Sir Arthur Conan Doyle - A köd birodalma

Még tavaly sikerült egy Lírás leárazáson megvennem ezt a könyvet, és valahogy most jutott eszembe lekapni a polcról. A molyon lévő két szöveges értékelés kicsit elriasztott, de ahogy olvastam egyre jobban tetszett a könyv. Ízlések és pofonok :)

Sir Arthur Conan Doyleról általában mindenkinek a Sherlock Holmes jut eszébe ... (jobb esetben tudja, hogy ő írta a történeteket róla, bár egyik ismerősöm megkérdezte, hogy a Sherlock H. van könyvben is?  - ótejóég)... de van egy másik karizmatikus hőse is - Challanger professzor.
Sir Arthur Conan Doyle
Az ő alakja először Az elveszett világ c. könyvben jelent meg, ami nekem eddig kimaradt az életemből (bár az rtl-en futó kalandfilmsorozatot néztem), szóval a következő olvasmányom ez lesz, megy is a 'kindlire' :) Challanger három regényben, és két novellában szerepel - a fenti kötetben található A köd birodalmában, A dezintergrátorban, és Amikor a világ sikoltottban; és a fentebb linkelt Az elveszett világban és Méregövben.

A fenti regénnyel sikerült a Challanger történetek végén elkezdenem a különc tudóssal való megismerkedést, de ez nem akadályozta a történet megértését, ahogy Katherine blogbejegyzését olvastam több szereplő, akit itt említettek, a korábbi művekben fontosabb szerepet kapott.

A címadó (kis)regény a spiritualizmusról szól, ami a 20.század eleji Nyugaton olyan felkapott volt - szeánszok, médiumok világába vezet el minket Doyle, aki maga is végigjárta ezt az utat. "Feleségének 1906-os, valamint fia (Kingsley), testvére, két sógora és két unokaöccse első világháború-beli halála miatt Doyle depresszióba esett. Vigaszt a spiritualizmusban, s a túlvilág létezésének állítólagos tudományos bizonyításában talált." (forrás)
A főszereplőnk Edward Malone, újságíró, aki Challanger professzor régi ismerőse, barátja. A prof. lányával, Eniddel közösen írnak egy rovatot a vallásokról, és így jutnak el a spiritualizmushoz is. Eleinte mindketten kétkednek, trükköket sejtenek, de ahogy egyre több spiritisztával ismerkednek meg, és egyre több különféle szeánszon vesznek részt, hinni kezdenek.
Érdekes volt olvasni a 20. század eleji életről, aminek a része volt a spiritualizmus, vagyis a szellemekben való hit. Enid és Malon többféleképpen kapnak bizonyságot ennek a világnak a létezésről - clairevoyance (tisztánlátás), szelleműzés, segítő körök, megjelenő szellemek.
Challanger professzor persze kétkedve fogadja lánya és Malone élményeit és örökös kétkedőként tagadja a szellemek létének lehetségességét...

Nekem nagyon tetszett ez a történet, mert alaposan és izgalmas történettel mutatta be ezt a 'vallást', annak árnyoldalait sem hallgatva el.

A könyv végén található két novella is a scifi műfajába tartozik, az egyikben Challanger mellékesen megmenti a világot, a másikban pedig egy ma már hihetetlennek tűnő kísérletet végez...

5/5

Kiadó: Lazi
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: The Land of Mist, The Disintegration Machine, When the World Screamed
Oldalszám: 249
Ár: 2200 Ft (én 300-ért jutottam hozzá)
Borító: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.