Frances Hodgson Burnett - A titkos kert

Francis Hodgson Burnett-et főleg a népszerű gyerekkönyveiről ismerhetjük - A titkos kerten kívül ő írta A padlássszoba kis hercegnőjét és A kis lordot. 
Nekem gyerekkoromból kimaradt mindhárom könyv, pedig szép mesék lehetnek ezek is. A titkos kerttel két filmadaptáció kapcsán találkoztam először: az egyik elég hűen követte a mesét, a másikban már csavartak a történeten (Amerikából érkezett Mary, ha jól emlékszem). Rengeteg feldolgozása készült: film, mesefilm, stb. 

Frances Hodgson Burnett (wikip.)
Pár éve megvettem angolul, a Penguin Classics kiadásában, de akkor csak az első két fejezetig jutottam. Nemrég megtaláltam hangoskönyvben, így fejeztem be végül :)

A történet Indiában kezdődik, ahol a kis Mary Lennox született, a szülei már az első oldalakon meghalnak a kitörő kolera járványban (jól kezdődik...), így Angliába kerül a morcos, 10 éves kislány, a nagybátyjához. Mr. Craven fia születésekor elvesztette a feleségét, 10 éve örök gyász honol a Misselthwaite kastélyban, a szintén 10 éves Colin fia beteges gyerek, apja látni se igen bírja. 
1911-es kiadás borítója (wiki)
Mary fokozatosan megismerkedik a kastély lakóival, a parkkal és megtudja, hogy van ott egy kert, amit 10 éve nem nyitott ki senki... Mrs. Craven halála óta. Egyéb elfoglaltsága nem révén a kert keresésére indul - sejthető, hogy megtalálja és onnantól nagy változások mennek végbe benne, és a kastély több lakójában is. Mary napról napra szimpatikusabb lesz, ahogy elkezd figyelni másokra is, és a természet, a mozgás, a munka végül egy boldog kislányt nevel belőle. 

Az egész könyv a természet szeretetét, a pozitív gondolatok, a tevékeny - egészséges életet dicsőíti. A tragikus események (Mary szüleinek és Colin anyjának halála) ellenére bátran adnám a gyerekem kezébe, mert sok pozitív értéket közvetít és a gyászt is segít feldolgozni, vagy bemutatni. 
Szép mese, bár felnőttként néhol már untam a kis együgyűségét, de ettől függetlenül ajánlott olvasmány kisebbeknek ;)

4/5

Fülszöveg:
"A titkos kert valahol Angliában található, szigorú falakkal, vadul burjánzó növényekkel rejtve a kíváncsi szemek elől. A kastély szomorú és titokzatos urán kívül élő ember ide be nem teheti a lábát. Egyvalaki, a csúnyácska, árva, mogorva kis Mary, mégis megszegi a tilalmat. És a varázslatos természet észrevétlenül átformálja a kislányt, s nemcsak barátokra lel, hanem maga is képes gyógyítani, örököt adni – akár a megszelidített, csodálatos vadon."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.