Leela Cyd - Így fotózz az Instagramra

december 21, 2018
Azért csaptam el erre a könyvre, mert ez volt az első amivel találkoztam, amely kimondottan az Instagrammal foglalkozik.

Az Instagramot 2012 óta használom és az egyik kedvenc applikációm, mert a különféle érdeklődési köreimet (könyvek, kaják, utazás :D) egyszerűen és látványosan meg tudom mutatni. Úgy érzem az eltelt évek alatt nem csak a technikai eszközeimben, hanem a fotós készségeimet tekintve is fejlődtem - ezért is érdekes néha végigpörgetni a korábbi képeimet. Jelenleg inkább könyves tartalmakat osztok meg, de szeretek a kis utazásaimról is közzétenni képeket, vagy egyéb életképeket. Extra érdekesség - a könyvtárunk oldalát is én kezelem (többnyire), és volt merszem egy rövid cikket is írni a magyar könyvtárak insta használatáról.

Kíváncsi voltam ennek a könyvnek a tartalmára és izgatottan vettem kézbe. Ami nagyon tetszik, hogy friss megjelenés - 2018-ban jelent meg az eredeti, amerikai verzió is és a Scolar Kiadó gyönyörű kiadást hozott el nekünk. 

Az író, Leela Cyd étel- és életmódfotós, stylist, úti beszámolókat készít - ezek a témák köszönnek vissza ebben a könyvben is. Kevés gyakorlati instagram tippel szolgál, tanácsai inkább általánosak (légy merész, keress új nézőpontokat, teremts kapcsolatokat). A könyv inkább a különféle témák stylingolásáról szól - ételfotókról, életképekről, portrékról. 
Alapvető fotós praktikákat, tanácsokat oszt meg - a kompozícióról, a fény és árnyék viszonyáról, az utólagos korrigálásról. 

A fejezetek végén több fotós profilját és néhány tanácsát olvashatjuk, amik kicsit színesítenek Leela mondanivalóján. 


Nekem ez a könyv inkább inspiráló volt - pl. a negatív terekre, a minimalista koncepciókra, a mélységekkel való játékra szeretnék jobban figyelni ill. az újszerű, látványos szemszögekre, mert ennyi év után már sokszor unalmasnak érzem a képeimet. A teljesen kezdőknek egy kis utánaolvasással ajánlom - mert van pár tipp, amit nem fejt ki, csak bedobja (derítés, harmadolás, stb).

Összességében ez egy nagyon szép kiadvány (néhány gépelési hibával), ami főleg az életmód-étel-úti fotókat készítőknek lesz hasznos.. Érdemes belelapoznia annak is, aki 'csak' fotózni szeret - nem kimondottan az Instagramra.

(Ha pedig tényleg gyakorlati Instagram használati tippeket kerestek, akkor Kónya Beát ajánlom - a honlapját, YouTube csatornáját és persze az Instagram oldalait ;))

4/5

Kiadó: Scolar Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Styling for Instagram
Oldalszám: 192
Ár: 5445 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A közösségi média nagyszerű megjelenési felületként és gazdag inspirációs forrásként szolgálhat a feltörekvő fotósok számára. Egy új accountot könnyű létrehozni, de ahhoz, hogy valóban kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket és jelentős számú követőre találjunk, két további dologra is szükség van: személyiségünk erőteljes jelenlétére és mások számára is vonzó stílusra, amelyet szívesen utánoznának. Könyvünk ebben nyújt segítséget.Leela Cyd étel­ és életmódfotózással foglalkozik, képes útibeszámolókat készít, emellett stylistként is tevékenykedik. Az Instagramon hatvanezren követik. Szabadúszó fényképészként olyan magazinoknak is dolgozott, mint az Apartment Therapy, a Condé Nast Traveler, a Kinfolk és theKitchn.com weboldal.Leela a kaliforniai Santa Barbarában él. Sokat utazik, fotói a természetes szépséget a maga tökéletlenségben mutatják be, bárhol találjon is rá."

2 megjegyzés:

  1. Ha egyszer egy könyvtár közelébe jutok, akkor kiveszem és megnézegetem, mert megvenni nem éri meg a beszámoló alapján, de azért elnézegetném, mert a videód alapján szép kiadvány :) Más magyar "szakkönyv" nincs is még a témában, remélem hogy egyszer kiadnak majd egyet, mert hasznos lenne nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is onnan zsákmányoltam :)
      Kónya Beát kéne megkörnyékezni, hogy írja meg! :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.