Joanne Harris - Szent bolondok

(Lassan végigérek Joanne Harris magyarul megjelent életművén :)) Ezt a könyvet a Libri "bolondosan olcsó" akciója keretében szereztem be.

"Juliette-et, a Szárnyas Asszony néven ismert kötéltáncosnőt körülményei arra kényszerítik, hogy kislányával, Fleurrel együtt Sainte Marie-de-la-Mer isten háta mögötti apátságában keressen menedéket, ahol Auguste nővérként éldegél a jólelkű apátnő gyámsága alatt. Ám rövidesen új szelek fújnak: IV. Henrik meggyilkolása hatalmas zűrzavart idéz elő Franciaországban. Az apátnő halála után megérkezik Isabelle, az új rendfőnöknő, és Juliette meg az apátság békés élete szintén felbolydul. Mert a jövevény egy korrupt nemesi család tizenkét esztendős gyermeke. Isabelle ráadásul Juliette múltjának egyik kísértetét is magával hozza, aki papnak álcázza magát, és akitől Juliette jó okkal retteg… "

A Csokoládéhoz hasonló séma szerint épül fel ez a regény: egy a lányát egyedül nevelő anya, aki ért a varázslathoz, különbözik a többi embertől, utazgat és amikor le akar telepedni egy közösségben, az előbb-utóbb kiveti magából.
Az 1610-es évben játszódik a történet, eleinte Juliette (Auguste nővér) meséli el a kolostorbeli életét, és közben visszaemlékezik a gyerekkorára, ifjúkorára, amikor elvesztette a családját, és vándorszínésznek, kötéltáncosnak állt. Ám öt évvel a történtek előtt egy barátja (?) becsapja, és Juliette véget vet a vándorló életmódnak. A Sainte Marie-de-la-Mer szigetén lévő kolostorban rejtőzik el a világ elől, itt szüli meg gyermekét, és itt él békében öt évig... De eztán meghal a kedves apátnő - Marie, és az új felforgatja az életét.

Izgalmas ez a regény is, bár már kicsit untam az apácák életét, az őrjöngéseiket, a vallásos fanatizmusukat. Nem kedveltem meg különösebben Le Merle-t, és nem tetszett Juliette elvakultsága iránta. Tény, hogy zseniálisan befolyásolta az embereket, de annyira nem fogott meg.
Ez a könyv elvileg még a Csokoládé megírása előtt már megvolt vázlatosan - ez a magyarázat a hasonlóságokra. A helyszín, a sziget pedig elvileg a Partvidékiekben tér vissza.
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.