2016. január 30., szombat

Anna Black - Tudatos jelenlét

Tavaly a színezők kapcsán hallottam először ezt a fogalmat, amikor megvettem a The Mindfulness Colouring Bookot. Most a molyon körülnézve több könyvet találtam a témáról magyarul is, nekem ez volt a második amit olvastam (az első Patrizia Collard: The Little Book of Mindfulness - e volt, ami nem nyerte el a tetszésem, mert a témában járatlanként ez túl kevés volt). 

Mindfulness a mindennapokban a könyv alcíme, na de mi is a mindfulness? Röviden arról van szó, hogy kiszálljunk a mindennapok pörgéséből, megálljunk, és teljesen arra koncentráljunk amit éppen csinálunk vagy érzünk. 

A szerző szerint - a többi mindfulness oktató szerint - minden pillanat fontos az életünkben, ha csak rutinból csinálunk mindent, akkor sok percet elvesztegetünk, amit fordíthattunk volna magunkra is. 
"A figyelem hiánya oda vezet, hogy sok mindent elmulasztunk, sok minden mellett elmegyünk, ez pedig kihat a kapcsolatainkra is. Egyszerre több dolgot csinálunk, és meg sem állunk, hogy számba vegyük, hányadán állunk. … Olykor elakadunk, lebénít bennünket a „mi lenne” és a „bárcsak” képzete; nem engedi, hogy haladjunk, és azzal törődjünk, ami akkor és ott történik körülöttünk. Ezek a negatív lelkiállapotok még inkább visszahatnak ránk. Szorongást, depressziót okoznak, vagy "önkezelés' formájában drog és alkohol után nyúlunk, az ördögi kör pedig bezárul."
A mindfulness ma már elfogadott kognitív terápia, ami segít a stresszkezelésben, vagy krónikus fájdalommal, halálos betegséggel együtt élő embereken is. A mindfulness meditációs gyakorlatok alapja a buddhista meditáció. A lényege a lelassulás, az adott pillanat megélése - ítélkezéstől mentesen megvizsgálni a testünket, egy gondolatot, érzést, vagy egy tárgyat. 
tumblr
Többször kiemeli, hogy nem szabad bírálnunk magunkat, nem az a cél, hogy mindenáron megoldást találjunk egy problémára (pl.: miért utálom X kollégát), hanem hogy rávilágítsunk a saját érzelmeinkre, és ezzel rájöhetünk később a kiváltó okra. 
Nem a 'mit kéne tennem', vagy a 'mi lenne ha' a kérdés, hanem az elfogadás. Elfogadjuk, hogy most ezt érezzük, gondoljuk és nem rágjuk magunkat rajta!
"A tudatos jelenlét lényege, hogy minden tapasztalásra nyitottak vagyunk, a jóra éppúgy, mint a rosszra és a semlegesre. … Amikor azt mondjuk: „megélni a pillanatot”, ez nem azt jelenti, hogy nem gondolunk a jövőre. A pillanat megélése pusztán annyit jelent, hogy figyelmet szenteleünk a tapasztalásainknak akkor, amikor történnek. Ha ismerjük (és elismerjük) a valós pillanat eseményeit, akkor jobban tudunk vigyázni arra és képesek vagyunk befolyásolni azt, ami utána történik."
Számomra nagyon érdekes volt a fent említett 'utálunk valakit' eset - a fejünkben vizsgáljuk meg mit is utálunk benne, miért, és próbáljunk meg jót kívánni neki, engedjük el a haragot, cseréljük ki kedvességre a meditáció során - az életben pedig lehet hogy javul a kapcsolatunk, csak emiatt mert mi fejben eldöntöttük, hogy mégse utáljuk - annyira - az adott személyt. 

A könyv a stressz negatív hatásairól is ír, a mindfulness meditáció ebben is segít - észrevesszük, hogy mitől vagyunk stresszben, megállítjuk a folyamatot, és néhány egyszerű gyakorlat segítségével (pl. tudatos légzés) úrrá leszünk rajta.

forrás
A könyv háromnegyede gyakorlati rész - először a meditációkor használt alap testhelyezeteket mutatja be, amiket otthon, de akár az utcán, vagy munkahelyen is elvégezhetünk. Ilyenek a testpásztázás, légzésfigyelés, álló hegytartás, ülő hegytartás. Ezután jönnek a mindennapi életben alkalmazható gyakorlatok - nekem ezek tetszettek a legjobban: tudatos étkezés, egyéb hétköznapi cselekvések, de mindegyik egyfajta meditációként végezhetjük el, vagy akár az emberi kapcsolatok tudatosabb és figyelmesebb megélése.

