E. T. A. Hoffmann - Diótörő és Egérkirály

Ismét egy klasszikus mesét olvastam el, a karácsonyi ráhangolódás jegyében E.T.A Hoffmann népszerű történetét, aminek rengeteg feldolgozása készült (balett -Csajkovszkij, rajzfilmek, stb). E.T.A. Hoffmann régi kedvenc íróm, igaz még nem olvastam olyan sok művét, de Az arany virágcserép nagyon tetszett, és már jó néhány éve vár a polcon a Murr kandúr életszemlélete is :) 

forrás
A Diótörő és Egérkirály történetét biztos sokan ismerik, ha máshonnan nem valamelyik feldolgozásból - én is így találkoztam először vele, meg ha jól emlékszem Cholnoky Viktor egyik kötetében is benne volt rövidítve a történet.

A nemrég olvasott Alice Csodaországban-hoz hasonlóan itt is egy kislány a főszereplő, aki elmerül a fantáziavilágában - karácsonyra nagybátyjától kapott diótörő figura elevenedik meg és vív harcot a gyerekek játékaival a gonosz egérkirállyal. A nagybácsi meséi tápot adnak a kislány képzeletének, álmában meglátogatja a mézeskalács és különféle édességekből épült királyságot, ahol a Diótörő a herceg és persze ő lesz a hercegkisasszony.

Jó volt visszacsöppenni a régi karácsonyok szellemébe, ahol a néhány válogatott játéknak nagyon örülnek a gyerek (nem úgy mint manapság sok helyen, szegény gyerek kap egy ajándékzuhatagot a nyakába, szülők meg csodálkoznak, hogy nem örül igazán semminek, mert azt se tudja szerencsétlen, hogy mihez kapjon...)
Felnőttként persze megint más élmény volt olvasni ezt a mesét, most is arra figyeltem inkább hogyan olvad össze a fantáziavilág és a valóság. Persze Hoffmann trükkösen oldotta meg, szépen elmosta a két 'világ ' határát.

Szép kis mese volt - ezt is olvastatnám a gyerekkel :)
4/5
Hasznos:
A könyv a mek-ben, itt pedig letölthető ekönyvolvasó-barát változat ;)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.