Fekete István - Régi karácsony

Fekete István karácsonyi tematikájú novelláit tartalmazza ez a kötet, amik az Új Ember katolikus hetilapban jelentek meg, 1947-1970-ig. Fekete István könyvei gyerekkorom fontos olvasmányai voltak - talán ennek is köszönhetem a természet iránti kíváncsiságomat, és ezért is mentem anno környezetvédelmi szakra középiskolában. A Tüskevár és a Téli berek abszolút kedvenc olvasmányaim, apukám nagyon régi, elsárgult, de 'régi könyv' szagú példányait sokszor újraolvastam, és egyes sorokat szoktunk egymásnak is idézgetni belőle :) Olvastam még több állatos könyvét: Vuk, Hú, Kele, Lutra, és a történelmi regényét A koppányi aga testamentumát is, most jó volt egy újabb oldaláról megismerni őt.
"Később meggyújtottam a gyertyákat, és karácsony lett egyszerre, kívül és belül, közeli és tűnő, messzi múlhatatlan karácsony. Egyedül voltam, és mindenki bennem volt."
Bajor (Bayer) Ágost - Falusi idill télen, 1940 (link)
Persze a fenti könyvekben megismert természetszeretet, remek elbeszélésmód és igazi magyar tájak, történetek ezekben a novellákban is megjelentek, csak a téma volt új. Mindegyik novella az adventtal, a karácsonnyal kapcsolatos - a gyerekek várakozása és csínyei, a felnőttek gondja-baja, kibékülések, és a szegény, falusi magyar környezet és a 20. század eleji időszak teljesen magával ragadott. 
"Délután nagy lett a csend, mert hullt a hó. Az ünnep már a falu végén volt, és csak arra várt, hogy az ablakszemek hívogatóan kinyíljanak. Néha cseng csendült az utcán, néha kinyílt egy ajtó, s ilyenkor a fény kisurrant a hóra, mely tiszta volt, puha, mint a nagy ünnep arca. Amikor elsőt harangoztak éjféli misére, elállt a hó. A harangszó halkan megverte az ablakokat, aztán kiszállt a határba. Végiglengett az utakon, megsimogatta a sóhajtó nádast, és kerengett az erdő felett, hol fehér pompában álltak a fenyők, és hócukros tobozkáikat szívesen odaadták volna valakinek."
Nagyon tetszett ez a válogatás, a novellákat amúgy is szeretem, és Fekete István nagyon jól ír! A természeti képeket olyan érzékletesen és szépséggel írja meg, hogy könnyen odaképzelem magam a falu melletti erdőben, ahol a rókák és madarak diskurálnak egymással és December apó jár köztük :)

5/5

(Megjelent a Lazi Kiadónál is egy hasonló válogatás (Fekete István - Karácsony éjjel), érdemesebb talán az beszerezni, mert több novellát tartalmaz ;)).

Kiadó: Új Ember
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 160
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
"Részlet Sinkó Ferenc utószavából: „Varázslatos az Ő világa. A szegénység és a szépség betlehemi csillaga ragyogja be útjait, tájékait, a nádtetős házak fehér falait, még a kamrákat és az istállókat is. Az angyalok éneke hol hallhatóbban, hol halkabban, de szüntelenül szól visszhang és kíséret gyanánt a természet minden hangja, nesze, s minden emberi szó mögött.”"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.