Enczi Zoltán - Digitális fotózás Tükörreflexes és MILC géppel

Az előző hónapban olvasott kezdőknek szóló könyv után elmélyedtem a témában - Enczi Zoltán új könyvében a tükörreflexes gépek további rejtelmeibe vezet be, ill. megismerhetjük a MILC típusú fényképezőgépek sajátosságait, lehetőséget. A MILC gépekről néhány éve hallottam először - legközelebb Kata képein láttam, hogy mire képes egy ilyen fényképezőgép. Azóta én is le szeretném cserélni a kezdő tükörreflexes Nikonomat (D3100), de egyelőre ezek is elég borsos áron kaphatóak - ill. nem is tudtam milyen értékekre kell figyelni ezek vásárlásánál. A könyvből ez is kiderül. ;)

Mit takar a MILC kifejezés?
A felépítésbeli különbségek MILC és DSLR között
Részlet a könyvből.
Tükörnélküli cserélhető objektíves fényképező - aminek előnye, hogy a tükör kihagyásával maga a gép akkora, mint egy kompakt fényképező, viszont a különféle objektívek használatával tud olyan jó képeket készíteni, mint egy tükörreflexes gép. 

A könyv elején végigveszi a tükörreflexes (DSLR) és MILC gépen tulajdonságait, értékeit - pl. zárszerkezet tartóssága, szenzorok mérete, autófókusz, illetve egyéb funkciók (élőkép, vakumódok, LCD kereső, vázak, stb.)

Több konkrét példát is hoz mindkét géptípusra, még aszerint is, hogy milyen témákhoz melyeket (vagy milyen értékűeket) érdemes választani. Így ha komoly gépvásárlás előtt állunk, mindenképp érdemes tájékozódni ebből a könyvből, hogy mi lenne a megfelelő számunkra. 

Külön fejezet foglalkozik az objektívekkel, azok fajtáival (pl. zoom vagy fix), végigveszi az újdonságokat a piacon (ultrahangos élességállítás, aszférikus lencsék, ultrahangos élességállítás, stb). Az előforduló hibákat is megismerhetjük, ill. az objektívteszteket - ami szintén segítség vásárlás előtt.
A különböző objektívek fajtáit is ismerteti (tele, makró, nagylátószögű) és a kompozíciós lehetőségeket. 

Természetesen nem maradnak ki ebből a kötetből sem a vakuk, ill. a különféle extra kiegészítők (állványok, szűrők, akksik stb.). A beállítások rejtelmeit is végigveszi (ISO, élességállítás, fókuszálás, mélységélesség, szenzortisztítás).


Ami külön hasznos volt ebben a kötetben, hogy a kompozíciónak szentelt egy nagyobb részt: ebből kiderült számomra, hogy az én képeim miért nem szoktak igazán jók lenni (dokumentarista jelleggel fotózom, a művészi képeken viszont inkább kevesebb téma van, de ettől lesznek erősek). Megtudjuk, hogy mire kell figyelni egy nagylátószögű objektív használatával, vagy mennyire fontos a téma-háttér kapcsolata. Nagyon érdekes volt az is, hogy az emberek általában hogyan 'olvassák' a fotókat: balról jobbra - ezért a főtémánk legyen a jobb oldalon és a szemet vezessük a kép bal oldaláról jobbra. A vonalak, ívek, keretek, színek használatával is külön foglalkozik a könyv, persze sok fotós példát is hoz, hogy megkönnyítse a megértést.

Haladó szintű, különleges témákról is szól egy fejezet, amelyben megtudhatjuk hogyan tudunk panorámafotókat, Time Lapse-felvételeket, villámokat, vagy csillagokat fotózni.
A stúdiófotózás alapjait is megismerjük, a felszereléstől kezdve a megvilágítási technikákig. 
A képfeldolgozás részben a fájlformátumokról van szó, sőt pályázatra küldött fotókhoz is találunk tippeket. 

Ahogy látható ez a könyv is nagyon komplex, rengeteg témával foglalkozik a vásárlástól kezdve a gépek értékein, és funkcióján keresztül a kompozíció finomságaiig. Ajánlom azoknak, akik szeretnének kicsit komolyabban fotózni, vagy új fényképezőgépet venni (legyen az DSLR vagy MILC). 

5/5

Kiadó: Rainbow Slide Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 160
Ár: 3790 Ft (Rendeld meg olcsóbban!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A digitális képalkotás fejlődése rendkívüli módon felgyorsult, a digitális forradalom pedig a tükörreflexes fényképezőgépeket sem kerülte el. Az új lehetőségek új géptípusokat teremtettek, a jövő egyik nagy ígéretét például ma már MILC gépnek hívják. A MILC és a DSLR vázak egyre jobb megoldásokkal jelentkeznek, és ebből a versengésből mi fotósok profitáljuk a legtöbbet. Nézzük, miben más a MILC és DSLR technika, mennyiben tér el a különböző szintű vázak tudása, mely objektívekkel használhatjuk ki cserélhető objektíves gépünk adottságait, illetve milyen beállításokkal, trükkökkel érhetünk el maximális minőséget. Mivel kiadványunk haladó szintű fotósoknak szól, a képkompozíció műhelytitkai mellett a különleges témákba és a stúdiófotózásba egyaránt bepillantást engedünk. A 2018-es kiadás a legfrissebb gépekkel, újdonságokkal bővült

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.