Idézetes-képes - Kilátás az erkélyről

április 05, 2017
Most olvasom Neil Gaiman esszé/cikk gyűjteményét, a Kilátás az erkélyrőlt, és annyira megfogott az, ahogyan az olvasásról, a könyvekről, a könyvtárakról ír, hogy szerettem volna megosztani veletek - ha még nem olvastátok volna valamilyen formában - néhány idézetet tőle. A könyv elején a "Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól, az olvasástól és az ábrándozástól?" cikke fogott meg nagyon, bár ezt azt hiszem már olvastam részletekben korábban, de ahh. Olvassátok el :) Jó lenne, ha több tanár-szülő-könyvtáros gondolkodna így, mint Gaiman!
forrás
"Nincs olyan, hogy egy szerző nem való a gyerekeknek, ha a műveit a gyerekek kedvelik, és olvasni szeretnék. Minden gyerek más. A gyerekek rátalálnak az őket érdeklő érdeklő történetekre, utat törnek maguknak a történetekhez. Hiába elcsépelt, közhelyes egy ötlet, ha valaki először találkozik vele, nem fogja elcsépeltnek találni. Az ember nem beszéli le a gyerekeket az olvasásról, csak mert úgy érzi, nem a megfelelő könyvet olvassák. Az, ami nekünk nem tetszik, olyan könyvekhez fogja elvezetni a gyereket, amit viszont szeretnénk, ha elolvasnának. És nem mindenkinek olyan az ízlése, mint nekünk."

Neil Gaiman könyvtára forrás
"Jó szándékú felnőttek egy életre elvehetik a gyerekek kedvét az olvasástól, ha nem hagyják nekik, hogy azt olvassák, amit élveznek, vagy ha olyan unalmas, ám nemes mondanivalójú könyveket adnak a kezükbe, ami nekik tetszik. Ez gyakorlatilag a viktoriánus „jobbító” irodalom 21. századi megfelelője. Csak az lesz az eredménye, hogy egy egész generáció fogja meggyőződéssel vallani: olvasni egyáltalán nem menő, sőt, ami még rosszabb, egyenesen kellemetlen."


"A regények egy másik világot tárnak fel előttünk. Nem járt helyekre repítenek. És ha egyszer megismertük ezeket a világokat, úgy járunk, mint akik belekóstoltak a tündérek gyümölcsébe: soha nem lehetünk igazán elégedettek azzal a világgal, amelyben felnőttünk. Az elégedetlenség márpedig jó dolog. Ha elégedetlenek vagyunk, megváltoztathatjuk, jobbá tehetjük a világunkat, jobb helyként, más helyként hagyhatjuk hátra."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.