Alan Bradley - De mi került a pitébe?

december 27, 2013
Egyből a Neil Gaiman-féle Coraline történet jutott eszembe erről a könyvről - igaz, ez nem fantáziavilágban játszódik, hanem az '50-es évek Angliájában, egy kis falu melletti kastélyban, de mégis a borító borongós hangulata ezt a könyvet-mesét idézte fel. 

A de Luce családban az özvegy apa él három lányával. A könyv főszereplője és elbeszélője a legkisebb lány, a 11 éves Flavia, aki kicsit furcsa: imádja a kémiát és egyik ősének laborját veszi birtokba a kastély keleti szárnyában.

Egy nap egy döglött sárszalonkát találnak a küszöbön, egy értékes bélyeggel a csőrén... Flavia zárkózott apja megrémül, és elkezdődnek a furcsa esetek: egy halott az uborkaágyásban, Flavia apját letartóztatják és fény derül szép lassan egy múltbeli tragédiára. Flaviára nagy buzgalommal veti bele magát a nyomozásba, hogy tisztázhassa apját.
"Nos mondtam neki — , első számú lecke: ne hagyjon döglött madarat a szerelme küszöbén: Ilyesmit csak egy bagzó macska csinál."
Ami tetszett a különleges környezet - a kastély, a kis falu, a talpraesett Flavia, aki imádott gúnyt űzni a nővéreiből a különcségét hangsúlyozva.
Amit furcsálltam - Flavia az elbeszélő és néha olyan hasonlatokat használt, amit nem éreztem odaillőnek, akármilyen koraérett 11 évesről van szó; tele van apró kulturális utalással is (zene, könyvek, művészet), amit szintén kicsit túlzásnak éreztem (na de lehet csak én vagyok ilyen szőrszálhasogató...)

Jól éreztem, hogy annyira nem nekem való a könyv (bném példányát olvastam elő pofátlan módon :D) - a történet sablonos (nyomozás, a rendőrség megkerülése, többet derít ki mint a hivatásosok, és végül persze életveszélybe került - tiszta Agatha Raisin :D), egyedül a főszereplő különcsége és a helyszínek dobnak a történeten. (Ahogy egyre több könyvet olvasok, egyre finnyásabbak leszek és lehet, hogy 5-6 éve még ódákat zengtem volna erről a könyvről is :) :( )
Hat részes sorozat lesz elvileg ez is, én szerintem itt befejeztem az olvasását.

4/5

Kiadó: Maxim Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Sweetness at the Bottom of the Pie
Oldalszám: 338
Ár: 3000 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 5/5

Fülszöveg:

"A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része."
Előzetes:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.