Végh-Fodor Mónika - Mesetréning

július 22, 2018
Egy ideje szerettem volna olvasni a meseterápiáról - mesetréningről, pl. évek óta a várólistámon van Bruno Bettelheim alapműve. Tavaly ősszel egy könyvtári konferenciasorozatom ismerkedtem meg kicsit jobban a témával, ill. egyik kollégánknak köszönhetően idén több olyan alkalmunk is volt, amikor a mesék segítségével fejleszthettük egy kicsit az önismeretünket. Ezért kaptam az alkalmon, amikor a kezembe került Végh-Fodor Mónika könyve, ami az idei könyvfesztiválra jelent meg.

Ez a könyv egy 31 napos önismereti programot tartalmaz, minden naphoz egy üzenetet, fejlesztendő területet, és egy hozzá kapcsolódó mesét magyaráz meg a szerző. Bevallom én gyorsított tempóban olvastam - vagyis nem olvastam el minden mesét, de szerencsére a fő motívumokat felidézi az egyes témákhoz, így nem volt hiányérzetem. Kapunk feladatokat is, van amikor jegyzetelni kell, vagy séta közben átgondolni az életünk egy részét.

A mesetréning kapcsán fontos tudatosítani, hogy ezek a mesék a felnőtteknek (is) szólnak, sőt vannak olyan mesék amiket nem is szabad gyerekeknek felolvasni.

Dóri / theodora (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,

Megismerhetjük a belső erőkkel, tudattalannal, az intuícióval kapcsolatos meséket, üzeneteket. Saját magunk elfogadását, a céljaink, hibáink - erőink belátását, a siker és kudarc viszonyát, a tanulás folyamatát, a szülői felelősség kérdéseit, és a párkapcsolat - házasság kérdéseit.
"A mese épp azt tanítja meg, hogyan tudunk hozzáférni a saját belső erőforrásainkhoz – és ezáltal hogyan tudjuk az életünket hatékonnyá és harmonikussá tenni. Olyan életet segít teremteni amelyben elérhetjük céljainkat."
Tetszett, hogy belekóstolhattam a mesetréning működésébe, és szeretném majd újraolvasni, kicsit lassabban, a mesékkel kiegészítve a könyvet.
Szimpatikus lett a könyvben megjelenő életszemlélet, értékek és tanácsok a boldogabb, kiteljesedett élethez. Ez a könyv jó ismerkedés lehet a témával kapcsolatban - rádöbbenthet néhány dologra a hétköznapjainkkal kapcsolatban. Természetesen mélyebb elmélyülést, vagy komoly eredményt egy terapeutával végzett gyakorlat hozhat.

4/5

Kiadó: Ad Librum
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 160
Ár: 2990
Borító: 4/5

Részlet a könyvből

Fülszöveg:
Mesés változások 1 hónap alatt – ezt ígéri ez a mesés-önismereti program annak, aki végigmegy a könyvben szereplő népmesék és műmesék útján. Minden napra egy mese(tréning) – egy hónapon át. A mesékhez gyakorlatok kapcsolódnak, amelyek segítik az önvizsgálatot, az önismeretben való növekedést. A mese maga az élet, az élet pedig mese. Ez a Mesetréning alapállása, és ezt mutatja meg Olvasóinak is. Milyen a mesés élet? Olyan, amelyben célokat és vágyakat lehet megfogalmazni, és ezeknek a megvalósulásához el is lehet jutni. Hogyan? Ha végigjárjuk a mesehősök útját. A régi emberek tudták ezt, a ma embere pedig kezdi újra felfedezni. A mesék úgy működnek az életünkben, mint egy jó tréner: segítenek előhozni legjobb önmagunkat, segítenek felismerni a bennünk rejlő lehetőségeket. Utat mutatnak, kalauzolnak, ha elakadunk az élet sűrűjében. Ez a könyv bebizonyítja, hogy a felnőtt embernek is érdemes a mesék felé fordulnia. A mesés élet pedig jön, ha jönni engeded.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.