Harry ​Potter – Utazás a mágia történetében

december 22, 2018
Nem tudtam ellenállni ennek a szép kötetnek, annak ellenére, hogy már láttam egy dokumentumfilmet a British Libraryben nyílt kiállításról és inkább a felnőtt verziót (A mágia története) szerettem volna elolvasni.

A könyv megjelenése előtt nem igazán értettem mi ez a két kötet, miért fut két címen. Az Utazás a mágia történetében ugyanúgy a kiállításról szól mint a A mágia története, de rövidebb, kevesebb infót tartalmaz ill. különféle játékok, feladatok is szerepelnek benne (készíts színes 'bájitalt', szellemet, stb).

Tudom én, hogy ezt gyerekeknek írták – felesleges volt elolvasnom, mert a dokumentumfilmből többet megtudtam a kiállításról. Tele van Jim Kay illusztrációkkal, idézetekkel, rövid jellemzőkkel, amiket már úgyis tudsz ha egyszer olvastad a könyveket (és belepillantottál JK munkáiba.)
Tantárgyak (bájitaltan, gyógynövénytan, bűbájtan, stb.) szerint emel ki a kiállítás anyagából érdekes tárgyakat, és hoz egy-két idézetet, illusztrációt a HP kötetekből.

Ami érdekes és újszerű volt számomra, azok a kimaradt jelenetek, a szerkesztés előtti oldalak ill. a regény szinopszisa, ami megfogta Steve Kloves forgatókönyvírót.
Bámulatos szerintem JKR tudatossága, az ahogy elképzelt és lerajzolt mindent, a helyszínek térképét, a szereplőket, megnézhetjük A Főnix Rendjének cselekménytervét - jó látni, hogy mennyi tudatosság volt ebben a munkában.
Nagy hiányossága, hogy ami igazán érdekes és kulisszatitok – a kimaradt jelenetek, korai verziók (gépelve, vagy kéziratosan) szerepelnek, viszont fordítás nélkül. Most komolyan – a célcsoport (gyerekek) nem hiszem, nekiállnak lefordítgatni.
Szép-szép ez a könyv, de kevés – szerintem egy HP fan gyereknek is. A 'teljes' verzióba mindenképp belenézek, attól többet várok.

Kinek ajánlom ezt a könyvet?
- gyerekeknek,
- és azoknak akik nem olvastak utána a HP világ érdekességeinek

3/5

Kiadó: Animus Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Harry Potter – A Journey Through A History of Magic
Oldalszám: 144
Ár: 5490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját ünnepelve ismerkedj meg a British Library Harry Potter – A mágia története című kiállításán bemutatott varázslatos tárgyakkal! A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott mágiaágakat sorra véve a varázslás több ezer éves múltja tárul fel e könyv lapjain. Ismerd meg az alkímia világát, készíts magadnak saját bájitalt, csodálj meg egy igazi mandragóragyökeret, tudd meg, valóban létezik-e a bezoárkő, böngészd Leonardo da Vinci jegyzetfüzetének lapjait vagy a csillagos ég legrégebbi atlaszát! Ráadásként J.K. Rowling eddig publikálatlan rajzai és kéziratai révén a könyvsorozat megalkotásának folyamatába is bepillantást nyerhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.