Molnár Ferenc - Liliom - Az üvegcipő - Játék a kastélyban

Molnár Ferenc Játék a kastélyban c. darabját ősszel kezdte el játszani a szombathelyi színház, ekkor figyeltem fel rá - sajnos azóta még nem jutottam el rá, de miután tumblr-n(!) szembejött egy humoros idézet a darabból, tudtam, hogy ezt is el kell olvasnom.

A nyelvezetük más mint a mai, de ezt felüdülés volt olvasni - van annak valami bája, hogy magázzák egymást az emberek, és fiamnak szólítják. :)

Liliom:
Az első darabban Liliom történetét olvashatjuk, aki a városligeti körhintánál dolgozik. Az ő feladata odacsábítani a lányokat, ez jól is megy neki, sokan bolondulnak érte, még a főnökasszonya is. Egyik nap találkozik egy cselédlánnyal, Julival és valahogyan-valamiért pont vele megállapodik. Muskátné kirúgja, ezért hónapig egy rokon nyakán élnek.
Juli egy naiv lány, aki nem sokat tud a világról, Liliom az első férfi az életében, nem tudja nem szeretni.
L. története rossz véget ér, javíthatatlannak bizonyul - hiába próbált kilábalni az ingyenélő életből rosszul sült el...
"Nincs annak olyan könnyen vége. Tudják a nevét most is. Emlékeznek az arcára. Tudják, mikor mit mondott. Mit hova tett. Milyen volt a nézése, a hangja, a keze fogása. Hogy kopogott a lépése. Amíg van, aki emlékszik az emberre, addig sok elintéznivaló van ám még. Drága fiam, te nem tudtad, az ember csak akkor hal meg, amikor elfelejtik." (Liliom, 74. o.)
Érdekesség, hogy Molnár Ferenc magáról mintázta a pesti csirkefogó figuráját, és ezzel a darabbal kért úgymond bocsánatot első feleségétől, Vészi Margittól, amiért megverte. (forrás)

Az üvegcipő:
A 20. századi Hamupipőke történet, Irmáról, aki egy rokonánál cseléd, és szerelmes az egyik albérlőbe. A szerelmi három- vagy négyszög okoz néhány kellemetlen pillanatot, végül egy házasságkötés után a rendőrségen kötünk ki, és senki sem tudja miért... Nem tudtam eligazodni Irmán, szerintem tényleg egy kicsit bolond szegény, de a dráma végkifejlete jó :)
"IRMA (egyre lelkesebben) Én tündércseléd vagyok! Látod, szegény hamupipőke voltam, mégis eljöttem a bálodba, ahol a királyok táncolnak... itt marad az üvegcipőm, amit a tündértől kaptam, mezítláb megyek haza... de megtetszettem neked... majd jössz utánam a cipővel... keresel majd az egész világon, amíg megtalálsz és szerelmesen borulsz rám, te Lajos király, reám borulsz, te Sipos király, te drága Lajos király, miért nem halok meg mostan mindjárt ott, a te erős kebleden?!" (Az üvegcipő, 169. o.)
"A hölgy becsöngetett nálam reggel nyolckor kérem, mint egy bolond, kérem, ebben a kosztümben, kérem, és evvel az illattal kérem, és azt kérdezte, hogy mikor nyitjuk az intézetet. Mondom, mi az, hogy mikor nyitjuk? Most csuktuk be. Hát hogy ő rossz nő akar lenni. Mondom, menjen a fenébe, hagyjon engem békén, legyen rossz nő máshol. Azt mondja, ha én nem hagyom őtet rossz nő lenni, ő beugrik a Dunába. Mondom, jó, tiszteltetem a halakat." (Az üvegcipő, 182. o.)

Játék a kastélyban:
Erre voltam kíváncsi a legjobban, tudtam, hogy humoros lesz - a színházi ismertető szerint - ....
és végül ez nyerte el legkevésbé a tetszésemet. Gondolom előadva persze más, jobban átjönnek a poénok, de olvasva végül nem durrant akkorát. A történet egy olaszországi kastélyban játszódik, egy szobában. Egyfajta színdarab a színdarabban - érdekes, humoros, de a Liliom tragikomédiája, vagy Az üvegcipő keserédes története jobban tetszett :)
"GÁL Ilyen pech. Persze, meglepetés kellett. Turai úr az ő költői fantáziájával. Hát most van meglepetés. Sima, gömbölyű, rózsaszínű, bársonyos és illatos! És még harapni is akart! A felhőkarcoló. TURAI Eriggy a pokolba." 
Összességen tetszett ez a három darab, és ez az Osirises kiadás is nagyon kezes :) Remélem majd sikerül színpadon is látnom valamelyiket!

5/5

Kiadó: Osiris Kiadó
Kiadás éve: 2011
Sorozat: Osiris Diákkönyvtár
Oldalszám: 292
Ár: 920 Ft
Borító: 4/5

Hasznos linkek:
Liliom az OpenLibraryben
Molnár Ferencről a Cultura.hu-n

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.