Jonathan Safran Foer - Rém hangosan és irtó közel

Az Oscar díjkiosztó idején figyeltem fel a könyvből készült filmre, és meglepődtem, hogy már 2009-ben megjelent ez a könyv. Hála a filmnek felfigyeltem rá, és a könyvtárból sikerült hosszas várakozás után megszerezni.
"Mit tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője? Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az üzenetrögzítő magnószalagja apja utolsó telefonhívásaival, amit el kell rejtenie az anyja elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot az apja szekrényében, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black? Viszonylag egyszerű: fel kell keresni az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolni, hogy milyen zárat nyit a kulcs. Ami 216 lakáscím. Vagy megkeresni a zárat, bár minden 2777-ik másodpercben egy újabb zár születik New Yorkban. Kissé bonyolítja a dolgot, hogy hősünk betegesen retteg a tömegközlekedéstől, ezért mindenhova gyalog megy. És persze számos más megválaszolandó kérdés akad. Vajon szerelmes lesz-e még egyszer a mama? Ki a titokzatos bérlő, aki beköltözött a nagyihoz? Mit rejt a magnószalag, amin a papa utolsó üzenetei vannak? Erre ad választ Jonathan Safran Foer, a világsikert aratott Minden vilángol írójának új, több nemzedéken átívelő családtörténete, amelyből megtudhatjuk, hogy néha még az se segít, ha az ember feltalál "egy spéci vízelvezetőt, amelyik végigmegy minden New York-i párna alatt, és a víztározóba vezet. Amikor az emberek álomba sírják magukat, a sok könny mind ugyanoda folyik, és reggel az időjárás-jelentésben bemondhatják, hogy a Könnyek Vízgyűjtőjében csökkent vagy nőtt a vízszint, és akkor mindenki tudná, hogy New Yorkban az emberek milyen szomorúak." Megrendítő történet, egy elképesztő intelligenciájú és képzelőerejű kisfiú odisszeiája, aki a World Trade Center összeomlásakor eltűnt papáját keresi."
A filmismertető alapján azt hittem a könyv főleg arról fog szólni, hogy Oscar mennyi idegennel megismerkedik New Yorkban a kulcsvadász miatt. Megismerhettem ezt a különc, de nagyon okos 9 éves fiút, aki elvesztette az imádott édesapját; ezen kívül a nagyszülei vallomásos leveleiből az kirajzolódik több tragikus múltbéli élet, amit szintén az emberi erőszak tett tönkre. A világháború és a szeptember 11-i terrortámadás rengeteg életet pusztított el, az író ezt hozza (irtó) közel - egy különleges család történetén keresztül.
Tele van furcsa emberekkel a regény, ahogy az élet is - Oscar kitűnik az osztálytársai közül a érdeklődése, a memóriája és intelligenciája miatt; nagyapja valamiért képtelen beszélni ezért minden gondolatát papírra kell vetnie; nagyanyja szintén leírja az érzéseit, a vele történteket. Ebből a három elbeszélésből áll össze egy történet, ami Drezdából, a világháború árnyékából indul - Amerikába a 2000-es évekbe.

Tele van előre és visszautalással a regény, ezért, és a három különböző elbeszélés miatt is kicsit nehezebb volt olvasni, jobban elgondolkodtatott. Tetszett, hogy a szövegen kívül több illusztráció, különleges tipográfiai megoldást is alkalmaztak a könyv kiadása során (pl.: egy újságcikk részlete - pirossal bekarikázva  néhány szó; a művészboltból származó papír amin a tollakat próbálták ki az emberek; egymásra gépelt sorok - a nagyapa túl sok mondanivalója nem fér már ki, stb.).

Oscar próbálja megtalálni mit nyit az apja szekrényében talált kulcs, és kire vonatkozik a Black név, ezzel az is a célja, hogy közel maradjon apjához. Nagyon nehezen dolgozza fel a halálát (ez érthető is), de ez talán sikerül a könyv végére (nyitott a befejezés ezért nem tudhatjuk biztosan).

Magával ragadott a történet, Oscar esze, kitartása; a nagyszülei furcsa kapcsolata és életük tragédiái. Már nagyon kíváncsi vagyok a filmre is, mennyit tud hozzátenni az élményhez, amit a könyv által nyertem.

5/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: Extremely loud and incredebly close
Oldalszám: 385
Borító: 3/5
Új borító: 4/5

Megjegyzések