Ami a mai rohanó világunkban alapvető stresszforrás - ha várakozni kell, vagy olyan tevékenységet kell végezni, ami szerintünk időhúzás. Ilyen lehet a várakozás különféle helyeken, a mosogatás, takarítás, stb. A mindfulness szemlélet szerint ebben meg lehet találni a jót - vagyis ezt az időt nem elvesztegetett időnek kell felfogni, hanem ajándék időnek amit magunkra fordíthatunk. 

Gretchen Rubin Boldogságtervével van egy kis hasonlósága a könyvnek - ahogy ott is, ebben is az a lényeg, hogy akkor kezdjük el ezeket a gyakorlatokat és szemléletet beépíteni a viselkedésünkbe, amikor jól vagyunk, amikor boldog időszakot élünk, amikor nincs sok problémánk. Mert ha beüt a krach nem tudunk majd új szemléletet felvenni, új dolgokat tanulni, vagy legalábbis nehezebben. 

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, sok újdonságot tanultam és épp egy olyan időszakban vagyunk a párommal is, hogy szeretnénk fejlődni és megreformálni a dolgainkat - neki nagyon jól fog jönni a stresszcsökkentés. Nekem azt kell megtanulnom, hogy ne türelmetlenkedjek, ne irigykedjek és ne foglalkozzak azzal, ha valaki nem kedvel - na meg, hogy jobban figyeljek másokra. Ez általában megy, de nem árt emlékeztetni magamat erre. Ahogy a könyv írja, most kell ejtőernyőt készítenünk :) 
A kiadás nagyon szép amúgy, vízfesték-szerű kis illusztrációk vannak a szöveg mellett, élvezet volt forgatni a könyvet! 

Most 30%-al olcsóbban megvehetitek a könyvet a kiadó honlapján!
Anna Black honlapja

5/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Living in the Moment
Oldalszám: 144
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Életünk nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk.
Aki hagyja, hogy figyelme elkalandozzon attól, ami éppen megtörténik vele, az lemarad saját életének tekintélyes részéről. Elszalaszt sok apró, értékes pillanatot, legyen az egy szép épület látványa munkába menet, egy szerető gonddal elkészített étel íze vagy a felismerés, hogy szeretteinknek szükségük van ránk. Aki „tudatosság nélkül” él, és nem ismeri saját hibáit és belső erejét, az elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit.
A mindfulness meditációs gyakorlatok segítségével képesek leszünk teljes valónkkal, tudatosan jelen lenni a pillanatban. Megtanulunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, mint az éjszakai égbolt látványa, de akár frusztrálóak is, mint egy heves vita a szeretett személlyel. Tudatosítjuk előítéleteinket a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és igyekszünk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Észrevesszük testünk jelzéseit, és így csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait, valamint a betegségek kialakulásának esélyét."

6 megjegyzés:

 1. Na jó, valamikor vissza kell mennem a Libribe, hogy újra belenézegessek. Amúgy tényleg tök szép kiadás!
  Ez az alapvetés különben nekem is tetszik, a fő bajom, hogy sosem bírok a jelenben élni, mindig vagy várom a jövőbeli eseményeket vagy aggodalmaskodom, hogy hú mi lesz majd hétfőn, és emiatt csesződik el mondjuk a vasárnapom.
  Azt viszont egyre inkább meg tudom csinálni, hogy elfogadjam az adott állapotaimat, tehát ha pl. szarul vagyok lelkileg, akkor ne próbáljak meg azonnal kitalálni valamit ellene, hanem viseljem el, majd elmúlik.
  Örülök, hogy írtál róla, és remélem, sikerül majd általa jobbá tenni azokat a dolgokat, amiket szeretnél!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem mondom, hogy minden meditációt végig fogok én is csinálni, de tudok meríteni annyit amennyi még természetes lesz az életemben :)
   Na igen, erről próbál leszoktatni a mindfulness - jó lenne neked szerintem.
   Köszi, én is remélem! :))

   Törlés
 2. Pont Anna Black-től a Tuadtos jelenlét a munkában-t sikerült kivennem múlt héten a könyvtárból, csak megtetszett a kötet és a koncepció. Nekem inkább ott van szükségem a mindfulness-re :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt láttam az instagramodon, kíváncsi vagyok arra is! Elkezdted már? :)

   Törlés
 3. Megrendeltem. Köszönöm, hogy olvashatlak. Roppant tetszik az olvasónaplód, Neked köszönhetően kezdtem nagy tételben (mármint magamhoz képest) olvasni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik, köszönöm a hozzászólást! :)
   Remélem tetszeni fog ez a könyv, én nemsokára nekiállok a szerző másik művének - Tudatos jelenlét a munkában-nak.

