Hírmorzsák

november 11, 2014
Van néhány érdekes könyves hír, ami megragadta a figyelmemet mostanában, és szót ejtek a legújabb Könyves Magazinról is. Most könyvekre nem is nagyon van időm, egyre jobban szorítanak az egyetemi beadandók határidői :( De november közepén jön egy-két friss megjelenés, amik tervben vannak ;)


Múlt héten jött a hír, hogy Csepella Olivér Nyugit+Zombik képregényének megjelentetéséhez adományt gyűjt. A képregényről már évek óta lehet olvasgatni, tumbrön sokszor fel-felbukkantak képek a zombiharcos Kosztolányiről, Babitsról. Az indiegogo oldalon egy nap alatt összegyűjt a 12 000 dollár! (kb 3 millió forint), így Olivérnek egy év múlva le kell szállítatni a kész képregényeket az adományozók között. Többféle csomag van, én még nem rendeltem, de egy képregényre és pólóra igen fáj a fogam. Nem semmi, hogy egy nap alatt meglett a kiszemelt összeg, rengeteg osztották meg facebookon is a hírt, voltak akik 350 dolláros csomagot is megvették!  


Anne Rice visszatér a Vámpírkrónikák sorozathoz, egy újabb Lestatos könyvet ír, ez lesz a 11.! Pedig pár éve azt hittem 'elvesztettem', nagyon elment a keresztény téma felé, de aztán jött a Wolf gift (ami még mindig nem jelent meg magyarul :[ ), és most egy újabb VK. Valamelyik kiadó rácuppanhatna újra ezekre ... A Prince Lestat története napjaink New Yorkjából indul, visszamegy az ókori Egyiptomba, megjelenik Armand, Mekare és Maharet, David Talbot, Marius és persze a csodás Lestat :)

(Tekla kérésére írok erről a magazinról, de remélem a többieknek is érdekes lesz. :) )
Idén először a könyvhétre jelent meg újra a könyves.blog magazinja, ami már akkor levett a lábamról - szép tipográfia, igényes kivitel és a kedvenc íróim és műveik szerepeltek benne. 

Őszre kirukkoltak a második példánnyal, amiben a legfrissebb megjelenések kaptak helyet, több érdekes interjúval együtt. Azóta már néhány cikket el lehet olvasni a könyves.blogon is (belinkeltem lent ;)). 
A legjobban D. Tóth Kriszta interjú tetszett, a nagy Stephen King összeállítás (ami még egy lökést, adott, hogy olvassák már el tőle valamit), aktuális és érdekes volt a magyartanításról és az ekönyvekről szóló cikk is.
"Nagy összeállításokban mutatja be a magazin Stephen King sikeres, ám függőségektől sem mentes pályafutását, a fekete-fehér, erőszakos Sin Cityt, és a gyerekkönyveket is más aspektusból vizsgálják - hogyan jelennek meg a mesékben azok, akik eltérnek a fehér, heteroszexuális, nukleáris családban élő gyerekképtől. Winkler Nóra megmutatja a könyvespolca képeit: elsőre egy lepke, egy Hollinghurst-borító és világ legmenőbb kortárs képzőművésze, Damien Hirst kapcsolatát fejti fel. Weyer Balázs olvasmányainál visszatérő motívum lett a Nagy Háború: Balzac, le Carré, Zweig regényei mellett a Miért buknak el a nemzetek? című könyvet mutatja be.Az iskolai kötelező olvasmányok listája átgondolásra szorul, derül ki a Könyves cikkéből. Jókai Mór regényei helyett Az éhezők viadalát, a Szent Johanna Gimit vagy a Harry Pottert kellene irodalomórákon tanítani. Megszólal a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Csobánka Zsuzsa és Tóth Krisztina is. Lassan tíz éve jelent meg Dragomán György több nyelven is sikeres regénye, A fehér király, amiből hamarosan angol nyelvű nagyjátékfilm készül a 21 gramm producerének közreműködésével. Új regényében, a Máglyában két boszorkány a forradalom utáni napokban változtatja meg Románia történelmét. „Kitömött barbár volt Török Sophie, ám őt nem a közvélemény, hanem a férje formálta német múzsafeleségekre emlékeztető alabástromszoborrá” – állítja Péterfy Gergely, a Kitömött barbár szerzője. Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos német fordítója, Terézia Mora, a Német Könyvdíj nyertese bevallotta, hogy regényt csak németül tud írni, a Matthew Scudder nyomozót megteremtő krimiszerző, Lawrence Block felfedte magyar gyökereit.Az illegális letöltés megöli a könyvpiacot, miközben kalózok mentik meg az irodalmat? Bodó Balázs az elmúlt hónapokat a világ legnagyobb elektronikus kalózkönyvtárának felfedezésével töltötte. A magyar könyvpiac tart az e-könyvre történő átállástól, a Könyves Magazin cikkéből kiderül, miért nem robbant be az e-könyv-piac Magyarországon. A Könyves Magazint a Bookline.hu oldalon, a Libri boltjaiban és az újságárusoknál lehet megvásárolni."
Cserna-Szabó András: A túlfűszerezett Dumas
Hol keressük Matthew Scuddert?
Lawrence Block: Scuddernek nincsenek szabályai
A kitömött udvari néger problémái mindannyiunk problémái

3 megjegyzés:

  1. A zombis cuccról elvétve hallottam már, de most néztem meg először, és nem fogom tudni kibírni, hogy ne fundoljam. :) Egyébként mindig szerettem volna olyan lány lenni, aki imád képregényt olvasni, de sajnos nem vagyok olyan. Talán ez egy jó löket lesz, nagyon tetszik a képi világ és a téma is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D én gyerekként rengeteg Donald Kacsa magazint olvastam, így nem állnak annyira távol tőlem a képregények, ez meg külön tetszik a nyugatos írók miatt :D

      Törlés
  2. én imádom a zombikat, de speciel a Walking Dead képregényben nem tetszett :( egy sincs meg, egyet elolvastam a Libriben (bejártam kiolvasni egy képregényt, full ciki) de nem fogott meg, scott pilgrimeket is olvastam, de azok se nagyon. nekem sem való a képregényolvasás azt hiszem. mondjuk póló jöhet bármikor ami zombis :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.