Barangolás - Tampere

Tegnap este fejeztem be Salla Simukka regényét a Vérvöröst, ami a Finnországi Tamperében játszódik. Egyre jobban érdekelnek az 'északi' országok és irodalmuk, ezért a Barangolás rovatban ismertetem ezt a városkát.

"Tampere (finnül Tampereen kaupunki) (svédül Tammerfors) város Finnország déli részén. Lakossága körülbelül 200 000, a környező településekkel együtt kb. 300 000 fő, ezzel Helsinki és környéke után az ország második legnagyobb központja.
A legnagyobb hőmérséklet +29,8 °C, a legalacsonyabb hőmérséklet –26,4 °C.
Két tó, a Näsijärvi és a Pyhäjärvi között található. Mivel a két tó közti szintkülönbség 18 méter, a köztük lévő gyors folyású Tammerkoski folyó régóta hasznos erőforrás, ma elektromosságot termelnek vele.

wikipedia
Tamperét kereskedőtelepülésként alapította III. Gusztáv svéd király 1779-ben a Tammerkoski folyó partján. A 19. században jelentős kereskedelmi és ipari központtá nőtte ki magát. A század második felében már Finnország iparának majdnem a fele itt összpontosult. Ekkor kapta az „északi Manchester” becenevet. Tampere elsősorban a textil- és acéliparról volt ismert, de ezek helyét az 1990-es években a telekommunikáció és információtechnológia ipara vette át. Több cégnek is van székhelye a Hermiában Hervantában, ami egy lakótelepes városrész, „Finnország Szilícium-völgye”.
wikitravel
2003-as adat alapján Tamperének kicsivel több, mint 200 000 lakója van, ezzel Finnország harmadik legnagyobb városának számít. Az Európai Unió meghatározása alapján azonban népsűrűsége túl alacsony ahhoz, hogy városnak számítson.
forrás
Tamperének két egyeteme van, a Tamperei Egyetem és a Tamperei Műszaki Egyetem, Hervanta városrészben.

A leghíresebb látnivalók a Särkänniemi szórakoztató park, benne delfináriummal, valamint a jellegzetes Näsinneula kilátótorony, tetején forgó étteremmel. A Pispala a Näsijärvi és Pyhäjärvi tavak között található. A 19. század végén és 20. század elején a munkások többsége itt lakott. Napjainkban népszerű lakónegyed és a szomszédos Pyynikkivel együtt Tampere fontos történelmi városrésze.A város ipari hagyományairól tanúskodnak a városközpontban lévő, vöröstéglából épült gyárak." wikipédia

3 megjegyzés:

  1. Engem régóta vonz eléggé Észak-Európa (bár inkább Skandinávia, mint Finnország), de aztán mindig belegondolok a végtelen téli sötétségbe, és elmegy a kedvem. Persze turistáskodni biztos jó lehet ilyen helyeken (leszámítva a horror árakat, bár Finnországról ilyen szempontból semmit nem tudok).

    VálaszTörlés
  2. Bakancslistámra kerültek mostanában az északi városok. Nagyon szeretnék egyszer turistáskodni pár napra/hétre valamerre. Vannak ismerőseim akik már voltak Svédországban, Norvégiában és csupa jót hallottam tőlük eddig.

    VálaszTörlés
  3. Engem még nem vonzottak/ (még most sem vonzanak) az északi országok, egyelőre elég a képzeletben ellátogatnom hozzájuk :)) Helsinkibe talán elmennék, de még sose néztem utána milyen, mennyibe kerülne, pedig biztos szép és különleges hely.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.