Bródy Lili - A Manci

április 16, 2012
Először Nimánál olvastam erről a könyvről, nem sokkal utána Grettynél találkoztam vele - mindketten csupa jót írtak róla, így kedvet kaptam hozzá én is -remélem én is folytatom a sort és 'megfertőzök' vele másokat is! :)
"Manci, Radómanci, Mancimargit, Macskacsibe! Így szólítják e könyv bűbájos főhősnőjét, a Hernád utca üdvöskéjét, az igazi pesti lányt, a kis penészvirágot, akinek a kor, a társadalom törvényei szerint az életben való érvényesülés egyetlen útja a férjhez menés – volna. A Manci azonban egy súlyos szerelmi csalódás következtében átalakul, megújul, kivirágzik, és megtalálja – nem könnyen! – az igazi, a teljes boldogságot."
Radó Manci egy húszéves pesti lány, akinek a legnagyobb gondja az életében, hogy legyen pénze fodrászhoz menni. Van fiúja is, a bankban dolgozó Komolós Jancsi, akivel átéli az első szerelem minden lépését ... joggal várja, hogy nemsokára meg is kéri a kezét. Ám a sors máshogy dönt: Jancsi elhagyja, Manci kórházba is kerül egy baleset miatt. Itt megismerkedik Olgival, aki belépteti az az "intellektuelek" világába - mesél neki mindenről, filozófiáról, irodalomról, pszichológiáról. A 17 éves Olgi jó barátnője lesz, aki kirángatja Mancit a középszerű életéből, a műveltség segítségével túljuttatja a szerelmi csalódáson. Manci értelmes nő lesz, aki keményen tanul és dolgozik. Persze a szerelem sem marad el, de ez sem jön olyan könnyen.

Sok igaz, máig érvényes gondolat szerepel a könyvben, ami sok 'üresfejű' csitrivel elolvastatnék - nem minden a divat, a pasik - lehetnek ők is erős, önálló emberek ha kinyílik a szemük a világra. Manci kis szónoklata a munkahelyi viselkedésről, azt hiszem ma is megállja a helyét :)

Nagyon bájos könyv ez, megidézi a század eleji (?) Pestet, sok ma már idegen szóval (sokat meg kellett néznem lexikonban, szótárban, pl: slafrok, glokni, ondolál, flapper). Nem ártana már egy új kiadás a könyvből, lábjegyzetben megmagyarázva az ismeretlen szavakkal :) A német jövevényszavakon kívül a fogalmazás, a becézések is idegenek már, de épp ezért olyan hangulatos a könyv.

5/5

Kiadó: Gondolat - Ciceró Gmk
Kiadás éve: 1990
Oldalszám: 200
Borító: 4/5

"Mindenkinek az imponáló élete mögött van egy kis csalás, kis becsapás, kis hazugság, és a keretek, amelyekben élünk, oly alakíthatók, oly primitívek. Ami imponáló, az csak az, hogy valaki érti a mesterségét."

"Mindenre van sablon a világon, Manci. El lehet mondani két szóban nagy tragédiákat, és lehet regényt írni arról, hogy két ember három évig ül egymás mellett egy sötét sarokban. Olvassa az oroszokat."

2 megjegyzés:

  1. Ugye? Ugye? :D
    Úgy örülök, hogy tetszett!!! :)))

    Én a sezlonnal rohantam a szótárhoz. Képzeld, az ondolálást vidéken még használják. ;)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy 'rávettél' :)
    Igazi nyelvészeti kincsesbánya ez a könyv :))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.