Beth Hoffman - Déli álmok


Erre a könyvre még akkor figyeltem fel, amikor az amerikai délen játszódó könyveket keresgéltem, tavaly tavasszal Katacita és Amadea is írt róla, így már ideje a várólistámon volt.

Cecelia egyedül él édesanyjával, apja utazó ügynök és nincs sokat otthon, ha igen akkor abban is sincs sok köszönet. Anyukája, az egykori szépségkirálynő egyre jobban magába fordul, CeeCee 12 éves korára megőrül. Orvoshoz nem viszik el, így a kislányra marad az ápolása és hogy megvédje anya méltóságát, már amennyi maradt belőle.

pinterest
Egy tragikus esemény miatt CeeCee kiszakad a korábbi életéből, új fejezet nyílik az "Életkönyvében", anyai nagynénjéhez költözik a georgiai Savannhba, ahova anyja mindig is visszavágyott. Az eredeti cím a Saving CeeCee Honeycutt, vagy CeeCee Honeycutt megmentése - Dudi néni és a savannahi nők ezt tűzték ki célül, hogy átsegítsék őt a gyászon és a félelmein. 
"Az élet senkire sem vár, bármilyen különleges személy legyen is az. Rád sem fog várni. Úgyhogy itt az ideje, döntsd el, ki akarsz-e bele menni vagy sem."
"Ha van valami, amit a legjobban kívánok neked, az az, hogy találd meg az élethivatásodat. Akkor lesz célod, és akkor leszel majd valóban boldog. Legyen az akár, hogy elhagyott állatokat gondozol, öreg házakat mentesz meg a lebontástól, vagy vakoknak olvasol fel, de meg kell találnod a tüzedet, drágám. Ha ez nem sikerül, soha nem leszel elégedett."
Buja virágerdő
pinterest
A történet nagyon egyszerű, néhol már giccsesen rózsaszín, de épp ezért tökéletes ha az ember maga alatt van, vagy csak tényleg ki akar kapcsolni. Néhol kicsit bugyuta, túl egyszerű, vagy egysíkű a sztori (pl.: a férfiakat szinte teljesen mellőzi a könyv, vagy ha megjelennek akkor negatív előjellel - pl. CeeCee apja, vagy a rabló, vagy egy házat lebontati készülő munkások). CeeCee történetében minden jól alakul, minden félelme eltűnik, megszeretik és megszeret sok embert - új, jobb élete lesz.

Ami miatt mégsem idegesített - annyira - a fenti faék egyszerűség a déli környezet amiben az ételek és illatok, a házak, ruhák és az emberek végtelen kedvessége is beletartozik. Na és lehet nem szeretni egy könyvmoly főszereplőt? :)
"A könyveimet magamhoz szorítottam, úgy rohantam az ellenkező irányba. Meg sem álltam a könyvtárig. Betaszítottam a női mosdó súlyos faajtaját, elbújtam az egyik fülkében, és kinyitottam az egyik könyvet. Faltam a betűket, egyik oldalt a másik után, míg a szívemben a kalapálás le nem csillapodott, és a könyvbeli történet nem lett a valóság, a saját életem pedig valami kitalált történet, melynek semmi köze a valósághoz."
Forsyth Park
pinterest
A könyv végefelé, már azon gondolkodtam, hogy vajon született-e folytatás, mert nagyon szívesen olvasnék CeeCee tini és felnőtt kori életéről is. (Sajnos nem, de a szerző másik könyvét - Looking for me - felvettem az angol könyves polcomra).
Tökéletes nyári könyv ('strandkönyvnek', vagy a hidegebb idő beköszöntővel nyáridézőnek :) )

4/5

Az amerikai délről szóló könyv (molyos polc)
Hasonló könyvek a blogon

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Saving CeeCee Honeycutt
Oldalszám: 352
Ár: 2999 Ft
Tybee sziget
pinterest
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A tizenkét éves Cecelia – becenevén CeeCee – évek óta viseli gondját zavarodott édesanyjának, Camille-nak. Amikor végzetes tragédia történik, és Camille meghal, Ceecee-nek szinte semmi reménye sem marad az életben. Ekkor azonban feltűnik Dudi Caldwell, CeeCee idős rokona, aki magával viszi a kislányt Savannah városába. Cecelia egyik pillanatról a másikra az illatos és jómódú Dél fantasztikus világába csöppen. Kivételes nők között találja magát, akik valamennyien erős, színes egyéniségek. CeeCee sok új dologgal szembesül: titkokkal, amelyeket meg kell őrizni, igazságtalanságokkal, amelyekkel szembe kell nézni, s megtanulja azt is, mit jelent tartozni valahová. Mindezek mellett azonban egy régi félelemmel is meg kell küzdenie: örökölte-e édesanyja betegségét, és ha igen, ez mennyiben pecsételi meg a sorsát. Láttató erejű leírások, fantáziadús hasonlatok, bolondos és mégis igen bölcs szereplők – ez a nagyszerű regény a déli irodalom esszenciája."

5 megjegyzés:

  1. Nekem ez tökéletes téli könyv, olyan értelemben, hogy amikor már mindenből nagyon elegem volt, sár, latyak, sötét, egyéb problémák ,akkor tök jól esett, és pont hidegen hagyott, hogy egy elég bugyuta és leegyszerűsített történet. :) A hangulat kárpótolt, és simogatta a lelkemet a barackillat. :D
    Ezután olvastam csak A méhek titkos életét, szerintem gyakorlatilag ugyanaz a két könyv, csak abban valódibbak az élethelyzetek, a problémák, és kicsit súlyosabb az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tökéletes ahhoz az időszakhoz! :)
      Na akkor a méheket megtartom őszre-télre, most vetettem bele magam a Nyárutóba az is hasonló, bár a film miatt már lelőttem a csattanót magamnak :(

      Törlés
    2. Én is így voltam mint Katacita :) Télen olvastam, és nagyon jólesett a lelkemnek, és valóban, nem lehet nem szeretni mindenféle rózsaszínsége ellenére sem. Kell néha hogy tudjunk hinni a jó emberekben, a kedvességben, az élet egyszerű szépségeiben, és ez a könyv tökéletes erre a célra.

      Törlés
  2. Én akkor olvastam, amikor érettségiztem. Ideális volt, mert akármilyen fáradt voltam, kinyitottam a könyvet, és egy cukormázas világban találtam magam, ahol tökéletesen szórakoztam :) Emlékszem, kihúztam vele azt a négy napot, amikor épp egy ilyen történetre volt szükségem, és csak hetekkel később ébredtem rá, hogy mennyire naiv volt az egész könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ilyenekre is szükség van - tényleg tökéletes lélekvidító :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.