Colm Tóibín - Brooklyn

A könyvből készült filmet tavaly néztem meg, elsősorban Saoirse Ronan miatt, aki a Vágy és vezeklés óta az egyik kedvenc színésznőm. A film egy év távlatából egy nagyon szép alkotásként él bennem, viszont a főszereplő döntéseit-gondolatait nem mindig értettem - gondoltam a könyv majd segít ebben. Hát nem egészen így alakult... Vannak könyvek, amik olvasása közben elbizonytalanodsz, hogy kell-e ez neked, hisz nem mond sok újat, viszont amikor leteszed és elkezdesz gondolkozni rajta akkor látod meg az értékét. A Brooklynnal így voltam. 

Eilis Lacey egy fiatal lány Írországban, aki anyja és nővére döntésének hatására New Yorkba, Brooklynba költözik, mert ott több lehetősége van jó munkát kapni. A lány helyett mindent megszerveznek: albérlet várja egy ír asszony házában, egy ruhaboltban eladói munkát kap és még a helyi ír tiszteletes könyvelői tanfolyamot is intéz neki - nincs más dolga csak haladni a kijelölt úton.

Képek forrása
Közben persze (lassan) formálódik a fiatal lány: elkezd véleménye lenni a dolgokról, már vissza is szól lakótársnőinek, ha valamiben nem ért egyet velük. Próbálja élvezni is az életét, az apró örömöket, a nyugodt pillanatokat. Alapvetően visszahúzódó és jobban érzi magát a kis szobájában a jogi tankönyveivel, de ráveszi magát és táncolni megy. Itt ismerkedik megy egy olasz fiúval, aki elég hamar magától értetően a barátnőjének tekinti és halad megint tovább Eilis élete úgy, ahogy a környezete elvárja. 

A törés akkor következik, amikor egy szörnyű hírt kap és haza kell mennie egy időre. Itt jön a dilemma, hogy hogyan folytassa az életét. A könyv sarkalatos pontja ez a rész, az olvasóban sok kérdés felmerül - miért hagyta magát befolyásolni így, vagy úgy, miért nem kommunikált a környezetében lévőkkel. A befejezés eléggé nyitott, de végre egy saját döntésének a következménye - a folytatást kitalálhatjuk már mi magunk: visszament és azt az utat követte, amit Tony kijelölt neki, vagy pedig egy teljesen más életbe vágott bele?

Egy lány felnőtté válásának első lépéseiről szól ez a könyv, amit megfűszerez, az hogy egy idegen helyre kerül. Érdekes adalék volt nekem a New Yorki élet megjelenése, a különböző nemzetiségek keveredése, a különbségeik. Furcsa volt - és többek ezt nem szerették benne, hogy Eilis mennyire befolyásolható - tényleg mindenkinek a kedvére akar tenni, de nem győz megfelelni a családjának, vagy az ismerőseinek.

Összességében ez egy szép történet, ami a felnőtté válásról szól - nem romantikus sztori ;) . A filmet lehet, hogy újranézem a könyvből megismert apróságok tükrében :)

4/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Brooklyn
Oldalszám: 308
Ár: 3490 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát. Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással. Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től játszanak a magyar mozik.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.