My fair lady

augusztus 18, 2010
Egy klasszikus Audrey Hepburn film. Először az Álom luxuskivitelben láttam, már akkor megragadott a különc, aranyos színésznő :)

A történet:
"Eliza Doolittle szegény, elhanyagolt, rossz modorú és rémes kiejtéssel beszélő virágáruslányként él Londonban, amikor egy színházi előadás után Henry Higgins, az angol felső tízezerbe tartozó nyelvészprofesszor, és Indiából hazalátogató ismerőse, az amatőr nyelvész Pickering ezredes belebotlik, és fogadást köt, hogy a lányból hat hónap alatt tökéletesen beszélő úri hölgyet farag, aki bármilyen társaságban megállja a helyét.

Eliza kis vonakodás után elfogadja az ajánlatot, mivel ez kivezető út lehet nyomorúságából, hiszen eddig éppen csúnya beszéde miatt utasították el a jobb állásokból. A fogadás időtartamára Higgins professzor házába költözik, ahol kezdetét veszi a beszédtanulás. A hat hónap elteltével Elizát bemutatják a lóversenyen, ám a jól induló kaland rosszul sül el: bár a lány kifogástalan kiejtéssel beszél, tanítói arról elfelejtkeztek, hogy arra is megtanítsák, mit kell és szabad egy jó társaságban mondani, így újabb fogadást köt a két nyelvész. Higgins vállalja, hogy újabb néhány hónap elteltével olyan tökéletes úrinőt farag Elizából, aki még a királynő fogadásán is megállja a helyét, és senki nem jön rá alacsony származására.

Eliza újabb tanulásnak veti alá magát, azonban ahogy halad előre a tanulnivalók elsajátításában, úgy lázad fel az ellen, hogy csak egy fogadás tárgyává tegyék a személyét. A királynő fogadásán részt vesz, és valóban senki nem jön rá a csalásra, de ezután elhagyja Higgins professzor házát, aki csak ekkor jön rá, hogy bár csak fogadásból foglalkozott a lánnyal, mégis beleszeretett."

Meglepődtem, hogy mennyire jó ez a film :) Nem szoktam régi filmeket nézni, nem is igazán szeretem őket, de ez még ma is megállja a helyét! Nagyon humoros - kivételesen a szinkron is jó - nagyon viccesen szinkronizálták - meg ahogy Audrey játszik, ahogy kínálgatja a csokrot, meg a nyelvész után dobja, és mindig olyan vicces, amikor még a tanulatlan virágáruslány szerepét játssza :D Szórakoztató a folytonos perlekedés Higginson és Eliza között, és az énekes betétek is nagyon tetszettek (főleg az I Could Have Danced All Night).
Higginson végül beleszeret Elizába, de persze túl büszke, hogy bevallja, szüksége van rá.
A film végné azt hihetjük, hogy Eliza visszatért Higginshez, de az eredeti színdarabban (G.Bernard Shaw - Pygmalion) nem így van.

5/5


2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Én a nyíregyházi színházban láttam a darabot és nagyon-nagyon jó volt; a filmet viszont talán kicsi koromban láttam csak... Egy-két kép rémlik csak, köszi hogy eszembe juttattad, tuti meg fogom nézni hamarosan :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.