Barangolás - Izland

Most Sjón A macskaróka könyvét olvasva a szépséges és fantasztikus Izlandra látogattam el képzeletben. Íme néhány érdekesség, szép kép, ami szívfájdalmat és 'menniakarok érzést' okoz :D


"A Norvégia és Grönland között fekvő szigetet mindössze 332 ezren lakják. Képzeljük el, hogy Szeged és Miskolc lakossága szétszéled egy Magyarországénál még 10 százalékkal nagyobb területen, kikötőket, erőműveket, farmokat és élelmiszer-feldolgozó üzemeket működtet sikeresen, halászik, vitorlázik, pulóvert köt, gleccsertúrázik, és közben világszínvonalú kultúrát hoz létre. Mindezt fenn a messzi északon, az Atlanti-óceán által némiképp mérsékelt zord éghajlaton, nagy leleményességgel, végtelen szívóssággal és türelemmel.

Kedvenc észt bloggerem képe (Kertii)(imádom a stílusát,
a képeit, ahogy rajzol) most épp Izlandon van :)
Izland fővárosa az óceán partján fekvő Reykjavík (a név jelentése: füstös öböl). A városban, illetve a part mentén északnyugatra és délkeletre elnyúló régióban él a lakosság túlnyomó többsége (ebből Reykjavíkban 113 ezer), mivel a sziget belső magasföldje gyakorlatilag lakhatatlan. A fővárosban sok az autó, ám mégis ritkák a dugók, ami egyrészt a település szerkezetének és kiváló úthálózatának köszönhető, másrészt annak, hogy sokan közlekednek kerékpárral.

Izland nyugati részén átszeli az a törésvonal, amely az Atlanti-óceán alatt húzódó két kéreglemez egymástól való távolodása következtében jött létre. Maga a sziget is ennek köszönheti a létezését: a törésvonal e szakaszán felbugyogott a mélyből a láva, kiformálva Izlandot. A szigeten több mint ezer vulkáni kráter található, huszonhat vulkán ma is aktív. Pár éve az Eyjafjallajökull kitörése hetekre megbénította Európa légiforgalmát.

Izland közvetlenül az Északi-sarkkör alatt fekszik, amiből az következik, hogy nyáron a nappalok nagyon hosszúak, szinte nincs is éjszaka, télen viszont 24 órából húszban a félhomály és a sötétség az úr. Reyjkjavíkban messze földön híres partykkal veszik fel a harcot a fényhiányos depresszió ellen.
Kék Lagúna, Reyjkjavík mellett link
Izlandot a vulkáni tevékenység hozta létre, és ez az erő ma is aktív, aminek számtalan felszíni jele van a kénes kigőzölgésektől a termálforrásokon át a gejzírek működéséig. A geotermikus energia a szigeten könnyen kiaknázható: ezzel fűtik legtöbb épületet, és áramot termelnek vele. A főváros közelében található Krysuvík geotermális mezőn közvetlen közelből figyelhetjük meg ezeket a vulkáni jelenségeket.
forrás - sok képpel és leírással"
(szintén Kertii képe)

4 megjegyzés:

  1. Szuper poszt lett, köszönjük :) Izland valamiért engem is nagyon vonz, bár az egész észak-európai térség, Izland pedig mind közül a legegzotikusabb.
    Kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd A macskaróka, nekem is tervben van, ráadásul olyan rövid, de valamiért félek tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm :))
      Gyönyörű hely, és én is egyre jobban nyitok az 'északi' népek felé - olvasásban is. A könyvet már kiolvastam, most készülődik a poszt.

      Törlés
  2. Nekem régi álmom, hogy elutazzam Izlandra. Egyik ismerősöm már volt és annyi jót mesélt. Amióta láttam a Walter Mitty életét (benne van Izland és Grönland is) azóta még jobban vágyok oda. Nagyon szép képeket tettél a posthoz, imádom nézegetni ezt az országot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem sikerül majd eljutnod oda! :)) Akkor majd megnézem a Walter Mitty életét, kíváncsi vagyok rá! Ajánlom Kertii blogját (Izandtól) függetlenül csodaszép fotói vannak.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.