Maria Semple - Hová tűntél, Bernadette?

Vasárnap délután, a könyv negyedét 'befalva' átkoztam magam, hogy miért csak most kerítettem sort rá :D Röviden: ebben a könyvben megvan minden, ami miatt 'eteti' magát - humor, érdekes helyszín és karakterek (két zseni szülő és a csodagyerek lányuk) és csavaros történet.

Bernadette Fox exépítész Seattleben él családjával: férje Elgie a Microsoft egyik fejlesztője, lánya, Bee pedig a közeli általános utolsó évét végzi. Bernadette nem dolgozik, valami történt a múltjában, amit nem tudott kiheverni... Nincs minden rendben vele - antiszociális, idegesítik az emberek (a többi szülőt szúnyogoknak csúfolja), utálja Seattle-t, és az idahoi sofőröket! Bee, minden furcsasága ellenére természetesen szereti az anyját és úgy érzi, hogy mindig számíthat rá, még ha a körülmények ennek ellentmondanak is.

A könyv első része nagyon szórakoztató, aztán közepe táján egyre komolyabb témák kerülnek elő és csak lestem, hogy akkor most hová is tart a történet? A végén megnyugodtam, nem egy realista történetet kaptam, hanem egy szívmelengető megoldást.

Antarktisz - pinterest
Nem akarom nagyon részletezni milyen események történnek, de olyan témákról is szól ez a humoros könyv, mint az élet egy lelkibeteg családtaggal, magáról a család-gyerek viszonyokról. A pletyka hatalmáról, a megbocsátásról, és az újrakezdésről. Mindezt csupa érdekes helyszínenen - Seattletől kezdve az Antarktiszig (amiről több érdekességet megtudtam :)).
"– Tudom, azt hiszed, csak neked hiányozhat annyira. De anyu a legjobb barátom volt. – Az én legjobb barátom volt – mondtam. – Én hosszabb ideje ismerem – mondta, és még csak nem is viccelt."
– Összefoglalva – mondtam, az életed romokban. – Szégyelltem, de valamiért mosolyognom kellett. – Nem mondhatom, hogy nem fordult meg ez is a fejemben. De próbálom nem így felfogni. Úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy az életem megváltozott. Mindkettőnk élete megváltozott.
Ezen jót mosolyogtam:
"Fikarcnyit sem érdekel Ted. Nem tudom, hogy kicsoda, és baromira nem érdekel, mit csinál a beszéd alatt, amit folyton emlegetsz.TED konferecia 
Ami még érdekes volt, hogy a történetet Bee meséli el, különféle levelek, emailek és faxok bevágásával. Mindig tetszettek ezek a megoldások, itt meg a könyv elején szinte csak ilyen üzenetekből tájékozódhatunk.
Ez egy különleges történet, csupa érdekes szereplővel és élethelyzettel - az újdonság varázsa és a humor miatt egyből belopta magát a szívembe - gondolkozom rajta, hogy beszerzek egy saját példányt is :)
Ja és ebből is lesz film, talán Cate Blanchett főszereplésével?

5/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Where'd You Go, Bernadette
Oldalszám: 372
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A hírhedt BERNADETTE FOX: A Microsoft csodagyermeke, Elgie Branch számára vidám, friss, tehetséges és kissé zűrös feleség. Az iskola előtt várakozó anyatársak szemében: fenyegetés. A tervezőmérnökök számára ő az építészforradalmár. A 15 éves Bee legjobb barátja, vagy egyszerűen csak: anyu. Egyszer csak fogja magát, és eltűnik. Beenek a világ végére kell utaznia, hogy megtalálja. A Hová tűntél, Bernadette? kötelező olvasmány, ellenállhatatlan, mélyen megindító könyv a helyét nem találó zseniről, anya és lánya szerepéről a világban.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett! :) Én is nagyon szerettem, olyan kis szívmelengető volt. Egész nap azt vártam abban a pár napban, hogy végre hazaérve folytathassam. :)
    Cate Blanchett szerintem nem lenne rossz! Elég karakteres és titokzatos színésznő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fuh én is most minden este alig vártam, hogy hazaérjek és olvassam, csak sose volt rá elég időm - na de most reggel bepótoltam :D
      Szerintem is jó lenne erre a szerepre! Meg kék a szeme - most ugrott be, hogy Bee említi, hogy belenéz B. kék szemébe :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.