Patrick Süskind - A galamb

április 17, 2011
"A galamb a megmagyarázhatatlan viszolygás, a mélyből feltörő, oktalan félelem könyve. Szerzője, Patrick Süskind nagy mestere a lelki jelenségek leírásának, ahogy azt első könyve, „A parfüm” is bizonyítja.
Egy reggelen Jonathan Noel szerény párizsi szállásának ajtaja előtt ott áll, visszataszítóan és félelemkeltően, a galamb. Mit tegyen, hogy többé ne kelljen találkoznia vele, élete valamennyi elfojtott szorongásának, fiatalsága sorozatos kudarcainak, felnőttkora sivár egyhangúságának tollas megtestesítőjével? Erről szól a kisregény, egyszerűen és megrázóan."


[Cselekményleírás következik ;) ]

Bizony, erről szól. De még többről is - nagyon rövid (kisregény - novella), de mégis annyi minden van benne.
A főszereplő Jonathan Noel, aki egy párizsi cselédszobában (chambre de bonne) lakik egyedül immár hosszú évek óta. J. nem nagy igényű, minden amire szüksége van: a megszokott napi rutinja, és a kis lakása, ahol biztonságban érzi magát. Ám egy nap a reggeli készülődés közben felfedezi, hogy egy galamb ül az ajtaja előtt, rettenetesen megijed tőle, és az egész kényelmesen berendezett világának a pusztulását látja a galamb megjelenésében. Felborul a napi rutinja, összecsomagol és kész elhagyni a lakását és egy hotelszobában élni tovább, amíg a galamb el nem tűnik. Nagy nehezen kijut a lakásából, és ezután is minden szokása felborul - elfelejti a bankigazgató érkezését, a parkban egy padon hagyja a szemetét - minden ilyen eseményben J. azt látja, hogy megindult az élete a lejtőn, és úgy végzi, ahogy az a hajléktalan, akit már évek óta lát a környéken.
Elkeseredése este tetőzik, amikor elfoglalja a kibérelt szállodai szobát, ami furcsa módon egy koporsóra hasonlít ... és már az öngyilkosság gondolata is megfordul a fejében, éjjel viszont nagy vihar jön és az egész napi feszültség feloldódik, J. hajnalban hazasétál, és a galamb ... :)
A vihar olyan, mint gyerekkorában, amikor a horgászásból tért haza, de otthon nem találta az anyját (1942-ben vagyunk), mert elvitték, ez egy fordulópont volt az életében, mint ahogy ez jelenlegi éjszaka is. Azt már nem tudjuk meg, hogy fog-e változtatni az eddigi életén, ez az olvasóra van bízva :)
És miért pont egy galamb? És miért ijedt meg ennyire egy galambtól? A második kérdésre a válasz: J. nem egészséges ember, megtörte őt a háború alatti szenvedés, bújkálás, már nem bízik az emberekben, igyekszik a minimálisra csökkenteni a kapcsolatot velük. Van egy 20-30 éve megszokott napi ritmusa, amit biztonságosnak érez, nincsenek váratlan események, amik felborítanák a napirendjét. A galamb megjelenése viszont felborítja, ezért úgy érzi kicsúszik a lába alól a talaj, már a legrosszabbra gondol, nem tud megbirkózni ezzel a váratlan eseménnyel.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.