Scott Westerfeld - Leviatán


Az író neve ismerős lehet a Könyvmolyképzőnél megjelent Csúfok trilógiából, ami szintén ifjúsági regény, mint ez a könyv is.
Erre a könyvre azért figyeltem fel először, mert megszerettem a steampunk regényeket (lásd - Mechanikus London, Soulless, A szivarhajó utolsó útja) és az egyik kedvenc történelmi időszakomban játszódik - 1914-ben, az I. világháború kirobbanása idején. A regényben egy alternatív történelem jelenik meg, de a valósághoz hasonlóan Ferenc Ferdinánd halála a háború kirobbanásának ürügye.

Két főszereplőnk egy fiú és egy lány, mindketten 15 évesek, de teljesen különböző világból érkeztek.
Sándor, Ferenc Ferdinánd fia hercegként nevelkedett, igaz a családi viszály miatt nem számíthat a trónra. Az Osztrák-Magyar Monarchiában él, ami a barkács országok közé tartozik, vagyis a gépi technológiát részesítik előnyben - különféle harci gépet, és járművet fejlesztettek ki.
Egy ilyen harci lépegetővel ismerkedik meg Sándor, amikor éjszaka két ismerős ébreszti...Később mondják el neki, hogy a szüleit megölték, és neki menekülnie kell néhány hűséges emberével.

Deryn Sharp Britanniában él, ez a darvinista országok központja. Darwin rájött, hogyan lehet az élőlények "életfonalaiba" belepiszkálni és keresztezni egymással őket. Vagyis a géneket és génmanipulációt sikerült felfedeznie; különféle élőlényeket kereszteznek, amikkel kiváltják a gépeket a szállításban, a repülésben. A regény címadója a Leviatán is egy ilyen lény, ami léghajóként funkcionál. Valójában egy bálna, amiben több élőlény él szimbiózisban; ezek hidrogént termelve képessé teszik, hogy repüljön.

"Egy óriási légbestia bukkant elő a szürke fellegekből, fény visszaverő, ezüstös háta csillogott a napfényben. Gigászi volt – nagyobb, mint a Szent Pál-székesegyház, hosszabb, mint az óceánjáró Orion csatahajó, amelyet előző héten a Temzén látott. A csillogó henger zeppelinre hajazott, de oldalán csillók mozgása pulzált és körülötte szimbióta denevérek és madarak rajzottak… A légbestia közelebb repült és Deryn már ki tudta venni a fajzat hasa alá függesztett gondolát. A parancsnoki híd ablakai alatt lassan élesebbé váltak a harminc centis betűk…Leviatán… A Leviatán testét egy bálna életfonalaiból alkották meg, de terveibe több száz másik fajt is beleszőttek, megszámlálhatatlan teremtmény kapcsolódott össze benne, akár egy stopperóra fogaskerekei. Koholt madarak rajai nyüzsögtek körülötte – felderítők, harcosok, élelmet gyűjtő ragadozók."

Deryn már gyerekkora óta odavan a repülésért, apja sok mindenre megtanította, ezért fiúnak adva ki magát jelentkezik aeronautának. Már a felvételi első napja olyan kalandosan sikerül, hogy a Leviatánon köt ki...
A szereplők közül őt szerettem meg jobban, lány létére remekül beilleszkedik a kadétok közé, bátor, mindig humoros és talpraesett.

A regény két szálon fut, Sándor és Deryn kalandjai váltogatják egymást. Sándor megtanulja kezelni a lépegetőt, és egyre többet megtud a politikai helyzetről, megérti miért kell menekülnie. A másik szálon Deryn ismerkedik a Leviatánnal és az aeronauta léttel. A cselekmény fokozatosan bomlik ki; tele van akcióval a regény, de jól követhetőek az események.

Nagyon érdekes a könyvben megjelenő két technológia - a darvinisták tetszettek nekem jobban, mert ehhez hasonlót még nem olvastam, és hozzám közelebb áll ez a fajta 'környezetbarát' módi. A regény utolsó lapjain egy új irány fogalmazódik meg, ami remélem visszatér a következő részekben is.

"Deryn összevonta a szemöldökét, és lenézett a Leviatán oldalára. A csillók vadul kavartak, befolyásolva a hajó körüli légáramlatokat, valamiképp hozzáadva az ég áramlatait a motorok nyers erejéhez.
 – Most már valami új vagyunk – monda. – Egy kicsi belőlünk és egy kicsi belőlük."

Magáról a kiadásról is szót kell ejteni, mert elég rendhagyó. Ahogy a lenti videóban is elmeséli a szerző, szerette volna visszahozni a klasszikus regények jellemzőjét - az illusztrációkat. Keith Thompsonnal együttműködve készültek a könyvben található rajzok, amik tökéletesen kiegészítik a regény cselekményét. Segítenek elképzelni ezt a hihetetlen világot, mert az egyes gépek - lények leírása nem elég. :)
Újdonság a kiadótól, hogy kemény kötésben jelentették meg a könyvet, a belső borítóján ezzel a szépséges térképpel. Két negatívumot kell még megemlítenem - nem értem miért ilyen nagy a sortáv és a betűméret, a könyv fele ekkora lehetne normál beállításokkal; másrészt néhány gépelési hiba maradt a könyvben. Ezektől függetlenül igényes kiadásról van szó, a fordítás is nagyon tetszett - Deryl beszólásai nagyon ízesre sikerültek :)

Európa - darvinisták, barkácsok, semleges országok
A térkép látható a magyar kiadás belső oldalán is,
nagyon mutatós :) (forrás)
Összességében nagyon tetszett ez a könyv - ifjúsági regény, de megállta a helyét nálam :). Részletgazdag a cselekmény, de szép fokozatosan bomlik ki, nem zúdít a nyakunkba mindent, nem sieti el a titkok leleplezését sem. A szereplők szerethetők, talpraesettek; a megálmodott világ is izgalmas. Már nagyon várom a következő könyvet, amiben tovább bonyolódhat a szereplők sorsa.

5/5

A sorozat következő része (Behemót) 2013. tavaszán fog megjelenni!
(Érdekes a könyvek címválasztása - leviatán, behemót, góliát mind a Bibliában fordulnak elő először. A behemótról azt hittem magyar szó, de rá kellett jönnöm, hogy tévedtem - héber eredetű. ;) )

Kiadó: Ad Astra
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Leviathan-trilógia 1.
Eredeti cím: Leviathan
Oldalszám: 540
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 3/5 (túl zsúfolt szerintem)

Hasznos linkek:
Fülszöveg
"Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik. Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra. Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől. Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a brit légierőnél. Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek. Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború."
A könyvet köszönöm az Ad Astra Kiadónak!

Videóüzenet az írótól (feliratos, csak nekünk magyaroknak a kiadó jóvoltából!)


A könyv előzetese (nagyon tetszik, ahogy megelevenednek az illusztrációk)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.