Budapest Noir - a film

október 28, 2017
Valamiért meg voltam győződve róla, hogy tavaly ősszel olvastam Kondor Vilmos krimijét, a film alapjául szolgáló regényt. Most visszanézve rájöttem, hogy ez 2015 júliusa volt - így már értem, hogy miért nem emlékeztem jobban a sztorira. :D

A Budapest Noir film előzetesét még nyáron láttam a moziban és már rá voltam pörögve, hogy ezt meg kell néznem ősszel. Olyan szerencsénk volt, hogy október 27-én elhozták a városunkba a filmet sőt még Gárdos Éva, a rendező is részt vett a film utáni közönségtalálkozón.
Kolovratnik Krisztián és Mucsi Zoltán - Az Est szerkesztőségében - forrás

A filmről az összbenyomásom az volt, hogy jól sikerült - annak ellenére, hogy eltért több helyen a könyvtől (még így, hogy nem is emlékeztem teljesen mindenre, pár dolog azért feltűnt), korrekt módon dolgozták fel a sztorit és a színészek alakításába se tudok belekötni. Gordon Zsigmond szerepére Kolovratnik Krisztiánt választották, aki jól hozta a macsó bűnügyi nyomozó szerepét. (A kabátja és a testfelépítése miatt többször Rowling Strike magánnyomozója ugrott be róla.) Érdekes módon történt a kiválasztása: Gárdos Éva és Ragályi Elemér, operatőr egy kávéház teraszán vették észre és hívták be a szereplőválogatásra.
Partnerét, Krisztinát Tenki Réka alakította, aki úgy emlékszem a könyvben kevesebb szerepet kapott - külön tetszett, hogy itt egy erősebb női karakterként jelent meg.
Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián - forrás

A látványvilága hangulatos volt, főleg a belső terek és a ruhák érdemelnek külön figyelmet. Kevesebb utcaképpel dolgoztak, Gárdos Éva elmondta, arra nem volt pénzük/lehetőségük hogy lezárjanak utcákat, így gyorsan vettek fel egy-egy jelenetet. A filmet amúgy 45 nap alatt forgatták le, 2016 év elején, és az idei év elejére-nyarára szánták - végül azért lett az ősz, mert a hangulatában jobban illik az őszi szezonra a film.

Amibe bele tudnék kötni egyedül: a főcím (szürkés háttéren jellegetelen feliratban), ez egész egyszerűen gagyi volt. Miért  nem tettek be a felirat mögé egy budapesti/pesti látképet?

Az ütős előzetes - szinte minden fontosabb momentummal, ne nézzétek meg, ha meglepetést szeretnétek ;)

4 megjegyzés:

  1. Tényleg kicsit Strike-os a fazon! :D :D
    Elég gyorsan leforgatták amúgy a filmet, nem is gondolnám, hogy ez ilyen pikkpakk le tud menni. Jó persze, amiben nincs speciális effekt, ahhoz nem kell annyi idő és vesződség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :D
      Én is meglepődtem, de úgy vettem ki, hogy az utómunka az még ezen felül volt, szóval több ideig készült.

      Törlés
    2. Persze, persze, világos, hogy van ezen is utómunka, de akkor is jó gyors volt. :)

      Törlés
    3. Több mint 1 milliárdból nem futotta...? A magyar rendezők tudnának mesélni.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.