2014. március 25., kedd

Rae Earl - My Fat, Mad Teenage Diary

Közel egy éve (áprilisban) bukkantam rá egy új angol sorozatra, a My mad fat diaryra. Azonnal beleszerettem és reklámoztam is molyon a tvsorozatos zónámban, azóta lement az első évad, sőt már a második is majdnem (jaj csak 7 részes :( ). Készítettem zónát, kihívást és végre nekiálltam angolul a könyvnek, de már írtam néhány kiadónak, hogy kiadnák-e (eddig a Gabo írt vissza, hogy köszönik az ajánlást és utána néznek, a Libri és az Alexandra egyelőre válaszra se méltatott :( ). 

Tartottam a könyvtől, egyrészt mert tudtam, hogy nem lesz ugyanolyan mint az imádott sorozat, másrészt az olvasást nehezíteni fogja a szleng. Sikerült végre egy angol-magyar szótárt felraknom Kindlire (miért nem jutott előbb eszembe??) és nekivágtam. Amikor netközelben voltam, akkor ezt a szlengszótárt is igénybe vettem, de legtöbbször csak a benyomásaimra hagyatkoztam és nem fordítottam le szó szerint mindent. (Így nem is mondom, hogy a könyv egészét megértettem, ezért is jó lenne a magyar fordítás ;) )

Rae Earl angol író, 2007-ben jelentette meg a kamaszkorában írt naplóit, ez lett a My fat, mad teenage diary (és elkészült a folytatás My madder, fatter diary címmel).
Rae (forrás)
A naplóbeli Rae egy 17 éves túlsúlyos kamasz, a lincolnshire-i Stamfordból, egyedül élnek anyjával, akinek második férje Marokkóban tanít. Rae sok problémával küzd és ezekről őszintén ír a naplójában - túlsúlya  (92 kg) miatt folyamatosan bántják, beszólogatnak neki, emiatt sokszor értéktelennek érzi magát. Pedig - ahogy írja többször is - csak szeretetre, figyelemre vágyik, hogy legyen valaki aki megsimogatja a fejét és azt mondja minden rendben, így is szeretlek.
Vannak barátai, haverjai, eljár a helyi pubokba, koncertekre, szóval nem egy szerencsétlen otthon ülő lány. Kívülről egy hangos, visszaszólogatós csajnak tűnik, de belül megviseli minden beszólás. Sajnos a legjobb (???) barátnője, Bethany sokszor kihasználja, társaságban vicceket űz vele, csak hogy magát jobb színben tüntesse fel. Rae igyekszik a sarkára állni és látja, hogy Bethany nem jó társaság. Szívbéli jó barátnője egyik osztálytársa, Mort, de vele sokszor csak telefonon tud beszélgetni a sulin kívül. 1989-ben járunk, és még az utcai fülkéhez kell lejárnia, mert a 'zsugori' anyukája nem hajlandó vezetékes telefont venni. Anyukájával sem felhőtlen a kapcsolata, mivel egyedül neveli, eléggé szegényes körülmények között élnek, sok a veszekedés, a vita.

Azért is kedveltem meg annyira a sorozatot, meg a könyvet is, mert túlsúlyos gyerekként-kamaszként nagyon sok hasonló problémával küzdöttem én is, az anyámmal való kapcsolatom szintén hasonló volt. Persze most már látom miben hibáztam én is akkor, és Rae is - a lustaság, az hogy megragadt egy szinten és nem tudta kirángatni magát belőle, a harag amit érzett...
"Sick of being poor. Mum says, ‘Oh well, get a job, then.’ She doesn’t realise how much schoolwork I do at weekends catching up on essays and stuff. If you want your daughter at university, Mother dear, then GIVE ME SOME SPACE."
Az igazi napló (forrás)
Jó lett volna akkor olvasni ezt a könyvet, hogy tudjam, nem vagyok egyedül, és erőt meríthettem volna belőle.
Másrészt a naplóval (és a sorozattal) olyan betegségekre is felhívja a figyelmet, mint a paranoia, az OCD (kényszerbetegség), a depresszió. 

