Neil Gaiman - Anansi fiúk

július 19, 2013
Már majdnem az összes Gaiman regényt olvastam, de sokáig a várólistámon csücsült ez a könyv, valahogyan sosem vonzott annyira. Az utóbbi hetekben sikerült komolyabb olvasmányokat elkezdenem, és meguntam őket - vágytam már egy olyan könyvre, ami teljesen kikapcsol, amin nem kell agyalnom - ezért elővettem ezt.

forrás
Főszereplőnk (Kövér) Charlie Nancy Londonban él, unalmas munkája van, menyasszonya, és hozzá egy szörnyű anyósa. Egyedül él, anyja néhány éve meghalt, apja Floridában lébecol, de szülei válása óta Charlie nem is kereste a kapcsolatot az apjával. Enyhén szólva nem fűződnek hozzá kellemes emlékei, csak a folytonos ugratásaira és a megalázó helyzetekre tud visszaemlékezni apjával kapcsolatban. Egy napon viszont minden felborul: régi szomszédjától megtudja, hogy az apja meghalt, ezért visszatér gyerekkora színhelyére. Kiderül az is, hogy van egy bátyja, az apja egy isten és Charlie egyre nagyobb kalamajkákba keveredik...

Ahogy a többi Gaiman regény ez is több síkú: egyrészt ott van a régi afrikai monda, Anansi történetének a felelevenítése, másrészt az apa-fiú-testvér kapcsolat problematikája, ezen túl kapunk még egy izgalmas krimi-szálat is sikkasztással, gyilkossággal és egy egzotikus szigettel.
"A történetek olyanok, mint a pókok a sok lábukkal; és a történetek pókhálók is, amibe az ember belegabalyodik – de ami olyan szép, ha egy levél alatt látjuk harmatos reggelen, elegánsan –, és pókhálók attól, hogy egymáshoz kapcsolódnak, mindegyik mindegyikhez."
Jó volt néhány napos kikapcsolódásnak a könyv, igaz még mindig a Sosehol nálam az etalon az írótól :) A legidegesítőbb figura Charlie főnöke volt, Grahame Coats, aki minden "abszotelmű" felkiáltásnál nyakon vágtam volna :D
Humoros, izgalmas a történet és mondákat is jól beleépítette a történetbe.

4/5

Kiadó: Agave Kiadó
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Anansi Boys
Oldalszám: 288
Ár: 2680 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Kövér Charlie Nancy normális élete kizökken abban a pillanatban, ahogy apja meghal egy karaoke-színpadon Floridában. Charlie nem tudta, hogy az apja egy isten. És nem is sejtette, hogy van egy testvére. Ez a testvér most bekopogtat hozzá, hogy sokkal érdekesebbé tegye Kövér Charlie életét. És sokkal, de sokkal veszélyesebbé..."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.