Catherynne M. Valente - Marija Morevna és a Halhatatlan

A nemrég alakult Ad Astra kiadó a díjnyertes kortárs sci-fi és fantasy könyvek kiadását tűzte ki céljául. Az idei Könyvfesztiválon négy könyvvel debütáltak, ezek közül az egyik a díjnyertes Catherynne M. Valente könyve, a Marija Morevna és a Halhatatlan.

Marija Morevna Szentpéterváron él anyjával egy hosszú, keskeny házban. Három nővérét (Olgát, Tatjánát és Annát) madarakból átváltozó jóképű ifjak vették feleségül, ám ezt a furcsa átváltozást csak Marija látta. A titkot meg is tartja magának, és várja, hogy érte is eljöjjön a madárból férfivá lett kérője. Magányosan járkálva, Puskint olvasva vár, ám tizenöt éves korában még mindig jelentkezik senki. Időközben megismeri a házuk domovoj komityetjének tagjait, vagyis a házi szellemeket, mivel minden családhoz tartozik egy domovoj és az ő házukban 12 család lakik a politikai rendelkezések hatására. A szomszédba érkező furcsa öregasszony pedig ő az Órák Hosszának cárnője, aki figyelmezteti, hogy valaki érte fog jönni…
Egy évvel később, vártalanul kopogtat az ajtaján maga Koscsej Besszmertnij (Halhatatlan Koscsej), az Élet cárja. Ezután kezdődik meg Marija Morevna igazi élete, Koscsej magával viszi a birodalmába Bujánba, de nem könnyű az odavezető út és később kiderül, az élet sem olyan egyszerű.

Az írónő a történelmet vegyíti az orosz mondák világával: a XX. század első felében játszódik a történet: az orosz forradalom, a kommunizmus és a leningrádi éhínség mind megjelenik, keveredve az orosz mondák világával, ahol az Élet és a Halál cárja küzd egymással.
Marija a két világ között áll: gyerekkorától arra vágyott, hogy különleges legyen, hogy érte jöjjön a varázslatos kérője; viszont amikor megkapja nem lesz boldog sora – a Halál ellen vívott háborún és a barátai elvesztésén kívül meg akarja törni a sors körforgását.

Az írónő
A regény elbeszélői szerkezete nagyon érdekes, a mesék narrációját követi. Elég az első fejezeteket olvasni: a három nővér megkérése tipikusan mesei módon történik, az ismétlések, a visszatérő elemek mind ezt erősítik meg. Tele van szimbólumokkal, pl.: Marija három nővére az orosz történelmi helyzeteket tükrözi: a legidősebb, Olga gazdag, és egy fényűző dácsában lakik; Tatjána a forradalom korát jelzi, Anna pedig a kommunizmust. Emellett a lírai leírások is különlegessé teszik a szöveget, ezen nem csodálkozhatunk, hiszen Valente díjnyertes versesköteteket is a magáénak tudhat.
A mű nagy erőssége, hogy megismerteti az olvasóval az orosz mondavilág főbb alakjait. Rengeteg különös teremtmény jelenik meg, amik teljesen újak lehetnek annak, aki nem ásta bele magát az orosz mondák világába: szerepel Baba Jaga, az Élet és a Halál cárja, sellők (ruszalka), házi szellemek (domovoj), vilák (boszorkányok) és még rengeteg furcsa lény.

A regény egy szerelmi háromszöget mesél el, amiben a főszereplők hiába tudják előre a sorsukat, mégsem tesznek, nem tehetnek ellene. Mariját elveszi Koscsej, a lány beleszeret Ivánba, aki az ellopott emberi életet nyújtja neki. Ám Iván is elveszti végül Mariját, aki Koscsej halálát okozza akarata ellenére is.

Nem éppen pozitív kicsengésű a regény a megváltoztathatatlan sors és a sok halál miatt, mégis az olvasó a könyv végéig reménykedik – hátha Marija Morevna megtöri a láncolatot. A párkapcsolatról alkotott nézetével is vitatkozhatnánk: vagyis nem minden kapcsolat ennyire szélsőséges, vad; nem biztos, hogy olyan fontos ki uralkodik.

Összességében ez egy különleges mese felnőtteknek, ami hamar beszippant a lírai leírásaival, és nem mindennapi világával; egy vad mese a házasságról, az emberi kapcsolatokról és az orosz történelem viharos éveiről.

5/5

Kiadó: Ad Astra
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Deathless
Oldalszám: 368
Borító: 5/5 (A magyar borító Csigás Gábor alkotása, és egyszerűen gyönyörű :) Épp olyan titokzatos, és borongós, mint maga a mű - és a tojás! ;))
Eredeti borító: 3/5

Kedvenc idézetek:
"A lekaszált búza fölött súlyosan és aranylón ült meg a füst; a tarló vénséges, kopasz asszony hajborostájaként szúrt."

"A férfiak nem érzik, amit nekünk el kell viselnünk. Helyet kell csinálnod magadban neki, és ez ugyanazt jelenti egy házban és egy testben… Csak ne feledd, hogy egy házban az egyetlen kérdés az, hogy ki uralkodik! A többi csak e köré szőtt tánc, miközben próbáltok nem a szemébe nézni." 

"Egy házasság bizalmas dolog. Saját, vad törvényei, titkos történetei és barbárságai vannak, és ami a házastársak között folyik, az a kívülállók számára érthetetlen."

A kiadásról néhány szó: első könyves kiadóhoz képest (igaz ebben nincs nagy tapasztalatom) tökéletes a könyv: a borító sokkal jobb, mint az eredeti; a kiadás maga is szép, jó olvasni és plusz pont jár az írónő előszaváért, amiben a magyar megjelenés kapcsán ír :) Csak így tovább! ;)

A könyvet köszönöm a Terézanyu Klubnak!


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.