Virginia Woolf - Orlando

Egy újabb összetett Woolf-regény. Mrs. Dallowaynál kicsit könnyedebbnek éreztem, és Gyergyai Albert utószava szerint V.W.játéknak fogta fel az írását (playpoem).

Nohát: a történet eléggé abszurd:
Orlando egy angol nemesi család sarja, hatalmas birtokkal, kastéllyal. Fiatalon megismerkedik Erzsébet királynővel, akinek a kegyence lesz. Aztán megismerkedik a szerelemmel, egy orosz lányba Szásába szeret bele. El is akar szökni vele, de a lány nem várja meg/vagy nem várhatja meg (mert lehet, hogy az áradó folyó sodorja el a hajóját, ezért nem tudott a megbeszélt helyen lenni, ezt nem tudjuk meg). A szerelmi csalódástól a birtokára menekül, ahol írással próbálkozik, de egy Nicolas Green nevű író kifigárazza őt, és elveszi a kedvét az írástól. Ezután Törökországba megy, ahol nagykövetként dolgozik - itt történik az első abszurd esemény: egyik nap nővé változik! A törökországi cigányokhoz megy, ahol beleszeret a természetbe, de a cigányok és közti ellentétek miatt hamarosan visszatér Angliába. A hajóúton rádöbben a női lét korlátaira és lehetőségeire, és eléggé kettős személyiségként tér otthonába. Angliában már egy régi udvarlója várja (akit korábban román nagyhercegként ismerhettünk meg), a román nagyherceg - de Orlando visszautasítja a házassági ajánlatát. Londonban belekóstol a társasági életbe, de egy idő után ezt is megunja. Végül vidéki birtokán megismerkedik egy tengerésszel, akivel nemsokára össze is házasodik - de a férfit utána nem is látjuk többet. Majd Londonban találjuk 1928. októberében.
A történet 1500-as évektől indul és 1928-ban fejeződik be. Orlando közben alig öregszik - 36 éves a regény végén. Eléggé furcsa, hogy 400 évét ismerjük meg ebben a különös életrajzban, de sehol sem emelik ki, hogy Orlando miért él eddig, és persze, hogy alakulhatott át nővé. :)
A regény összetettségét adja, a férfiből nővé válás - a különböző gondolkodás, a nemek korlátainak bemutatása. A korszellem bemutatása is jelen van - pl. amikor Orlando a házasság kötés kényszerét érzi.
És ehhez jön még az erős irodalmi, írói szál - Orlando egész életében (ami ugye jó hosszú :) ) a Tölgyfa c. költeményen dolgozik, megismerkedik a kor nagy íróival (pl.: Pope-al), és próbálkozik írással ő is.
Az elbeszélés stílusa nagyon tetszett, sokszor kiszól az olvasóhoz, nagyon közvetlen és azt próbálja elhitetni, hogy igazi életrajzot ad a kezünkbe.
5/5
(Létezik filmváltozat is, kíváncsi vagyok rá, hogy tudták megoldani ennek a regénynek a bonyolultságát!).

1 megjegyzés:

  1. Én kb egy éve olvastam. Számomra borzasztó volt. Nincs sok problémám az abszurd dolgokkal, de ez már sok volt. Abba még sikerült beletörődnöm, hogy nő lett, de annyira unalmasnak találtam, hogy az hihetetlen. Egy bő hónap volt míg végigrágtam magam rajta, pedig nagyon rövid olvasmány.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.