Jasper Fforde - A Jane Eyre eset

Régóta el szerettem volna olvasni ezt a könyvet - pár éve a magyar bloggerek közül sokan szerették, ezért is válogattam be a nagy nyári olvasmánylistámra (és a heti read-a-thon kihívásra is, hogy nyomatékosítsam magamnak, hogy olvassam már el! :D).

Nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, és miután elkezdtem utána is elég bizonytalan voltam, hogy akkor ez most egy krimi, scifi, fantasy vagy micsoda?

Thursday Next 36 éves különleges ügynök, a krími háború egyik túlélő veteránja, aki Londonban a különleges szolgálat irodalmi ügyekkel foglalkozó részlegénél dolgozik. Egy balsikerű akció után, ahol egy másik, titkos részlegnek segít be, hazaköltözik szülővárosába, Swindonba, ám itt sincs nyugta.

Acheron Hades a regény főgonosza, aki valamilyen rejtélyes módon tudja manipulálni az embereket, és különféle bűncselekmények fűződnek a nevéhez. Az egyik ügyéhez épp Thursday feltaláló nagybátyját használja eszközként...

Elég zavarosnak tűnik elsőre a könyv: irodalmi és kulturális gaztettek, bűnügyek, tüntetések különféle művészeti irányzatok között. A fantázia és a valóság elmosódása, ki és belépés az irodalmi művekbe... plusz még ott van a katonai - rendőrségi szál, sőt még a fantasyból megismert klasszikus szörnyek is megjelennek.

A könyv vége felé rázódtam bele jobban a kalandokba, amikor már tudtam mire megy ki a játék -  de a sok irodalmi utalás ellenére se éreztem magam otthon ebben a regényben (nem másznék bele :D). Értem, hogy miért szerették sokan, de engem valamiért nem fogott meg :( Túlságon csapongónak éreztem, nem tetszett ez a humoros, kusza világ, pedig az alapötlet tetszik: a különleges ügyosztályok és a fantázia és a valóság határának elmosása.

3/5
Kiadó: Láva
Kiadás éve: 2008
Sorozat: Thursday Next 1.
Eredeti cím: The Eyre Affair
Oldalszám: 382
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Jasper Fforde regénye egy másik lehetséges és meglehetősen bizarr 20. század végi Angliába vezet el – olyan világba, ahol mindennapos az időutazás, kihalt állatfajok házilag klónozott példányai sétálgatnak a kertekben, virágzó feketepiacuk van a hamisított verseknek, és a művészeti irányzatok harcias hívei utcai csatákat vívnak egymással. Ebben a világban él Thursday Next, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, aki élete legnagyobb kihívásával szembesül, mikor a zseniális bűnöző, Acheron Hades a hírnév és a busás váltságdíj reményében elrabolja Charlotte Brontë nagyszerű regényének hősnőjét, Jane Eyre-t… Jasper Fforde nemzetközi sikerű könyvsorozatának e darabját a Harry Potter-sorozat fordítója, Tóth Tamás Boldizsár magyarításában ajánljuk a Kedves Olvasónak.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.