Agatha Christie - Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie könyveivel való ismerkedés hosszú évekre elegendő időtöltést fog nekem adni - a Poirot történetek iránti szeretet már gyerekként, a tvsorozatot nézve belém ivódott, a könyveket 'csak' néhány éve kezdtem el olvasni. Az Ackroyd gyilkosságot tavaly vettem meg az új Helikonos kiadásban apukámnak, azzal a nem titkolt céllal, hogy majd én is elolvasom ezt a klasszikust. Érdekesség, hogy AC-nek ez az egy könyve szerepel az 1001 könyv listán.

A regény a Hercule Poirot sorozat 4. része,1926-ban jelent meg és ez hozta meg Agatha Christienek a világhírnevet: megjelenésekor már több nyelvre lefordították. Nem véletlen, hogy a Helikon kiadó új Christie kiadásainak első körében szerepelt. 

A könyv King's Abbotban, egy kis faluban játszódik, és az orvos, James Sheppard elbeszélésében ismerjük meg a történetet. Két haláleset is történik a regény elején: az özvegy Mrs. Ferrars öngyilkos lesz pár évvel férje furcsa halála után. A címszereplőt, Roger Ackroydot nem sokkal ezután holtan találják otthonában. 
Dr. Sheppard a kérdéses estén az Ackroyd ház vendége volt, és őt hívták ki a holttesthez is, így testközelből tud beszámolni az eseményekről. Nővérével, a pletykafészek Caroline-nal együtt maguk is elgondolkoznak a két ügyön. Hamar kiderül, hogy új szomszédjuk, a visszavonult Poirot, aki nagy elánnal kapcsolódik be a nyomozásba. Henry Hasting kapitányt hiányolva (aki a tvsorozat adaptációban mégis szerepel), a doktor lesz a szárnysegédje - aki több fontos nyomhoz is elvezeti a híres belga nyomozót. 
"– Aha! – kiáltott fel Poirot. – Nekem is ez a jelszavam. Módszer, rend és a kis szürke sejtek. – Sejtek? – bámult el a felügyelő. – Az agy kis szürke sejtjei – magyarázta a kis belga. – Ó, persze, de hát azokat, azt hiszem, mindnyájan használjuk. – Többé-kevésbé – mormolta Poirot."
Végig izgalmas maradt a könyv, az elején kicsit sok volt infó a szereplőkről - viszonyokról, de pár fejezettel később már jól kiismertem ebben a kis világban. A gyanúsítottak száma szokás szerint egyre nő, amikor azt hittem leszűkítettem egy-két emberre, akkor fordult az egész...

Nagyon jól szórakoztam Poirot jellemzésén, és bámulatos a technikája ahogy kiugrasztotta a szereplőkből a válaszokat.
"Kérdőn néztem rá, de ő a kabátja ujján levő néhány mikroszkopikus vízcsöppel kezdett vacakolni. Bizonyos szempontból macskára emlékeztetett engem ez az ember. A zöld szeme meg a finnyáskodó szokásai."
"– Az emberi természet tanulmányozása, monsieur! – Nahát – mondtam kedvesen. Nyilvánvaló: nyugalomba vonult fodrász. Ki ismeri jobban az emberi természet titkait, mint egy fodrász?"
Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, akár első Christie olvasmánynak is - szerencsére nem kimondott sorozatról van szó, én is össze-vissza olvastam az életmű részeit.

Katherine írt tavaly szeptemberben egy átfogó bejegyzést az új Helikonos kiadásokról. (Szívesen a polcomon tudnám valamennyit - majd apránként beszerzem őket :)).

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Murder of Roger Ackroyd
Oldalszám: 346
Ár: 2499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Roger Ackroyd túl sokat tudott.Tudta, hogy a nő, akit szeret, megmérgezte az első férjét. Tudta, hogy valaki zsarolja az asszonyt, és azt is tudta, hogy ezért lett öngyilkos.Az esti postából pedig azt is megtudta, ki a titokzatos zsaroló - ám még mielőtt végigolvashatta volna a levelet, valaki elvágta a torkát...Hercule Poirot visszavonult. Úritököt termeszt a békés, álmos falucskában, King's Abbotban. Az Ackroyd-gyilkosság azonban ismét mozgásba hozza "a kis szürke agysejtjeit", és a legendás nyomozó a tettes nyomába ered...

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.