Közel egy évet dolgoz fel a napló - 1989-et: Rae naplóbejegyzései tényleg valószerűek, ír a konkrét eseményekről, kiborulásokról, elmélkedik néha, vagy csak megjegyzi melyik sorozatot nézte, vagy milyen gagyi számot hallott éppen. A zene nagyon fontos neki, több órányi playlistet lehetne összeállítani a naplóban említett zenéiből :) Szerettem a humorát, a kifakadásait.
"Unfortunately the female lead they have got for the film is this thin blonde woman called Meg Ryan. OF COURSE BLOKES WANT TO DO HER. Change the female lead – put ME in it, for example. And I will prove to you that you can just be mates with a man. WHETHER YOU LIKE IT OR NOT. Men can see you in a totally asexual way. If you’re fat, all you have is just good friends. EVERYWHERE."
A fiúkkal való kapcsolatáról is sokat ír - kamaszként könnyen fellángol egyes srácok után (haveri körében szinte mindenkibe egyszer belezúg), de igazi szerelme csak egy lesz... Jó is, hogy jön a második rész, mert egy nagggyon érdekes helyzetben hagyta abba Rae a naplót... 
"I wonder if blokes go home and go over and over and over conversations in their head? Do they wonder what really goes on underneath everything? I wonder if there are pages and pages written about me? I mean – blokes must wonder, surely? "
Nehezítette az olvasást a szleng, a (pop)kulturális utalások (de akár a kaját nevei, vagy az iskolarendszer is megnehezítette a dolgom), ettől függetlenül viszonylag jól haladtam vele, megértettem a lényeget és élveztem a könyvet. Főleg, mert ahogy mondtam több szempontból hasonló  élményeim vannak/voltak.

5/5
A sorozathoz képest: a banda szereplői, nevei mások - a sorozat készítői alakítottak a karaktereken (összeolvasztottak szereplőket, átnevezték őket és nincs meg az az összetartó banda, mert a naplóban/valóságban több embert ismert Rae), Rae nem vagdosta magát (csak üti?), de bekerült a pszichiátriára (OCD-vel), anyjával kapcsolata stimmel, igaz a exférjek-férjek nem. Egy évvel megfiatalították a sorozatban, változtattak a zenei ízlésén is és a 1989-ből 1995-6-ra tették át az eseményeket. Meg persze más a sorozat történetmesélése: sok epizódot átvettek, de úgy dolgozták át, hogy minden rész vmi tanulságot tartalmazzon, vagy kifejtsen valami problémát - a naplóban persze nem így megy.

Linkek:
Cikk a Telegraphban

Fülszöveg:
"My Mad Fat Diary is now a major new comedy for E4! It's 1989 and Rae is a fat, boy-mad 17-year-old girl, living in Stamford, Lincolnshire with her mum and their deaf white cat in a council house with a mint off-green bath suite and a larder Rae can't keep away from. This is the hilarious and touching real-life diary she kept during that fateful year – with characters like her evil friend Bethany, Bethany's besotted boyfriend, and the boys from the grammar school up the road (who have code names like Haddock and Battered Sausage).
My Fat, Mad Teenage Diary evokes a vanished time when Charles and Di are still together, the Berlin wall is up, Kylie is expected to disappear from the charts at any moment and it's £1 for a Snakebite and Black in the Vaults pub. My Fat, Mad Teenage Diary will appeal to anyone who's lived through the 1980s. But it will also strike a chord with anyone who's ever been a confused, lonely teenager who clashes with their mother, takes themselves VERY seriously and has no idea how hilarious they are."

Rae most Ausztráliában él férjével és van egy fia, tervezi (a Telegraphos cikk szerint), hogy megjelenteti ennek a naplónak az előzményét, amiben a pszichiátriára kerülését írja meg és egy folytatást, amiben elmeséli mi történt a plátói szerelmével...(Ez a My madder, fatter diary - ami az amazon szerint már megjelent január végén...következő olvasmáááány! :D).

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nagyon tetszett az értékelés. Esetleg nem tudod, hol lehet beszerezni a könyvet? Te amazonon vetted? Nem találom sehol :/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi :)
   Hát Amazonon még mindig kapni pedig:
   https://www.amazon.com/My-Fat-Mad-Teenage-Diary/dp/0340950943/ref=tmm_pap_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1486384622&sr=1-2

