Tina Fey - A nagymeNŐ

január 07, 2017
Tina Feyről és erről a könyvről először Lobonál és/vagy a Popkultcsajok stb podcastban hallottam először. Azóta megismerkedtem pár filmmel, amiben ő játszik (Lánytesók, Itthon, édes otthon, Vizsga két személyre). 
A könyvet már régóta kerülgettem, végül decemberben megvettem. Az idei első olvasmányom ez lett, egy könnyed-szórakoztató életrajzra számítottam, egy kis feminista gondolatmenettel.

Tina átlagosnak mondható életet élt, klasszikus családban nőtt fel, egyetemre járt. Okos volt, de nem különösebben szép, így a pasizás nem ment neki könnyen. Az igazi sikert és örömöt az improvizáció színjátszás hozta meg neki, majd az, hogy bekerülhetett az álommunkahelyére - a Saturday night livehoz. 
Mesél a gyerekkorától kezdve a könyv kiadásáig eltelt éveiről, amikor már ismert tévés személyiség. 

A stílusa szórakoztató volt, sok szimpatikus gondolatai volt - főleg a női kérdésekről, az első menstruáció traumáján át a munkában kivívható pozíciókról. Viccesek voltak a gyereknevelésről írt részek is - talán rádöbbent egy-két olvasót, hogy ne dőljön be (más téren se) az elvárásoknak. Ez volt talán számomra a legjobb 'üzenete' a könyvnek. 
"Hogy kéne megtanítani lányainkat és homoszexuális fiainkat, hogy megfelelnek, jók úgy, ahogy vannak? Példát kéne mutatnunk. Ahelyett, hogy lehetetlen ideáloknak akarunk megfelelni."
Maradéktalanul nem jött be nekem, mert nekem eddig teljesen kimaradtak azok a műsorok, amikben szerepelt (Saturday Night Live, 30 rock/A stúdió), így annyira nem is kötöttek le azok a kulisszatitkok, amiket megosztott ebben a könyvben. Azt hiszem igazán sokat ez a könyv annak fog adni, aki ismeri és szereti Tina munkásságát. Aki pedig nem, annak egy szórakoztató életrajzot nyújt, és egy kis bepillantást az amerikai médiába, a tévés világba.
(A stúdiót viszont elkezdem nézni valamikor :))

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Bossypants
Oldalszám: 256
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Mielőtt ​​a világ megismerhette volna Liz Lemont, a Weekend Update című műsort vagy Sarah Palint, Tina Fey csak egy lány volt, akinek volt egy álma: a helyi repülőtéren üldözi őt a felsős tesitanára. Meg volt egy másik álma is, az, hogy egy szép napon humorista lesz a tévében. Mindkét álma valóra vált.Most végre megjelenik Tina Fey története. Benne lesznek azok a napok, amikor fiatal volt, bohó, és rendkívül undok, és azok a napok, amikor a Saturday Night Live-val turnézott. Benne lesz, mennyi mindent megtett és nem tett meg azért, hogy tökéletes legyen a megjelenése, és hogy mennyi mindent megevett és nem evett meg a padlóról, amikor kicsi gyerekkel volt otthon. Benne lesz a főiskolai viszonzatlan szerelem, meg a nászút, ami majdnem fatálisnak bizonyult. Benne lesz minden, ennek a fejezetnek a kezdetétől a könyv végéig. Tina Fey mindent elmesél, és megerősíti, amit mindig is gyanítottunk: csak akkor vagy valaki, ha azt mondják rólad, kekec megalomániás vagy. Főnök. (A könyv tartalmazza a következő összetevőket: Különleges kéretlen tanácsok a Szoptatásról; Vélemény hercegnőkről; a Photoshopról; a választásokról; és az olasz rumos tortáról!)"

2 megjegyzés:

  1. Gondolom akkor ez elég hasonló a Yes, Please!-hez, kb ugyanazt tudom elmondani róla,mint te erről. Kb. arra jöttem rá, hogy azok az önéletrajzi-jellegű könyvek találnak be jobban, amelyeknek a szerzőjét jobban "ismerem" és kedvelem, és hiába jó fej mondjuk Amy Poehler vagy akár Tina Fey, ha nem tudom, miről van szó a fele könyvben, akkor az nem lesz annyira szórakoztató.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így jó - gondolom akkor az is hasonló ehhez, és akkor kölcsönösen lebeszélhetjük egymást, hogy rajongás híján elolvassuk :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.