Celia Rees - Sovay

augusztus 28, 2010
"A Celia Rees rajongók legnagyobb örömére, egy újabb nem mindennapi leányzó kalandjaival ismerkedhetnek meg a hazai olvasók. Sovay még Marynél (Bűbájos Mary, Farkasszem) és Nancynél (Kalózok!) is vakmerőbb és kalandvágyóbb, hiszen ő nem kényszer vagy erőszak hatására szakít az illedelmes kisasszonyoknak előre megírt sorssal, hanem sértett büszkesége okán válik útonállóvá. Ami először jó mókának tűnik, és gyógyír a hiúságon esett sebekre is, hamarosan véresen komoly játékká válik: élet vagy halál a tét. A La Manche csatornán túl a francia forradalmat követő terror dúl, s a sötét árnyak egyre inkább fenyegetik Angliát is, a családjától elszakított fiatal lányt azonban semmilyen veszély nem tántoríthatja el, hogy szerettei segítségére siessen. Szépsége és nyílt, bátor természete nem hagyja hidegen a környezetében élőket, így a legkülönfélébb emberek sietnek segítségére, hogy felvegye a harcot a romlott aljasság ellen. Vajon szembe szállhat egy magányos fiatal lány a legfőbb gonosszal, vagy el kell buknia? A történet végére mindenre fény derül."

Celia Rees korábbi könyvei nagy kedvenceim közé tartoztak, ezért ettől is sokat vártam. Többé kevésbé jól szerepelt.
A történet nagyon izgalmas, tele van összeesküvéssel, nem lehet tudni kiben bízzunk. Több fordulat van benne (menekülés a léggömbbel - akár itt is vége lehetne a könyvnek, de Rees csavar még egyet a történeten...). Amit hiányoltam - kevesebb a hangsúly a szerelmi szálon, inkább a történelmi eseményeken, történéseken van a hangsúly.

A regény kezdete nagyon tetszett: egy angol népdalt olvashatunk, és az első fejezetben ennek a dalnak az eseményeit olvashatjuk kifordítva - vagyis a lány útonállónak öltözik, hogy megtudja a jegyese védené e az élete árán a gyűrűt amit tőle kapott, és ami a szerelmük záloga - a dallal ellentétben Sovay jegyese gyávának bizonyul és csúnyán faképnél hagyja a lányt. Sovay nem szomorkodik, csak a büszkesége sérült, de nem rághatja ezen magát sokáig mert megtudja, hogy veszélyben a családja élete - apját felvilágosult eszméi miatt perbe foghatják, és ezzel elveszíthetnek mindent. Ezért ismét útonállónak öltözik, és ellopja az apját bíráló iratokat ...
A történet Londonban folytatódik, ahol fokozatosan fény derül Dysart (a főgonosz :D) machinációra, és Sovay és barátai ezt próbálják megakadályozni.
A regény franciaországban ér véget, ahol tanúi lehetünk a robespierri - diktatúra kegyetlenségeinek - Sovay is nagy veszélybe kerül - de fordul a kocka...

A kedvenc szereplőim: Virgil Barrett, Greenwood kapitány, és persze Sovay.

Nálam:
4,5 /5

3 megjegyzés:

  1. Nem ide tartozik, de imádom a fejlécedet ! :D
    Az ifjú hölgy a sarokban, te vagy? ;)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg jó a fejléc, tetszik:) A barátnőmnek megvan az összes Celia Rees könyv, ő is ajánlotta, lehet nekiállok elolvasgatni őket:)

    VálaszTörlés
  3. Köszi a dicséret! :)
    "Az ifjú hölgy a sarokban, te vagy? ;) " - :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.