Vivien Holloway - Winie Langton történetek

Vivien Holloway steampunk sorozatával 2015-ben ismerkedtem meg - ekkor olvastam el az első részt, a Mesterkulcsot. Nemrég egyik könyvmoly kollégámmal beszélgettünk az írónőről és eszembe jutott, hogy jó lenne befejezni ezt a sorozatot. Emlékeztem rá, hogy megfogott ez a világ, nagyon rövid is volt - csak valahogy elfelejtődött nálam, hogy folytassam. Most leleményes voltam, mert az öt részt egy kupacban hoztam haza a könyvtárból. A bejegyzésben együtt írok róluk (+ A bross novelláról, ami a 3,5. rész), de próbálok nem spoilerezni ;)

Főszereplőnk Winie Langton, egy new yorki tolvajdinasztia fiatal üdvöskéje. A Langton család egy félig lerombolt emeletes házat sajátított ki magának, itt él a több generációnyi rokonság. A gyerekeiket otthon nevelik, Winie-t például az apja tanítja meg a tolvajlás, besurranás, műkincsvadászat kifinomult mesterségére. Szülei igazából fiút vártak helyette, ezért így is nevelték - több vicc forrása Winie klasszikus női dolgoktól való berzenkedése. A húsz éves lány egy belevaló karakter, aki mindennél jobban szereti a családját és a 'hivatását'.

A regénysorozat egyik különlegessége ez a tolvajcsalád, a másik az, hogy egyfajta disztópikus jövőben játszódik: 2900-as években, ami viszont jobban hasonlít az 1800-as évekre. A világról nem sok mindent tudunk meg a terjedelmi korlátok miatt, annyi kiderül, hogy több világháború követte az első kettőt; és a technika visszafejlődött. Steampunknak van titulálva a sorozat, a borító is ezt tükrözi, ám a cselekményben ez nem kap olyan számottevő szerepet. 

Az első kisregényben apja megbízásából nővérével - aki a nőiességet, a csábítást képviseli kettőjük közül - kell egy születésnapi partira mennie, és ott ellopnia a Mesterkulcsnak nevezett eszközt. Winie előre utálja az egészet, a bájcsevegést, a fűzős ruhát, de igencsak meglepődik amikor nővére célpontja, William Conrey vele kezd el inkább beszélgetni...

A második részben (Tolvajbecsület) tovább árnyalódik a kapcsolata Willel: kényszerű megállapodásuk miatt egyre több időt töltenek együtt, ami persze a családnak is szemet szúr. Eközben a Langtonok egy tank elrablására készülnek, Winienek erre is figyelnie kell.

A hóhér kötelét éreztem egy kicsit gyengébbnek, de jót tett a történetnek, hogy már Will szemszögét is megismerhetjük. Winie nagy bajba került a második rész végén - ebben a kötetben a megmentését szervezi meg a család Will segítségével. Közben szert tesznek egy újabb érdekes tárgyra, ami a Mesterkulcshoz hasonlóan értékes és egyedi darab.

A bross, ami  3,5. részként van jelölve - egy 40 oldalas karácsonyi szösszenet, amiben persze ismét helyet kap egy tolvaj ereklye. Ezen kívül hozza a már megszokott csipkelődést Winie és Will között. Külön tetszett a karácsonyi készülődés, amiben sok család magára ismerhet :D A bross megszerzése is egy külön kis vizsga Will számára, de még sokat kell tanulnia Winietől :)

A Tolvajok kézikönyvében Will, aki már eleget tanult a Langton családtól, új utakon jár, miközben a lány egy bosszantó feladatot kap apjától: elő kell kerítenie egyik rokona vőlegényét... Ebben a részben megismerünk egy új érdekes szereplőt, aki fontos szerepet kap a főszereplőnk életében.

A Mechanikus farkas az eddig utolsóként megjelent rész, ám ez is függővéggel zárult - szóval még érkezhet folytatás. Ebben két főszereplőnk már tényleg külön utakon jár, nagy szerepet kap a címbeli farkas, ill. több tolvaj ereklyére és egy szereplő múltbeli szerepére is fény derül.

Greg De Stefano
Winie Langton történetei tökéletes ifjúsági könyvek: érdekes világba repítenek el, jó stílusban vannak megírva, humorosak, szerethetőek, és gyorsan olvashatóak.

Hiányosságként néhány elgépelést, és magát a kisregény formát róhatnám fel. A steampunk világ jellegzetességei nincsenek olyan nagy mértékbe kifejtve, a világ vázlatosan van kibontva. Több vicc, vagy belső poén ismétlődik, ami már kicsit unalmas volt, amikor egyhuzamban olvastam el több részt (puska az asztalon, és koszos csizmák! :D).
Ettől függetlenül ajánlom, ha szeretnétek egy szerethető, könnyed sorozatot olvasni - Viviennek nem csak a fantáziája jó, hanem az íráskészsége is. A sok faék amerikai YA után felüdülés egy ennyire igényes ifjúsági könyvet olvasni, ami tele van frappáns hasonlatokkal, ügyes megoldásokkal, leírásokkal és humorral!

4/5

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2014-2016
Sorozat: Winie Langton történetek
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.