Kleinheincz Csilla - Üveghegy

Az idei év első felének nagy kedvence volt nálam az Ólomerdő, már nagyon vártam a folytatást, ami majdnem 7 hónap elteltével meg is érkezett :)

A könyv két kisregényből áll: a címadó Üveghegy az első, ami Lóna szemszögéből meséli el a történetet néhány héttel az Ólomerdő eseményei után. A második, hosszabb, a Kősárkány címet viseli és pár évvel az Üveghegy után játszódik, de persze szorosan ahhoz kapcsolódva.

Az Üveghegyben Lóna megpróbálja újrarendezni az életét - fontos személyeket veszített el, meg kell tanulnia ki is ő valójában, már nem köti varázslat és zsarnokoskodó személyek sem uralkodnak felette. Kísérti a múltja, a veszteségei, de célokat tűz ki maga elé és megpróbálja elérni őket. A legfontosabb a lányával, Emesével való kapcsolat rendezése. Lóna nem tipikus anyafigura, mivel tündér, máshogy jár az agya, más szabályok szerint él, ezt Emesének is meg kell tanulnia. Emese ebben a részben 13 éves, próbálja túltenni magát a múltbeli tragédián, de ez nem megy könnyen. Nem tudja elengedni a múltat, és ez nagy bajba sodorja...

Üveghegy (pinterest)
A Kősárkány 3 évvel játszódik az első kisregény után, itt már újra Emese nézőpontjából olvashatjuk a történetet. 16 éves, "nagygimnazista", hétvégente ellátogat a Rengetegbe anyjához és tanulgatja az ottani életet. Azonban válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy melyik világot választja - az emberit vagy a tündért. A legnagyobb baja, hogy se itt, se ott nem érzi igazán otthon magát. Vándorútra indul, ahogy a régi mesékben is hősök, hogy az út alatt megismerje magát, a vágyait.
Nagyon tetszett, hogy párhuzamosan futott a két vándorút - az egyik tündérek világában, a másik Bécsben (jó volt olyan helyszínekről olvasni, ahol már én is jártam :)). 

Egyre több dolgot megismerhettem a tündér világ életéről - az Ólomerdőben megismert erdők, csak a határvidéket alkotják, Szépország, az 'igazi' tündér települések beljebb vannak. Emese útja során megismeri ezeknek is egy részét, találkozik hozzá hasonló vándorló ifjú tündérekkel, akik a helyüket keresik a világban. A történetben Emese útkeresése mellett nagyobb események is beindulnak, ami a könyv utolsó oldalaira a végletekig felcsigáztak. (mikorjöna3.rész???)

tumblr
A történet elvarázsolt, megvolt a "varázslatos út" (köszönöm!), Csilla ügyesen a történetbe fűzte a régi magyar meséket, kitalált újakat és mindezt okosan és szépen megírva adta át. Különös hangulata van a könyvnek: csend, néha felrobbanó üvöltés, fájdalom, de ott van a remény is és a tenni akarás. A borító (Sánta Kira és Csigás Gábor munkája)mindig megbabonázott, ahányszor kézbe vettem a könyvet! Most kevesebb volt a könyvön belüli illusztráció, remélem a következőben több képet is láthatunk Cserny Timi Pookahtól!

Új kedvencet avattam. (2016-ban jön a folytatás :( :(  )

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 384
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Érdekes:
Fülszöveg:
"„Elég szörnyű dolgokat művelünk egymással puszta szeretetből.”A tündér Lóna visszatért, lánya, Emese azonban képtelen megbocsátani neki, hogy egykor elhagyta. Az öntörvényű lány inkább a saját útját keresi a tündérek varázslatos birodalmában, amely fenyegető változások előtt áll. Nincs könnyű dolga, hiszen meg kell tanulnia varázsolni, elfogadni Lónát, és elengedni a múltat.Emese nem tud lemondani a vágyairól, még ha ezeknek nem is csupán ő fizeti meg az árát. Miután megszegi a tündérek egyik legnagyobb tabuját, kénytelen elszánni magát: az emberi életet választja, vagy Héterdő legendáit és varázslatait? Mindkét világban hosszú útra indul, hogy meglelje a válaszokat, ám döntései meghatározzák a családja és a tündérek sorsát is – de hogy a lány hős lesz-e vagy romboló, azt talán még a végzetnők sem tudják. Az Ólomerdő hét éve várt folytatása két kisregényt tartalmaz, amelyek újra igazolják, hogy Kleinheincz Csilla sorozata elvárásainkra rácáfoló fantasy, egyúttal nagyon is emberi konfliktusokat bemutató családtörténet a döntések súlyáról."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.