F. G. Haghenbeck - Frida füveskönyve

május 13, 2013
Tavaly ősszel olvastam erről a könyvről Andiamonál, Frida Kahloról nem sokat tudtam eddig, a filmet sem láttam, ami róla készült (most pótolni fogom :) ), így mindenféle háttértudás nélkül merültem bele ebbe az érdekes életrajzba. 

Az előszó szerint Fridának volt egy kis fekete notesze, amiben a halottak napi ételek receptjeit gyűjtötte, ám a kis füzet eltűnt... A Frida füveskönyve ezeket a recepteket tartalmazza és a hozzá kapcsolódó emlékeket, életrajzi elemeket eleveníti fel. Nem tudom mennyi a valóságtartalma, a főbb események stimmelnek, a lényeg, hogy élvezetes volt olvasni. 

A könyv a halála előtti napon indul, utána viszont a hagyományos életrajzi mintát követi - bemutatja a Kahlo családot, Frida gyerekkorát egészen a felnőtt évekig, és visszatér a halála előtti napig. Frida élete tele van fájdalommal és furcsa látomásokkal, egy tragikus baleset után a könyv szerint alkut kötött a Halállal, cserébe szenvedni egész életében, és az önarcképei is részei az alkunak...

Frida életrajza nagyon érdekes volt - élt Amerikában is több évig, találkozott Párizsban a szürrealisták nagy alakjaival, Dalíval, Picassóval, és még Hemingwayjel is. A Diego Riverával való kapcsolatát nem lehet józan szemmel megítélni (mit szerethetett ezen az emberen, aki mindig megcsalta?). 

Nagyon olvasmányos módon eleveníti fel a szerző a híres festőnő életének mozzanatait és amikor rákerestem a festményeire már értem, hogy egyes jelentekhez honnan merített az író (Pl.: abortusz, megsebzett szarvasünő...). Egy egzotikus világ tárul fel a könyvben, egyrészt a mexikói környezet miatt, másrészt Frida élete is elég kalandos, ehhez jönnek még kiegészítésképpen az igazi mexikói ételek-italok receptjei a fejezetek végén.

Magával ragadott ez a misztikus-tragikus életrajz, a könyv kiadása is nagyon szépre sikerült (a borító Miklós Muray külföldre szakadt magyar fotós munkája, aki mellesleg Frida szeretője is volt). Ismerkedésnek jó a festőnő életével, bár ahogy egyes kritikákban olvastam egyes részei eléggé elnagyoltak. Ettől függetlenül nekem tetszett:

5/5

Kiadó: Libri Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Hierba Santa
Oldalszám: 3345
Ár: 3490Ft
Borító: 5/5
Eredeti borítók: 5/5

Hasznos linkek:
Egy 6 részes életrajzi videósorozat, Frida képeivel, fotókkal (angol narráció)

Fülszöveg:
"Frida Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le… Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt. Francisco Haghenbeck mexikói író a legkülönbözőbb műfajokban alkotott a forgatókönyvektől kezdve a képregényeken keresztül a politikai beszédekig. Frida Khalóról szóló regényét számos nyelvre lefordították és 2009-ben elnyerte az egyik legrangosabb latin-amerikai irodalmi díjat."

2 megjegyzés:

  1. Most nyárra tervezem ezt a könyvet. Nagyon szeretem Frida munkáját, szóval kíváncsi vagyok, hogy milyen többletet tud adni. Azt viszont érdekesnek tartom, hogy a narratívája hasonló a filmhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó választás :) A filmet nem láttam még, de szeretném majd megnézni. Nagyon érdekes személy volt Frida!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.