Elizabeth Little - Amíg a lányod voltam

Kicsit tartottam ettől a könyvtől mivel egy elég meredek alaphelyzetből indít: egy celeblány meggyilkolja az anyját, tíz évet ül börtönben, majd kiszabadulva elkezd nyomozni, mert nem tudja elhinni, hogy tényleg ő volt a tettes.

Jane érdekes karakter - tinikoráig nagyon jó körülmények között élt, már ami a pénzügyeket illeti, de az anyjával sosem volt jó a kapcsolata, és 16 évesen eldöntötte, hogy megalapozza a jövőjét - okosan taktikázva küzdötte fel magát az ismeretlenségből a címlapfotókig. Ám ekkor ütött be a krach - egy átbulizott éjszaka után anyja holtteste mellett találják, aki a Jane nevet írta fel a vérével maga mellé... 16 évesen börtönbe kerül, és évig küzd a démonival, hogy vajon tényleg ő ölte meg, vagy csak valaki rákente az egészet?

A regény a szabadulás utáni idővel indít, Jane-nek az ügyvédje és egyetlen barát(féléje) segít észrevétlenül eltűnni. Az álnévre, a félrevezető utazási célokra nem paranoiája miatt van szükség, mivel az eltelt 10 év alatt kapott több fenyegetést is az anyja 'rajongóitól', akik meg vannak róla győződve, hogy hidegvérrel ölte meg őt, és most jogtalanul fogadták el a fellebbezését és vált újra szabaddá. 
Jane már a börtönben elkezdett nyomozni, hogy mi is történhetett azon a szörnyű éjszakán, amin kihallgatott egy veszekedést, elment bulizni, majd hajnalban az anyja szitává lőtt teste mellett találtak rá. A nyomok egy dakotai kisvárosba vezetnek, ahol egyre több érdekes infóra bukkan a főszereplőnk. Ezt a szálat a múlbeli visszaemlékezések, Jane monológjai és - ami nagyon tetszett - hírek, blogbejegyzések, jegyzőkönyvek, vagy épp tweetek szakítják meg. 

pinterest
A regény ügyesen lavírozik az amerikai celebvilág, a krimi és a kisvárosi családregény tematikái között. Engem főleg az utóbbi fogott meg - nagyon érdekes volt az ikervárosok története, az aranyásók kora és a modern idők hagyományőrzése.
Ami még tetszett - a fanyar humorán, és a beszólásain kívül - hogy Jane nem egy buta fruska, okos, ügyesen taktikázik és befolyásolja az embereket. Persze csinál hülyeségeket (frissen szabadulva, miért kell ellopni egy kocsit?), vannak kis fóbiái, érthető módon fél a sajtótól, de erős és kitartó. Kicsit vázlatosnak éreztem a felmentésének körülményeit (hipp-hopp rájöttek, hogy valaki machinált a laboreredményekkel?), de a nyomozós szál kárpótolt a döccenők miatt. 

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Dear daughter
Oldalszám: 444
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Most 2+1-es akcióban

Fülszöveg:
Janie Jenkins szexi, okos, és nemrég szabadult a sittről. Évekkel ezelőtt a lányt az évtized perében elítélték anyja meggyilkolásáért. Ártatlanul ült, vagy mégsem? Az anyja gyönyörű volt, gazdag és elviselhetetlen. Úgy játszott a férfiakkal, ahogy macska az egérrel. Valaki brutálisan végzett vele, és Janie nevét írta fel vérrel a holttest mellé. Szabadulása után a lány megfogadja, megtalálja anyja valódi gyilkosát…A nyomok egy Dakota állambeli porfészekbe vezetnek, ahol mindennek és mindenkinek története van. Egy kifakult fotó, egy elhagyott ház, egy gyűrött napló – mindösszesen ennyi maradt a lányra az anyai örökségből, ám ez is éppen elég ahhoz, hogy mindent összezavarjon. Janie egy dologban biztos: gyűlölte az anyját. De hogy megölte volna?Az álmos kisváros sötét titkokat őriz, és a médiával, a rendőrséggel és egy nem akármilyen rosszakaróval a nyomában Janie kénytelen időben leleplezni magát, ha nem akarja újra ő elvinni a balhét… 
 A könyv előzetese:
 

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.