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (24) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (10) 18. század (8) 19. század (31) 20. század (178) 21. század (120) 2pontos (17) 3pontos (92) 4pontos (376) 5pontos (395) 9/11 (2) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (17) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (1) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (2) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (10) amerikai (233) amerikai dél (34) amszterdam (1) andré aciman (2) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (3) angol (202) angolul (27) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (7) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (7) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) ben aaronovitch (2) betegség (7) blog (15) blogtippek (5) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (12) boris vian (5) borító (3) boszorkány (14) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) carlos ruiz zafón (6) castle (1) catherynne m. valente (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (37) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (3) cozy mystery (27) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (4) dan brown (6) dark fantasy (1) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (20) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dominika (3) donna tartt (1) dorian gray (1) drámák (3) drog (2) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (4) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (2) életmód (20) életrajz (16) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (3) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (2) esszék (7) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (13) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (64) fekete istván (1) feminizmus (18) festészet (2) film (101) finn (11) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (42) fredrik backman (2) frida kahlo (1) friss könyvek (88) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (9) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (6) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (5) gyerek (3) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (18) havi tervek (38) havi zárás (76) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (5) holt költők társasága (1) honlapajánló (11) horror (5) humor (36) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (6) ifjúsági (48) igaz történet (4) ikrek (2) illusztrált (13) indiai (2) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (5) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (2) iskola (6) ismeretterjesztő (28) isztambul (2) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (17) jane austen (11) jane austen nyomoz (1) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (13) jay asher (2) jeanette winterson (2) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (3) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (3) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (5) kanadai (5) karácsony (29) karinthy frigyes (1) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (28) képregény (14) kereszténység (1) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (4) kindle (4) kirekesztés (3) kísértet (1) kisregény (11) kiss angéla (4) klasszikus (69) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) kortárs (70) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (10) könyvekről röviden (12) könyvesfilmes (5) könyvfesztivál (8) könyvhét (4) könyvmolyoknak (10) könyvtár (3) körbeposzt (49) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (95) KULT könyvek (2) lauren graham (1) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (1) lmbt (15) logan mcrea (1) london (18) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (185) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (18) mercy fall farkasai (3) mese (16) mese felnőtteknek (10) meseregény (4) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (6) mitológia (5) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (5) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (16) nellie bly (2) német (15) new adult (5) new england (6) new york (25) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) novellák (48) női sors (48) nyár (15) nyereményjáték (11) ókor (2) olasz (22) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (13) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (13) önsegítő (7) öregedés (1) ősz (4) pakisztáni (1) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (7) partvonal (4) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) poe (1) poket zsebkönyv (2) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (21) pszicho-thriller (4) pszichoanalízis (1) pszichológia (9) rabszolgaság (3) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (3) regényes életrajz (5) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (6) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (50) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (28) scolar (5) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (19) spanyol (10) st. mary krónikák (3) steampunk (9) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) susanna clark (1) svájc (1) svájci (1) svéd (15) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (3) szakácskönyv (2) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (155) szemináriumi dolgozatom (2) szépirodalom (83) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (9) szürrealizmus (4) társadalomkritika (8) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (6) tematikus (6) témázunk (5) terrortámadás (1) tervek (1) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (7) tilt (209) tim burton (1) titanic (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (26) tóth krisztina (5) több idősík (6) török (5) történelmi (24) történelmi romantikus (3) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) Tü/Körben (1) tükörjáró (2) tündér (1) tv sorozat (2) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (18) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (16) utazás (7) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (9) vámos miklós (1) vámpír (5) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (2) várólista (11) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (31) vicki myron (1) victor hugo (1) viktoriánus (20) világháború (24) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (1) walter kirn (2) walter lord (1) wayward pines (1) weird fiction (3) william somerset maugham (2) wladyslaw szpilman (1) YA (22) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (8)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (233) amerikai dél (34) amszterdam (1) anglia (3) angol (202) argentin (1) ausztrál (7) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (4) dominika (3) francia (42) görög (2) írország (2) isztambul (2) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) japán (13) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (18) magyar (185) mexikó (3) német (15) new england (6) new york (25) norvég (6) olasz (22) orosz (13) osztrák (2) pakisztáni (1) párizs (7) róma (1) skót (28) spanyol (10) svájci (1) svéd (15) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

3pontos (92) 4pontos (376) 5pontos (395) kedvenc (28)