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (22) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (7) 18. század (7) 19. század (30) 2 pontos (12) 20. század (165) 21. század (113) 2pontos (1) 3pontos (75) 4pontos (343) 5pontos (373) 9/11 (2) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (12) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alaszka (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (1) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (6) ambrózy báró esetei (1) amerika (7) amerikai (215) amerikai dél (34) amszterdam (1) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (2) angol (193) angolul (25) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne rice (4) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (6) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (6) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) ben aaronovitch (2) betegség (6) blog (18) blogtippek (4) body positive (1) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (10) boris vian (5) borító (3) boszorkány (13) botanika (1) bölcsészkrimi (6) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) carlos ruiz zafón (5) castle (1) catherynne m. valente (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (37) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (1) colm toibín (1) cormoran strike (3) cozy mystery (27) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (3) dan brown (6) dark fantasy (1) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (19) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dominika (3) dorian gray (1) drámák (3) drog (1) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (2) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (2) életmód (17) életrajz (15) elfeledett könyvek temetője (3) elif shafak (1) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (3) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) esszék (7) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (4) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (59) fekete istván (1) feminizmus (15) festészet (2) film (99) finn (11) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (2) főnix (1) főzés (1) francia (40) fredrik backman (2) friss könyvek (83) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (9) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (6) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (4) gyerek (2) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (3) harper lee (1) harry potter (17) havi tervek (34) havi zárás (70) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (4) holt költők társasága (1) honlapajánló (11) horror (3) humor (34) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (4) ifjúsági (43) igaz történet (4) ikrek (2) illusztrált (11) indiai (1) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (4) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (2) iskola (5) ismeretterjesztő (28) isztambul (1) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (1) j.k.rowling (16) jane austen (11) jane austen nyomoz (1) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (11) jay asher (2) jeanette winterson (2) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (2) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (1) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (9) kalligram (1) kamaszkor (4) kanadai (4) karácsony (27) karinthy frigyes (1) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (4) kazuo ishiguro (1) kedvenc (26) képregény (9) kereszténység (1) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (3) kindle (4) kirekesztés (3) kísértet (1) kisregény (10) kiss angéla (4) klasszikus (69) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) kortárs (66) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (10) könyvekről röviden (8) könyvesfilmes (4) könyvfesztivál (8) könyvhét (4) könyvmolyoknak (10) könyvtár (3) körbeposzt (45) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (90) lauren graham (1) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (1) lmbt (11) logan mcrea (1) london (16) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (12) magyar (176) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (13) mercy fall farkasai (3) mese (15) mese felnőtteknek (10) meseregény (4) mexikó (2) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (5) mitológia (5) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (2) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (3) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (12) nellie bly (2) német (14) new adult (5) new england (5) new york (23) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (3) norvég (6) novellák (43) női sors (40) nyár (14) nyereményjáték (10) ókor (1) olasz (21) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (13) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (12) önsegítő (7) öregedés (1) ősz (4) pakisztáni (1) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (7) partvonal (4) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) poe (1) poket zsebkönyv (1) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (21) pszicho-thriller (4) pszichoanalízis (1) pszichológia (8) rabszolgaság (3) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (1) regényes életrajz (4) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (5) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (47) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (26) scolar (5) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (7) st. mary krónikák (2) steampunk (8) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) susanna clark (1) svájc (1) svájci (1) svéd (14) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (2) szakácskönyv (2) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (164) szemináriumi dolgozatom (2) szépirodalom (80) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (3) színező (1) színház (2) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (9) szürrealizmus (3) társadalomkritika (6) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (6) tematikus (6) témázunk (1) terrortámadás (1) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (6) tilt (182) tim burton (1) titanic (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (24) tóth krisztina (5) több idősík (6) török (4) történelmi (23) történelmi romantikus (2) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) Tü/Körben (1) tündér (1) tv sorozat (1) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (16) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (16) utazás (6) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (7) vámos miklós (1) vámpír (5) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (2) várólista (7) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) vérgróf-trilógia (1) vers (30) vicki myron (1) victor hugo (1) viktoriánus (20) világháború (24) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (1) walter kirn (2) walter lord (1) wayward pines (1) weird fiction (2) william somerset maugham (2) wladyslaw szpilman (1) YA (21) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (6)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (1) amerikai (215) amerikai dél (34) amszterdam (1) anglia (2) angol (193) argentin (1) ausztrál (6) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (3) dominika (3) francia (40) görög (2) írország (2) isztambul (1) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) japán (11) jugoszlávia (1) kína (3) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (16) magyar (176) mexikó (2) német (14) new england (5) new york (23) norvég (6) olasz (21) orosz (13) osztrák (2) pakisztáni (1) párizs (7) róma (1) skót (28) spanyol (7) svájci (1) svéd (14) török (4) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2 pontos (12) 3pontos (75) 4pontos (343) 5pontos (373) kedvenc (26)