Elena Ferrante - Briliáns barátnőm

A Nápolyi regények első kötetének, vagyis ennek a könyvnek a megjelenésekor hallottam először erről a titokzatos olasz írónő(?)-ről, Elena Ferrantéről. Már évek óta megy a találgatás a kilétéről, és múlt októberben nagy port kavart fel, hogy egy olasz újságíró kinyomozta ki is ő. 
A titkolózást egyrészről értem (az író teljesen el akart határolódni a szövegeitől, azt akarta hogy az olvasói csak arra figyeljenek és ne hasonlítgassák össze az ő életét a karakterei életével), másrészről feleslegesnek tartom. Talán csak a szépirodalom esetén van az embernek ilyen ingerenciája, hogy belemagyarázzon életrajzi vonatkozásokat a könyvbe. Remélem az író kedve nem ment el az írástól emiatt a hajcihő miatt, mert szerintem sok jó jövőbeli olvasmányt veszítenénk.

A Briliáns barátnőm két lány barátságának és felnőtté válásának a története egyrészről, a homályos és megfoghatatlan félelmekkel teli gyerekkortól a kiskamasz és kamasz korig. Másrészről egy érzékletes lenyomata az '50-60-as évek Nápolyának, olasz társadalmának.

A sorozat 4 részes, a Park Kiadó őszre ígéri a második részt, jövőre a 3-at (és remélem a 4-et is). Szerintem szépen sorban be is fogom szerezni mindegyiket ;)

Nápoly 1958 forrás
A történet Nápoly egyik külvárosában, a "telepen" játszódik az '50-es évektől kezdődően. Az itt élők egyszerű emberek, kétkezi munkát végeznek. Egyes családnak jobban megy az élet, valamelyiknek rosszabbul, de mind együtt élnek, ismerik a többiek gondját-baját. A fiúk megvédi a lányokat, vagy éppen bántják egymást, nagyon szoros közösséget alkotnak. Vannak hosszú évek óta húzódó 'háborúk', félelmek, amiket már korán beleoltanak a gyerekekbe is. 

A regény a 'jelenből' indul, a narrátor, Elena (Lena) Greco meséli el barátnője eltűnésének hatására az életük történetét. Lila Cerullo a suszter lánya már gyerekként is kitűnt a többiek közül - nagyon okos volt, de valahogy rideg, gonosz benyomást keltett. Lena egy kis kedves szépség volt, akit vonzott ez a furcsaság Lilában, és már korán barátnők lettek.

Az évek alatt hol közelebb, hol távolabb álltak egymástól, de Lenát mindig vonzotta Lila. Minden tettét, a tanulást, a szerelmi kapcsolatait hozzá mérte, hogy ő hol áll az adott folyamatban. Nagyon megfogott ez a barátságábrázolás, aminek egyes részletei ismerősek voltak a saját életemből. Annak ellenére, hogy nem csupa szeretet kapcsolatról van szó, talán többet bántották egymást, mint kellett volna, de Lila folyton inspirálta Lenát, és az élet több területén a versengés miatt jutottak előbbre. 

Ferrante nagyon érzékletesen, hipnotikusan ír - a buszon olvasva nehéz volt visszatérni a valóságba a nápolyi utcákról. Nagyon várom a folytatásokat, egyedi és fontos olvasmánya lett ez az idei évemnek!

5/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: L'amica geniale
Oldalszám: 338
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
"Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született, Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek szegény, poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást, egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Egyikük úgy dönt, hogy nem tanul tovább, és tizenhat évesen férjhez megy, a másikuk a gimnáziumot és a tudást választja. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a tőlük telhető legnagyobb függetlenséget kivívni. A Briliáns barátnőm egy négykötetes regényfolyam első része, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg. Elena Ferrante egy élethosszig tartó, különösen intenzív barátság történetét írja meg a Nápolyi regényekben. Gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával követi szinte lépésről lépésre két főszereplője kislány- és kamaszkorát, nővé, anyává érésüket, személyiségfejlődésüket, egymásra gyakorolt hatásukat, a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.