Joanne Harris - Kékszeműfiú

Joanne Harris ezzel a regényével jelentősen elszakadt a Csokoládé-féle 'keserédes' történetektől. Ez a könyv az Urak és játékosokhoz hasonlít, csak sokkal betegebb, csavarosabb, és olyan amire azt mondják, hogy falhoz vág.
A könyv hátulján lévő szöveg semmit sem mond, (én is csak más blogos vélemények alapján szűrtem le, hogy miről is fog szólni a könyv). Olyan mint egy mese - 21. századi beteg mese.

"Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek három fia volt: Fekete, Barna és Kék.
Fekete volt a legidősebb: mogorva és agresszív.
Barna volt a középső gyerek: félénk és lassú felfogású.
De az anya kedvence Kék volt: a gyilkos."

A regény több szálon fut, és livejournal.com-féle blogos bejegyzésekben olvashatjuk az eseményeket. A főszereplő egy bizonyos kekszemufiu, az ő életét ismerjük meg. Életét a zsarnokoskodó és kegyetlen anyja és két bátyja mellett. Kekszemufiu különleges gyerek, legalábbis az anyja szerint: szinesztéziás - a szavakhoz színeket, illatokat társít. 7-10 éves koráig egy idősebb (St. oswaldi-Urak és játékosokban szereplő magániskola) tanár is végez kutatásokat a képességével kapcsolatban, amíg egy vak kislány el nem homályosítja BB (kekszemufiu) tehetségét. Lassan megismerjük a Winter család életét, a gyerekek felnőttkorát, és kegyetlenkedéseiket. BB felnőttként még mindig az anyjánál lakik - a két bátyja már nem él, és lelkesen írja a blogján a fiktív (?) történeteket a gyerekkorából, az ismerőseiről.
A könyv háromnegyedénél jön a fordulat, a 415. oldalnál csak lestem, hogy akkor most ki kihez beszél? Aztán szép lassan megvilágosodott minden.

Spoiler:
Furcsállottam, hogy a 'barna testvér' felnőttkoráról miért nem tudunk semmit, végül leesett ez is :) Meg amikor Bethan szemszögéből olvashattuk az eseményeket, azt hittem, hogy Emily, a vak lány írja azokat a blogbejegyzéseket - Joanne H. nagyon trükkös, olyan szavakkal írta le a cselekvéseit, amiből erre következtethetnénk.
Spoiler vége.

Akik nem szeretik a pszichothrillereket azoknak nem ajánlom a könyvet, de akinek bejött az Urak és játékosok és a hasonló könyvek, az ne hagyja ki. ;)
Nekem vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban: utáltam a szereplőket és amiket csináltak, de mégis beszippantott a könyv világa, annyira izgalmas volt olvasni, hogy akkor kivel mi történt/ mi fog történni.

4/5

3 megjegyzés:

  1. Úgy volt, hogy anyukám megkapja karácsonra, de aztán mégsem kapta, úgyhogy nekem még várnom kell a nagy élményre... De ha olyan, mint az Urak és játékosok, akkor tuti imádni fogom.

    VálaszTörlés
  2. Ennek a könyvnek is van köze a St.Oswaldhoz? Vagy az iskola nem szerepel benne? Egy másik Joanne Harris konyv ajánlójában láttam utalást de sehol nem írják. Köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú nem nagyon rémlik, de azt hiszem ugyanabbaan a kisvárosban játszódik.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.