Kleinheincz Csilla - Ólomerdő

Már egy-két hónapja felfigyeltem molyon azokra a karcokra, ahol a könyv új kiadását harangozta be a kiadó. Megfogtak a képek és az idézetek, egyre kíváncsibb lettem rá. (Marketing 5-ös ;)). 
Az első kiadásra emlékeztem még a bloggerkedésem kezdetéről, de akkor még elijesztett a borító, a 'fantasy nem az én műfajom' felkiáltással nem is néztem utána (közben persze az egyik kedvenc műfajom lett). Talán jobb is volt így, mert most az új kiadás jó időben talált meg, röviden szólva beszerettem és rágom a küszöböt, amíg nem jön a második rész... :D
A bejegyzés alján linkeltem sok mindent, a kiadó nem fukarkodott a háttérinfók szolgáltatásával - ez nagyon tetszik - ott olvashatjátok az új kiadás szükségességéről, interjúkat, pinterest boardot (a bejegyzés képeit innen vettem), és még sok érdekességet.

Igazi magyar urban(?)-fantasy regényről van szó, ahol a szerző nem majmolja az angolszász YA-történeteket, hanem valami igazán különleges, és ízig-vérig magyar világot alkotott meg. 
Főszereplőnk Emese, 12 éves és egyedül él apjával. Anyja kis korában hagyta el őket, Emesének van néhány emléke róla, de máig nem érti mi történt a családjával. Nincs könnyű élete ezen túl sem, élete tele van titkokkal, őt pedig egyfajta átok sújtja: ha megígér valamit, akkor azt be kell tartania, különben fájdalommal, balesetekkel fizet érte. 
Elég hamar megtudjuk, hogy Emese anyja, Lóna, tündér volt és egy másik birodalomból érkezett és ezért hagyta el őket. Férje, István viszont nem tudja elengedni őt - minden éjjel megpróbál eljutni Tündérországba, de a nem jut tovább a határvidéknél. Egy éjjel viszont találkozik egy fekete lovassal és alkut köt vele, el kell veszítenie valamit, amit Lónától kapott, így bejuthat az Ólomerdőbe, ahonnan felesége jött. Innen kezd izgalmassá válni a történet, Emese is felfedezi a másik világot, és apjában csalódva, haragtól és kétségbeeséstől sújtva behatol a rengeteg fái közé...

Emese, Lóna, István, a fekete lovag: Rabonbán, Firene, az Özvegy és egy kis mitugrász lény váltakozó nézőpontján keresztül ismerjük meg a múltat és a történet jelenét. A váltott nézőpont mindig izgalmas; egy kis hiba: nem mindig esett le elsőre most kinek a fejében is vagyok :)

A teremtett világ egyedi: a magyar népmeséket felhasználva épül fel, ahol fontos szabályok vannak: az ígéreteket be kell tartani, a sorsfolyó alakulásába csak nagyon nehezen lehet beleszólni, aki megteszi az súlyos árat fizet. 
Van itt szerelmi háromszög, hataloméhség és átkoktól sújtott életek, közben Emese félig gyerekként félig már kamaszként keresi a helyét ebben a zűrzavarban. Többször elhangzik a szájából, hogy ez én vagyok, ne engem büntessetek a szüleim hibája miatt, de meg kell tanulnia, hogy ebben a világban nem bújhat ki a múltbeli események következményei alól. 

Lóna, Cserny Timi Pookah
munkája
Kedvenc lett: (tegnap egyvégtében olvastam ki a háromnegyedét :D), Csilla nagyon okosan írta meg - szerettem a neveket (régi magyar neveket -Emese és István, vagy a tündérek érdekes nevei: Rabonbán, Firtos, Tartód, Lóna /Lédára hajaz/), ezt a különleges világot, ami néhol depresszív, de olyan különleges, hogy magába szippantott; a történet egyediségét, azt hogy megmutatja a szülők/felnőttek nem mindig cselekszenek helyesen, nem lehet mindig rájuk bízni magunkat, önállóan (is) kell döntéseket hoznunk. Ezekért egyrészt ifjúsági könyv is, de 'felnőttként' is tökéletes olvasmány volt, ha lesz egy lányom mindenképp elolvastatom vele :)

A kiadásról: a borító és az illusztrációk nagyon tetszettek, előbbi az Ad Astrától megismert Sánta Kira alkotása, az könyvben a fejezetek előtt képek pedig Cserny Timi Pookah munkái (róla is van infó a linkeknél). 

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 360
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Linkek (rengeteg érdekesség, a kiadó igazán megkönnyítette a dolgom, sok érdekességet bekarcoltak molyon a könyvről):
Az első kiadás (2007)

Fülszöveg:
"A kamasz Emesét még gyerekkorában hagyta el az anyja és tért vissza otthonába, a tündérek áthatolhatatlan erdejébe. A lány azóta is visszavárja, de amikor eljön érte egy szív nélküli lovas, kénytelen szembesülni vele, hogy szülei sok mindent eltitkoltak előle, és a mágikusnak hitt másik világ egyáltalán nem olyan, amilyennek képzelte. Tündérek, lovagok, varázslat: mindez csak mese, az igazság sokkal bonyolultabb és fájdalmasabb. Az Ólomerdő egyszerre rendhagyó fantasy és árnyalt családtörténet, amely bátran szembemegy a mesékkel szembeni elvárásainkkal. Egy fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlható történet sorsról és döntésekről, ígéretekről és következményekről, valamint arról, hogy néha a mesehősök tetteit is irányíthatja önzés és hatalomvágy. Kleinheincz Csilla könyve 2007-ben már megjelent és sikert aratott, a régóta várt folytatásokat ez az átdolgozott kiadás készíti elő."

3 megjegyzés:

  1. Nagyon meghoztad a kedvem a könyvhöz! Ha megjön a fizu, meg is rendelem. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök és köszi, hogy írtál! :) Ha gondolod tudok adni 25%-os kuponkódot a Gabo webshopjához ;) (Könyvfeszten kaptam)

      Törlés
    2. Na hát valamilyen faramuci oknál fogva csak most fedeztem fel a válaszod... :-) Azóta már beszereztem a könyvet, de nagyon köszönöm a kedvességed! :-)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.