Carol McCleary - A gyilkosság alkímiája

Még tavaly figyeltem fel erre a könyvre, hosszú ideig csücsült a várólistámon, nem is éreztem különösebb késztetést, hogy elolvassam, aztán egyszer csak megtaláltam a könyvtárban.
Nem igazán tudtam mire számítsak, valami olyasmi élt a fejemben a könyvről, hogy Párizsban nyomozós. Az első néhány oldal egyből megfogott - egyrészt, mert annyira más volt mint az előtte olvasott Agatha Raisin sztorik, amiket egy zacskó chipszhez tudnék hasonlítani, szemben ezzel a könyvvel, ami egy főfogásos ebédnek felel meg. Na mi sül ki ebből? :D

Ahogy a fülszöveg írja, Carol McCleary tényleg egyfajta időgépet épített a könyvével, amivel visszarepített az 1889-es évek Párizsába. Látszik a szerzőn, hogy sok időt fektetett az írásba, tele van adattal, valós tényekkel, életrajztöredékekkel a szöveg. Néhol kissé erőltetett módon kerül bele ez a sok információ; eleinte jegyzeteltem is, de a könyv közepén már csak a nyomozásra figyeltem.

A történet legtöbb szereplője valós személy: Nellie Bly a főszereplő az első oknyomozó riporter (lásd a linkeket a bejegyzés végén); Jules Vernét, Oscar Wildeot, és Louis Pasteurt se kell senkinek bemutatni - remélem. :) Kíváncsi voltam, hogy fog ennyi híres embert összehozni ez a nyomozás...
A történet főszereplője Nellie, akinek megismerjük a fiatal korát: gyári munkásként indult, egy szenvedélyes hangú levél pedig újságíróvá tette. Eljutott Mexikóba, New Yorkban pedig egy gyilkos nyomára bukkant egyik riportjának készítése közben. A nyomok Londonból Párizsba vezetnek, ahol épp a Világkiállítás zajlik és a hatóságok igyekeznek eltussolni a szegény embereket sújtó járvány hírét.
Nellie Párizsba utazik, hogy végre nyomára akadjon annak a férfinak, aki már több helyen kegyetlenül megölt ártatlan nőket. A párizsi nyomozás során nem csak az anarchistákról, a művészvilágról, hanem a gyilkos kórról is többet megtudunk. Jules Verne lesz az ambiciózus lány társa, és Oscar Wilde is belekeveredik - elég vicces módon - az ügybe.

Carol nagyon ügyesen építette fel a könyv világát, a valós és fiktív elemeket arányosan vegyítve egy lebilincselő információdús krimit alkotott. Sok utalást találunk korabeli írókra, könyvekre, pl.: megjelenik Verlaine egy lepukkant kávéházban, ott van persze a már befutott Verne, a különc Wilde, említik Maupassant-t, Poet és Conan Doylet is. Érdekes volt olvasni az Eiffel toronyról, ami ma Párizs jelképe, mennyire ellenezték a kor művészei. Mosolyogva olvastam az alábbi kikacsintásokat is:
"A világ nagy szerencséje, hogy Jules képzelete túlságosan fejlett. Ha minden megvalósulna, amit elképzel, olyan világban élnénk, ahol az emberek léghajón röpködnk egyik városból a másikba, mozgólépcsőkön jutnak fel a toronymagas épületekre, rakéták tülekednek a Hold felé, a mozgó képeket gépekkel rögzítik, nem emberek hozzák létre, mint az árnyszínházban, és persze mindenki otthonában természetes a telefon és a villanyvilágítás. Micsoda őrült világ is lenne az."
A könyv egyes részeitől elborzadtam, egyes részein nevettem, és egy csepp romantika is került bele :) Nagyon jól megragadja a kor hangulatát, a realisztikus leírásaiból oda képzelhetjük magunkat abba a Párizsba ami jó 100 éve volt - tele szegényekkel, prostitúcióra kényszerülő lányokkal, a kávéházakban politizáló ifjai közé. A biológiai felfedezések korába, ahol az anarchisták kezébe újabb, egyre veszélyesebb eszközök kerülhetnek.
Nellie szimpatikus, talpraesett lány, aki elég nagy utat megtett és kész kiállni az igazáért. A nyomozás a könyv közepén, végén kezdett izgalmassá válni, amikor már megszoktam azt az információhalmazt, amit néha a nyakamba zúdított az író.

A kiadásról is szót kell ejtenem - gondolom az eredeti a tartalmazza - az illusztrációkat, ezeket is szívesen nézegettem, bár a könyv végén már eltűntek. Egy-két gépelési hibát leszámítva szép kiadásról van szó, ami megéri a pénzét...nem úgy, mint egyes könyvek :) khmm ulpius.

Ez a könyv is egy sorozat első része (már az a csoda, ha nem az :), no nem mintha annyira bánnám), szóval a második rész A gyilkosság illúziója címmel fog megjelenni, és Nellie világ körüli utazásáról fog szólni. (molyon készítettem polcot is neki).
A kiadó most válaszolt a kérdésemre, hogy mikorra várhatjuk a második részt:
"Kedves Dóra, a fordító még dolgozik a szövegen, de reméljük, még az első félévben megjelenhet a könyv. Üdv, K.u.K." :)))

5/5

Kiadó: K.u.K. Kiadó
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: The alchemy of murder
Sorozat: Nellie Bly 1.
Oldalszám: 350
Ár: 3300 Ft
Borító: 4/5
Eredeti borító: 5/5

Hasznos linkek:



Fülszöveg:
"Párizs 1889. A Világkiállítás területén már áll Eiffel lenyűgöző tornya, szenzációs látványosságok, az ipar, a technika vadonatúj vívmányai bűvölik el a nagyérdeműt. Ám egy rejtélyes gyilkos lopakodik a Fény városának utcáin, s lakóit pestisjárvány tizedeli. Nellie Bly-nak, a világ első oknyomozó újságírónőjének meggyőződése, hogy a gyilkosságok kapcsolatban állnak a járvánnyal, és elhatározza, hogy véget vet mindkettőnek. Szövetkezik a zseniális fantáziájú Vernével, az intelligens és szégyentelen Oscar Wilde-dal és a történelem legnagyobb mikrobavadászával, Louis Pasteurrel, hogy együtt megoldják az évszázad bűntényét."

2 megjegyzés:

  1. Ezek szerint meg fog jelenni? Tök jó:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem!! :) Írtam a kiadónak facebookon üzenetet este, remélem válaszolnak :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.