Federico Baccomo - Anna éppen hazudik

A Metropolis Media kiadó Latte néven egy új sorozatot indított, melyben könnyedebb sc-fik, thrillerek, kalandregények fognak megjelenni. Én már gondolatban ide sorolom Jodi Taylor sorozatát is, ami az idei év egyik meglepetése volt nekem.

Federico Baccomo olasz író, forgatókönyvíró akinek az Anna éppen hazudik az 5. és legfrissebb regénye. Kicsit hasonlít a nemrég olvasott Dave Eggers műre - a főszereplő egy izgalmasnak tűnő kutatóközpontban dolgozik, és a történetben azt láthatjuk, hogy a technológia milyen hatással lesz a magánéletére.

A regény főszereplője Riccardo, aki előző munkahelyén videójátékokkal foglalkozott, jelenleg egy nagy milánói cégnél, a Labyrinthnál vesz rész egy kutatásban. A cég több tudományterülettel is foglalkozik, főszereplőnk csapata azt vizsgálja, hogy a történetek, elbeszélések milyen hatással vannak az emberekre. Itt ismerkedik meg Annával, aki szintén részt vesz a projektben. Riccardo úgy érzi apja halála és egy csúnya szakítás után, Anna és az új munka a egyetlen pozitívum az életében.


Egyik este a WhatsApp beszélgetős programban egy új frissítési lehetőség jelenik meg miközben Annával beszélget. Riccardo enged a kíváncsiságának - és a frissítés erőszakosságának -, bár tart tőle, hogy valami vírus telepszik éppen a telefonjára. A következő chatbeszélgetésnél kiderül a WhatsTrue nevű app funkciója: jelzi amikor beszélgetőpartnere vélhetően hazudik neki... Riccardo nem akar hinni a programnak, azt gondolja valami unatkozó fejlesztő ügyes tréfája, de elkezd nyomozgatni és rá kell jönnie, hogy a programnak igaza van...
"Ha igaz, hogy a kőkorszaktól kezdve minden korszakot a rá leginkább jellemző vonása alapján határoztak meg, a mi korunkban ez minden kétséget kizáróan az információ. A megállíthatatlan folyamat, amely mindig akkumulálódik, amely az egyre mohóbb információéhséget táplálja, akár adjuk, akár kapjuk. Közösségi oldalak, üzenőalkalmazások, az egész internet áradata: milliárd és milliárd szó állandó mozgásban lévő özöne az egyik végponttól a másikig, s mindez teljesen kifordítja a diszkréció fogalmát: a hiperkommunikatív rendszerben az önvédelem önexponálássá alakul, a magánember átadja a helyét a közéleti embernek."
Ez a regény kevésbé thriller, inkább szépirodalmi a feldolgozott témái miatt ill. egy hátborzongatóan pontos korrajz. Kezdve a kapcsolatok dinamikáján, a szülőkkel való kapcsolaton át, szól az új kezdetekről, na és persze arról, hogy mennyire áthatja az életünket a hazugság. Még ha csak apró szépítésekről van szó, az egyéni látásmódunk érvényesítéséről - rádöbbent, hogy milyen sokszor nem mondunk igazat. Baccomo regénye jól megmutatja azt is, hogy a modern technika mennyire áthatja az életünket, és sokszor mennyire felelőtlenül bánunk az adatainkkal. A párkapcsolatokban is fontos és más szerepe lett a technológiának - az állandó 'lejelentkezés', ellenőrizhetőség és elérhetőség és a stressz amikor nem érünk el valakit azonnal, amikor akarunk. Riccardo és Anna kapcsolatában is látjuk a technika minden előnyét (kedves üzenetek, szívecskék) és hátrányát (hazudik? miért nem jelentkezik?).

Tetszett Baccomo stílusa - ügyesen és okosan építette fel a könyvet, jó volt az a néhány kiszólás is, amivel megszakította a cselekményt. Az egész történetnek kicsit komor hangulata van, halvány gyanúval a háttérben, hogy mi is folyik itt (azt hiszem erre használják a suspense zsáner megnevezést).
A regény egy érdekes alapötletet vet fel, negatívumnak azt tudom megemlíteni, hogy rövidnek éreztem és a vége nem tartogatott nagy katarzist, már közben sejtettem hogy mi folyik a háttérben.

Jó választás a nyárra, ha egy elgondolkodtató, de nem túl nehéz könyvet kerestek ;) 
Az író és az eredeti borító (forrás)

Részlet

4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Anna sta mentendo
Oldalszám: 272
Ár: 3290 Ft (Vedd meg a kiadótól!)
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Tudni ​akarod, ha hazudnak neked? A mobilod megmondhatja. Persze egy ingyenes appnak is lehet nagy ára…
Riccardo Merisio élete egy nehéz szakaszán jutott túl, de fokozatosan újra megtanult mosolyogni. Új állása van, és egy kolléganőjével talán valami komolyabb kapcsolat is elkezdett kibontakozni. Egy este azonban, miközben Annával csetel, megjelenik egy felirat a mobilja kijelzőjén, ami arra utasítja, töltsön le egy WhatsTrue nevű applikációt.
A felszólítás elől nem sikerül kitérnie, és attól a pillanattól kezdve, hogy az app föltelepült, különös dolgok történnek: a beérkező üzenetek mind nagyobb része mellett tűnik fel egy kis, figyelmeztető sor, miszerint az illető épp hazudik. Vajon mi ez? Valami pimasz reklámfogás? Vagy a program valóban képes megállapítani, mikor nem mond igazat az ember?
Riccardót egyre inkább hatalmába keríti a paranoia, már szinte senkiben sem bízik, s úgy érzi, leomlanak a határok a valóság és a képzelet között.
Federico Baccomo intelligens és eredeti regényében semmi sem fekete vagy fehér. A szereplők egyszerre csalók és megcsalatottak, miközben a történet korunk releváns kérdéseit feszegeti: Párkapcsolatunk kezelését milyen mértékben bízhatjuk rá a modern technológiára? Épülhetnek-e őszinte érzelmek hazugságokból álló alapokra? Érdemes-e a tökéletességet hajszolni, vagy alkudjunk meg, és próbáljunk egyszerűen boldogok lenni?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.