Mijazaki Josifumi - Sinrin-joku


Múlt héten olvastam el Csing Li Sinrin-joku könyvét, tegnap pedig a kezembe került ez a könyv a témáról, amit már a könyvfesztiválon kinéztem :)

Mijazaki könyvébe belelapozva egyből feltűnt, hogy milyen szép képek vannak benne és ötletesen van megszerkesztve az egész. A leírásokat gyönyörű képek, idézetek szakítják meg, így a könyv olvasása tényleg jó kikapcsolódást nyújt.

A bevezetőben megtudjuk mi a sinrin-joku, vagyis az erdőfürdőzés, a szerző mesél magáról is (ez a rész mondjuk fura volt, olyan képet festett magáról, mint aki nem tud semmit, csak többször volt jó helyen...).
Kifejti a természetterápia lényegét, az emberi testet érő modern kori veszélyforrásokat, a stresszt és a terápia jótékony hatásait. Egy rövidebb fejezet szól Japán és a természet kapcsolatáról, a sinrin-joku kutatások elindulásáról, ill. a gyakorlati megvalósításáról. Azokra az olvasókra is gondol, akiknek a közelében nincsenek ilyen terápiás lehetőségek - leírja hogyan használhatjuk ki városi emberként a természet jótékony hatását. A parkok, az illóolajok, a fa felületek és a szobanövények mind jók erre a célra.
A könyv utolsó negyedében a természetterápia tudományos hátterét ismerhetjük meg több konkrét kísérlet vázlatos leírásában. 

Ez a könyv rövidebb és kevesebb információt tartalmazott mint Csing Lié, viszont látványosabb. Ha egy rövid olvasmányt kerestek erről a témáról, vagy ajándékba szánjátok, akkor ezt ajánlom. ;)

4/5

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Shinrin-Yoku: The Art of Japanese Forest Bathing
Oldalszám: 191
Ár: 3900 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Kutatási eredmények is igazolják, hogy ha egy ráérős séta közben minden érzékszervünkkel ráhangolódunk a minket körülölelő természetre, és a fák illóolajai felszívódnak szervezetünkben, az jó hatással van immunrendszerünkre, közérzetünkre, stressz-és energiaszintünkre.Japánban számtalan természetterápiás központot alakítottak ki, de szerencsére közvetlen környezetünkben is élvezhetjük az erdő és a fák gyógyító hatását, amely a civilizációs és modern kori betegségek, illetve a stressz ellenszere lehet.A Sinrin-joku segít abban, hogyan csempésszük vissza életünkbe ezt a tudást.Mijazaki Josifumi professzor a Csiba Egyetem Környezeti, Egészség- és Tereptudományi Központjának igazgatóhelyettese. Számos könyvet publikált az erdőterápia hatásairól és hatékonyságáról, munkája elismeréséül több szakmai díjat is kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.