Tara Stiles - Élj ​egészségesen a saját szabályaid szerint

szeptember 21, 2016
Még augusztusban láttam Instagramon ezt a könyvet (két superfoodossal együtt) és bekattant, hogy el szeretném olvasni, kipróbálni új ételeket, lehetőleg egészséges recepteket, és többet mozogni. Na nem mondom, hogy átállok a vega kajákra, de szimpatikusak ezek a receptek - mivel nem gyakran főzöm, így valahogy könnyebbnek érzem ezeket elkészíteni. 

A könyv három részből áll: egyrészt az 'elméletből', hogyan állj az életmódváltás elé, az élethez egyáltalán, a második részben jógagyakorlatok vannak, a harmadikban pedig Tara a kedvenc receptjeit osztja meg velünk. 
"Ahhoz, hogy megtanuljunk könnyedén élni, vissza kell találnunk önmagunkhoz. Fel kell ismerünk szokásainkat és reakcióinkat – azt a módon, ahogyan a stresszt kezeljük életünk során. Szemben azzl, hogy a tudósok azt gondolták, hogy cselekedeteinken, a feltörő érzelmeinken, stb. nem tudunk változtatni, megtudtuk, hogy az elme folyamatosan változik. Át tudjuk programozni úgy, hogy egészségesen reagálon és egészeséges vágyai legyenek. Nem feltételenül kell azzal élnünk, amivel születtünk."
A könyv nagyon szép és igényes, gyönyörű fotók vannak benne, jó volt egyáltalán kézbevenni. Gyorsan elolvastam - egy vasárnap délután elég volt rá, nem győztem leírni az ötleimet, és  bevásárlólistát a konyhánk felfrissítésére.

forrás
Ami nem tetszett, hogy a jóga gyakorlatos rész szerintem használhatatlan - vagy be kéne megolni a gyakorlatokat, vagy a szőnyegen lesni és lapozni a gyakorlatok között, de akkor hogyan tudnék kikapcsolódni és csak a testemre figyelni? Ezért inkább majd körülnézek a Youtubeon, hogy ezeket a gyakorlatokat, vagy hasonlókat onnan sajátítsam el.

A receptek nagy része használatónak tűnik, nincs olyan sok 'beszerezhetetlen' alapanyag és üdítően egyszerűek és rövidek - nekem valók! Változatos ez a fejezet, mert nem csak főételeket, leveseket, hanem rágcsálnivalókat és desszerteket is összeválogatott Tara a saját kedvencei közül.

Ami nagyon jól hangzik, hogy Tara szerint a meditáció és a jóga számos jó hatással van az ember szervezetére és elméjére - nem fogod kívánni azokat az ételeket, italokat, amik nem jók neked (koffein, alkohol, tartósított kaják). Elgondolkoztatott az, amit a kardió edzésekről írt, hogy nem biztos hogy mindenkinek jók - én azt vettem észre, hogy a  korábbi években ezekkel a tornákkal adtam le 5-10 kg-t, de idén valahogy beállt a súlyom, és nem megy lejjebb. (Persze nem pont arra állt be, amire szeretném.) Azzal nyugtatom magam, hogy az izmok nehezebbek, mint a zsír, meg azért az alakom formálódott, de szeretném a jógát kipróbálni és talán ezzel elérem azt az alakot, amit szeretnék.

forrás
A könyv lényege a lassítás, az önmagunkra figyelés - ezt mostanában elég sok helyen olvashatjuk - mindezt a meditáció és a jóga formáján, illetve az ízletes és egészséges ételeken keresztül hozná be az életünkbe. Kicsit keveselltem a szabályalkotó részt - ezt végülis pár szóban össze lehet foglalni (figyelj a testedre, a reakciódra, mire van szükséges, egyél jól és jókat, mozogj, legyél kreatív, legyen valami hobbid, ne fásulj bele az életedbe).

Összességében tetszik a könyv, Tara szimpatikus - élvezhető stílusban írta meg az élete könyvét, sok személyes adalékkal. Még ha nem is kezdem el kiszórni a tartósított kajákat a konyhából, és a reggeleket jóga pózokkal indítani, de mindenképp szeretném fokozatosan belopni az ötleteit, gyakorlatait az életembe!

4/5

Kiadó: Édesvíz
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Make Your Own Rules Diet
Oldalszám: 304
Ár: 4490  Ft
Borító: 5/5

Tara honlapja
Youtube csatornája

Fülszöveg:
A ​​dietetikusok és táplálkozási szakemberek, akik az évek alatt kijelölték az optimális egészségügyi szabályokat, tévedtek és ezt a saját életünkön is tapasztalhatjuk. Egyre több probléma adódik az egészségünkkel és a súlyunkkal, hiába a kalóriaszámláló stratégiák és az éheztető, szénhidrátmentes diéták melletti edzések, amelyek életünkben átvették az irányítást. Sajnálatos módon külső szakemberekre bízzuk magunkat azt gondolván, hogy aki a legtöbbet ígéri, és akinek a termékeit megvesszük, az orvosolni is fogja panaszainkat. Egészen mostanáig! Élj egészségesen a saját szabályaid szerint! című könyvében Tara Stiles bemutatja nekünk az egészségünk terén legjobban informált szakembert: saját magunkat.
Miután Tara megismertet bennünket saját inspiráló irányelveivel, tippeket, technikákat és gyakorlatokat ad, például: célkitűző programot lépésről lépésre, hogy fel tudjuk mérni, mire akarunk koncentrálni; illusztrált jógagyakorlatokat, amelyek az energiaszint növelését, az ételek utáni sóvárgás megzabolázását és a lelki béke megteremtését célozzák; egyszerű légzési és meditációs gyakorlatokat a lélek megnyugtatására; 50 könnyű, finom, növényi alapú ételreceptet, amelyeket percek alatt elkészíthetünk; egy 7 napos kezdő programot és egy 30 napos programot, amelyekkel elindíthatjuk egészséges, boldog, sugárzó átalakulásunkat. És ne feledjük, hogy Tara csupán az útikalauzunk; tehát figyeljünk belülre és legyünk intuitívak. És ne feledjünk sokat mókázni. Mert mókás dolog önmagunk lenni!

3 megjegyzés:

  1. Lelkes jógázóként elmondhatom, hogy számomra a "tudok magamra figyelni" pont több hónap után jött el, amikor már nem féltem attól, hogy meghalok/elsírom magam órán. :D Úgyhogy addig meg akár lapozgatni is ráér az ember (bár szerintem érdemes elmenni egy-két valódi órára is az önálló gyakorlás előtt, ahol megigazgat a tanár, mert eleinte szerintem úgysem érezzük magunktól, hogy jól csináljuk-e vagy sem).

    És még azt se érte el nálam a jóga, hogy ne akarjak sütit enni, úgyhogy ez biztos egy hosszabb folyamat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az infókat - én is gondolkoztam, hogy órára is kéne járnom, csak még nem tudom mikor és hová kellene mennem :)

      Ohh akkor ehhez még nagyobb elszántság és 'agymosás' kell :D

      Törlés
    2. :D Nem feltétlenül agymosás, inkább olyan szerintem, mint a dohányzásról és egyéb szenvedélyekről leszokni. Nekem saját tapasztalatom a cukorral például, hogy ha abbahagyod, utána várhatóan nagyon intenzíven hiányzik, de ha kibírod (mondjuk egy hónapig), akkor tényleg enyhül a késztetés, nem gondolsz rá annyit, és már csak annyi a dolgod, hogy ne ess vissza. :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.