Agatha Christie - A titokzatos stylesi eset


Vissza a kezdetekhez! Végre elolvastam az első Hercule Poirot regényt :)

Elég hullámzó eddig a véleményem Agatha krimijeiről - a Tíz kicsi néger volt a mélypont, de ez a könyv eddig a legjobb, amit tőle olvastam!

Arthur Hastings meséli el a történetet, amiben egy régi ismerősét, John Cavendisht látogatja meg vidéki kastélyában. John elmeséli neki, hogy mostohaanyja, Emily, jelenleg a Styles-i birtok tulajdonosa, újra megházasodott. A család rossz szemmel nézte az ügyet, mert a férfi 20 évvel fiatalabb az asszonynál és nagy valószínűséggel a vagyonra pályázik.

A nagy házban többen is élnek, akik mind függnek valamilyen módon Emily Inglethorptól, és mind okuk lenne eltenni láb alól. Erre nem is kell sokat várni: persze megvan az az ember, akire minden nyom mutat, de több szereplőnek is vaj lehet a füle mögött.
Hasting a közeli faluban bukkan Poirotra, aki több belga menekülttel él itt. Ismerik már egymást régebbről, és Poirot felkérik, hogy derítsen fényt az ügyre.
pinterest
Ami tetszett, és amiben kicsit más volt ez a korai regény mint a többi, hogy részletesebbek voltak a leírások, jobban megismerhettük Poirot nyomozási módszerét. És végre egy ponton el kezdtem sejteni, hogy ki lehet a tettes és voilá, bejött :D 
Érdekesség, hogy ez a regény egy fogadás miatt született, és Agatha is dolgozott gyógyszerészként - innen a tudás a különféle mérgekről, amik szerepelnek a könyvben.

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2006
Eredeti cím: The Mysterious Affair at Styles
Oldalszám: 258
Ár: -
Borító: 3/5

A könyv adatlapja a magyar AC oldalon

Fülszöveg
Hastings kapitány az első világháború alatt harctéri sebesüléséből lábadozva találkozik John Cavendish-sel, aki meghívja anyja stylesi kúriájába. Mrs. Cavendish, amióta Hastings nem találkozott vele, Mrs. Inglethorp lett, családja nagy bánatára. Szerintük Mr. Inglethorp egyszerű hozományvadász. A leghevesebben a hűséges társalkodónő, Evelyn Howard gyűlöli, annyira, hogy egyszer csak összevész Emily Inglethorppal és otthagyja a házat. Mielőtt elutazna, Hastings kapitány gondjaira bízza volt munkaadóját. "Ezek itt mind hiénák...", mondja. És nemsokára Mrs. Inglethorpot megmérgezik. Természetesen gyanúsítottban nincs hiány. Ekkor lép színre először Hercule Poirot, a belga menekült, volt rendőr, akit Mrs. Inglethorp fogadott be hat honfitársával együtt. Agatha Christie első krimije.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ennyire rákattantál AC-re :)
    Hastings és Poirot barátsága szerintem nagyon jó kis pluszt ad a Poirot-történetekhez, annyit szoktam rajtuk nevetni. Mi lesz a következő, mit tervezel olvasni tőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Még nem tudom, de szerintem maradok Poirotnál :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.