Neil Gaiman - Tükör és füst

"Neil Gaiman kezében a mágia nem pusztán illúzió, és minden lehetséges. Ebben az első, 1998-ban megjelent és mára klasszikussá vált novelláskötetében képzelete és ügyessége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal. Lépj be ebbe az új valóságba, amelyet tükrök sokszorosítanak és füst homályosít el, mégis mágikus és megragadható."

Ezt a gyűjteményes kötetet először 1998-ban jelent meg először, nálunk egy évvel később - mivel azóta nem adták ki újra Magyarországon nagyon nehéz volt beszerezni, ezért az Agave kiadó idén új fordításban, új borítóval újra kiadta.

A Tükör és füst novellák és versek gyűjteménye, amelyeket a szerző különböző antológiákba, vagy saját szórakoztatására írt meg. A Bevezetőben elolvashatjuk minden mű keletkezési körülményeit, milyen felkérésre született, vagy mi ihlette meg Gaimant. Ezért ez a könyv nem csak a művek miatt érdekes, hanem a szerző kiegészítése miatt, amiben kicsit megismerhetjük őt, hogyan dolgozik, hogyan születik meg egy-egy mű.

Sokféle novellával és verssel találkozunk a könyvben: vannak abszurd (pl.: Lovagkor, Nagykeráron beszámítjuk -ez egy érdekes asszociációból született :)) ijesztő, horror-szerű történetek; és vannak olyanok amik közismert történeteket dolgoznak fel, az eredetitől teljesen különböző nézőpontból. Erre példa az egyik kedvencem: Hó, üveg, alma - amiben a klasszikus Hófehérke alak kérdőjeleződik meg és megy át egy horrortörténetbe.
Nem csak fantasyval és kifacsart élethelyzetekkel találkozunk, hanem komolyabb témákkal is - a rákról, a számítógépes játék-függőséggről, és a két legkomolyabb novellában az abortusz-ellenesség és az állatkísérletek jelennek meg (Egér, Babavilág).
Több történetet is a szerző kedvenc írói ihlettek, mint pl. H.P.Lovecraft (megjelenik a Cthulhu-mítosz), Michael Moorcock, sajnos nekem ezek a nevek nem sokat mondtak (Lovecraftról azért hallottam), ezért nem tudtam annyira élvezni ezeket a novellákat.
A versek nem tetszettek annyira, kicsit döcögősnek éreztem őket - nem tudom az eredeti is rímtelen-e, de engem zavartak a váltakozó hosszúságú mondatok, a rímek hiánya.

Mesék felnőtteknek - fantasy, horror, abszurd megmosolyogtató történetek és szex ... ha röviden be kéne határolnom ezt a könyvet :) Nail Gaiman fanoknak kötelező - jobban megismerik a remek történetek mellett a 'mester' írói mechanizmusát.

4/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Smoke and Mirrors
Oldalszám: 330
Ár: 2980 Ft
Borító: 5/5 (nagyon tetszik, a fénylő kísértetek, meg a tükör - a belső borítón az életrajznak külön örültem)

 A könyvet köszönöm az Ageve Könyveknek és Lobonak!

(Remélem a következő Gaiman könyv, ami újra kiadásra kerül a Sosehol lesz, mert a nevéhez méltóan sehol nem lehet beszerezni :D
Pontosítok: az Amerikai istenek (2012. első félév) után remélem ez lesz a következő :)))

5 megjegyzés:

  1. Rossz hír: Amerikai istenek jönnek legközelebb.

    VálaszTörlés
  2. Tudjuk, hogy a Soseholra óriási ismét az érdeklődés, és ne vedd készpénznek, de elképzelhető, hogy jövőre lesz újranyomás.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a borítót valahányszor látom, mindig megcsodálom.:)

    VálaszTörlés
  4. @sajtosrolo: élőben még szebb :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.