Up in the air

február 26, 2010
Már írtam erről a filmről, nemrég sikerült megnéznem, és nem csalódtam :)

A magyar cím béna, szerintem. Egek ura? "Fenn a levegőben" sokkal jobb ... nem? :P

A történet röviden: Ryan Binghamnek az a munkája, hogy beutazza az USA városait, és emberek rúgjon ki - érdekes, hogy ezért fizetnek egy cégnek, hogy a speciális "kirúgó-embereik" mondják el az alkalmazottaiknak, hogy már nem tartanak rájuk igényt ...
Ryan élvezi a munkáját - nem azért, mert embereket rúg ki, hanem mert ezt méltósággal teszi, és elhiteti velük, hogy jobb lesz nekik így, ezen kívül imád repülni, folyton úton lenni. Nincs igazi otthona, a családjával (a két lány testvérével) nem nagyon törődik.
Útja közben megismerkedik egy hozzá illő nővel, Alexel, akit egyre jobban megkedvel, a film végén majd jól meglepődhetünk, hogy mi lesz kettejükkel ;-)
Hogy Ryan élete és a film ne legyen annyira unalmas, kap egy új munkatársat Nathaliet, aki egy új módszert talált ki a munka forradalmasítására: videó-beszélgetésben is ki tudják rúgni az emberek --én ezt nem értem, miért nem rúgja ki a saját alkalmazottait a főnök?? Beszari alakok, már bocsánat ...
Szóval Ryan megijed, hogy nem lesz munkája, ezért elviszi a lányt, hogy megmutassa neki a munkáját, és Nat szép lassan bele is jön.
Nathaliet, amúgy Anna Kendrick játssza (a Twilight Jessicája), szerintem túl fiatal, furcsa volt dolgozó nőként látni, mert a twilight-sagában egy 17-18 éves gimis lány. De azért jól hozza a merev, pedáns lányka szerepét.

A film jó pár olyan témát feszeget, ami manapság aktuális:
pl.:
- modern kor átkai - vki sms-ben szakít a párjával,
- vagy az, hogy nincs idő a családdal foglalkozni,
- nagyon fontos a munka, a pénz, az emberek teljesen maguk alá zuhannak, ha elvesztik,
- a házasság és az élet fontossága (a nem túl szimpi Jim? vagy hogy hívják, aki feleségül venné Ryan húgát, a szertartás előtt berezel - arról kezd elmélkedni, hogy mi értelme a házasságnak, mikor úgyis megöregszik és meghal egyszer - látszik, hogy nincs egy csöpp esze, vagy legalábbis nem olvas Coelhot :D . Rossz a felfogása, persze, hogy mindenki meghal egyszer, de a lényeg, az hogy mindenki kihozza a maximumot az életéből, megtalálja mindenben a jót, a szépet, egyszóval pozitív életszemlélet. Persze nehéz megtalálni a szépet, ha az ember maga alatt van, de meg kell próbálni. Uff. Szívemből szóló érzelemkitörésnek lehetettek tanúi :) )

Egyszóval tetszett a film, nem csupán szórakoztató volt, hanem elgondolkodtató, kérdéseket vetett fel bennem.

3 megjegyzés:

  1. "Őt" se láttam még, de csak jókat hallottam róla. Lehet Oscar lesz belőle George-nak. Nem hiszem ugyan, de a jelölés megvan. Úgy érzed, jogos?

    VálaszTörlés
  2. Háát jó kérdés! :)
    Azt hiszem jól hozza a figurát, és a film mondanivalója is aktuális.

    VálaszTörlés
  3. Ma sikerült megnéztem ezt a filmet, és tetszett. Anna nagyon jól hozta a figurát, George meg hát, igazán sajnáltam, mikor kiderült, hogy a szőke nőnek családja van! Egyáltalán nem is sejtettem! Tetszettek a beszélgetős jelenetek, mert azt hittem, végig csak a repülésről fog szólni. Anna végre megmutathatta, mit is tud:) Négyes a film nálam.)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.