Kami Garcia – Margaret Stohl - Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények

Már régen olvastam ilyen YA regényt, ki is fakadtam januárban, hogy miért kell ugyanarra a sablonra építeni ezeket a regényeket, miért veszik és olvassák még mindig... Na most guilty pleasureként ismét belekezdtem egy ilyen könyvbe. A film a hibás, mert ahogy elkezdtem nézni megfogott az a déli hangulat, tudjátok, ami megvan a True Bloodban, a Vámpírnaplók visszaemlékezős részeiben, és néhány Anne Rice könyvben, nem tudtam neki ellenállni :) A fülledt időjárás, semmiből támadó viharok, mocsarak, több száz éves házak, amik titkokat rejtenek ... kell ennél több?
"Gatlin megyében nem érték meglepetések az embert. Ha létezik hely az Isten háta mögött, hát mi annak is az epicentrumában éltünk. Legalábbis ezt gondoltam, amikor becsuktam Az ötös számú vágóhíd ütött-kopott példányát, kinyomtam az iPodomat, és lekapcsoltam a villanyt a nyári szünet utolsó éjszakáján. De hamarosan kiderült, hogy nagyobbat nem is tévedhettem volna. Létezett egy átok. Létezett egy lány."
forrás
Az alaptörténet ugyanaz mint az összes többi ilyen könyvben: de egy kicsit csavartak rajta az írók, mert végre a fiú szemszögén keresztül láthatjuk az eseményeket. Adott egy dél-karolinai kisváros, Gatlin, itt él a félárva Ethan Wate apjával és különc 'dadájával'. 16 éves és már előre tudja mi fog történni vele a következő iskolaévben: unja már nagyon az egész várost, alig várja, hogy egyetemre mehessen és elszabadulhasson a senki háta mögül. 
Áááám egy új csaj érkezik a városba, persze meglódul a fantáziája, végre lesz valaki, aki kicsit más lesz, akivel összejöhet valami új. Kiderül, hogy a lány, Lena, 'érinthetetlen', mert a Macon Rawenwood unokahúga, aki sosem mozdul ki a házából és furcsa történetek keringenek róla. Persze szép lassan megismerkedik a két fiatal, közelebb kerülnek egymáshoz, eközben több természetfeletti esemény történik, és Ethan belepillanthat a Ravenwood család titkaiba...
"A megmagyarázhatatlan dolgok természetesek voltak Délen; minden városnak megvolt a maga kísértetjárta háza, és ha rákérdezel, az emberek minimum harmada állítja, hogy látott már szellemet meg effélét. Nem mellesleg pedig Ammával laktam, aki „szellemesen" kékre festette az ablaktáblákat, hogy távol tartsa a háztól a kísérteteket, és aki lószőrből és sárból készített amuletteket. Már megszoktam a szokatlan dolgokat."
forrás
Ahhoz képest, hogy a korában ismertetett YA sablonra épít, nagyon élvezetes volt a könyv! Alig tudtam letenni, mert annyira megragadott a hangulata és a sok titok, az álmok, a medál, stb.
Ezen kívül összetett a történet: a kamaszszerelem mellett (amiből nem hiányzik a bizonytalanság és a rinyálás), ott van egy érdekes misztikus szál (a polgárháború alatt elszakított szerelmesek története), a természetfeletti szereplők és a Ravenwood ház, a kiközösítés és az iskolai élet borzalmai, humorforrásként Ethan három nénikéje, Ethan anyjáról és régi ismerőseiről is kiderül néhány dolog.
Tetszett az is, hogy a könyvek, könyvtárak is szerepet kaptak, például fontos szerepet kap a Ne bántsátok a feketerigót! c. klasszikus is :)
"Kevésbé ismert adat rólam: állandóan olvasok. Egyedül a könyvek tudtak kiszakítani Gatlinből, még ha csak átmeneti időre is. Van egy térkép a falamon, amelyen bejelölök minden olyan helyet, ahová az olvasmányaim alapján szeretnék eljutni. New York A zabhegyező miatt a kedvencem. Alaszkába A vadon szava vitt. Amikor Az útont olvastam, Chicagót, Denvert, Los Angelest és Mexikóvárost is megjelöltem. Kerouac nagyjából mindenhová eljuttatott. Néhány havonta egy vonallal összekötöttem a jeleket. Egy vékony zöld vonal jelezte az utat, amelyet még a főiskola előtt szeretnék bejárni, már ha egyszer kijutok a városból. A térképről és az olvasmányaimról senkinek sem beszéltem. Errefelé a könyvek és a kosárlabda nem illik össze."
Összességeben ez egy jól sikerült YA könyv, ami eléggé nyitva hagyta a befejezést és újra belecsábított egy sorozat olvasásába! :) (A második rész Lenyűgöző sötétség címen jelent meg).

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Beautiful Creatures
Sorozat: Lenyűgöző teremtmények 1.
Oldalszám: 552
Ár: 3000 Ft
Borító: 3/5
Filmes borító: 4/5

Fülszöveg:
"Gatlin megyében ritkán érték meglepetések az embert. Legalábbis azt hittem. Kiderült, nagyobbat nem is tévedhettem volna. Volt egy átok. Volt egy lány. És a végén Ott volt egy sírgödör. Lena Duchannes-hoz fogható lányt még nem láttak Gatlin városában. A középiskola új diákja mindent megtesz azért, hogy különleges képességeit és a családját sújtó évszázados átkot eltitkolja a városka vaskalapos polgárai és diáktársai előtt. Azonban az elfeledett Dél vadon burjánzó kertjeiben, borongós mocsaraiban és romos temetőiben nincs az a titok, ami örökre titok maradhatna. Ethan Wate számolja a napokat az érettségiig. Azon a napon nem csak a középiskolának, de Gatlinnek is búcsút akar mondani. Hónapok óta egy gyönyörű lány kísért az álmaiban. Amikor Lena beköltözik a város legrégebbi, egyben leghírhedtebb ültetvényére, Ethan megmagyarázhatatlan vonzódást érez iránta. Elszántan kutatni kezdi a kettejük közötti titokzatos kapcsolat eredetét. Egy városban, ahol ritkán érik meglepetések az embert, egy titok mindent megváltoztathat."
A filmről: azt ajánlom a könyv elolvasása ne előtt nézzétek meg, mert eléggé lerövidíti az eseményeket  és sok dologról már korábban lerántja a leplet, mint a könyv; másrészt rengeteg apróságot megváltoztattak benne.
A két színész nem volt annyira szimpatikus, főleg nem a huszonévesnek kinéző Ethant játszó srác. A legjobb persze Jeremy Irons volt, és az Ammát játszó színésznő is tetszett (főleg az akcentusa). Del néniből viszont egy bohócot csináltak, és Ethan jó néhány jelenete túl komikus volt... A könyv után csalódás volt az utolsó másfél óra...

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.