Colm Tóibín - Nora ​Webster

Az íróra tavaly a Brooklyn film miatt figyeltem fel, ami nagyon tetszett, ezért utána lelkesen elolvastam tavaly nyáron a regényt, ami azóta is egyedi könyvélményként él bennem. Olyannyira, hogy hiába adtam rá 'csak' 4 pontot, azóta megvettem és szeretném újraolvasni, és a filmet is megnézni még egyszer.

Erre a regényre már a megjelenésekor felfigyeltem és mindenképpen el akartam olvasni. A hétvégén álltam neki - végre -, elég fura lelkiállapotban, szerencsére Nora Webster nehéz története elvonta a figyelmet a saját gondjaimról - egyszóval remek választásnak bizonyult!

A címszereplő története és karaktere lassan bontakozik ki előttünk - ez tipikusan az a regény, amit jó hosszabb adagokban, belemerülve olvasni.
Nora 50-es éveihez közelítő családanya, aki egy hosszú betegség után veszítette el férjét, Mauricet. A regény elején azt követhetjük végig, hogyan áll a saját lábára - hogyan formálja át végül teljesen, hatékonyan, és a saját vágyainak engedve a több éves házassága után az életét.

Nora magának való nő, akitől húgai szabályosan tartanak és egyfajta kívülállóként kezelik. Intelligens, makacs és nem fél felszólalni a saját érdekében - máskor viszont teljesen passzív, pl. a gyerekeit (két fia, és két nagyobb lánya van) elhanyagolja valamilyen szinten. Viszont ha valamit a fejébe vesz, akkor azért képes erőszakosan harcolni. Furcsa karakter, a könyv végééig nem tudtam eldönteni, hogy tulajdonképpen kedvelem-e.
"Hát ezt jelenti az egyedüllét, gondolta. Nem a gyötrelmes magányt, nem azokat a perceket, amikor férje halálának tudata egész testét felszántja, mintha autószerencsétlenség érte volna, hanem ez a furcsán értelmetlen, zavarba ejtő sodródás az emberek tengerében."
A regényben Nora Webster és családjának eseményein túl megismerjük az ír kisvárosok életét. A cselekmény ideje alatt esik meg Írország történelmének egy fontos eseménye, a Véres Vasárnapként emlegetett tüntetés 1972-ből. Ennek utánanézve tudjuk konkrét évhez kötni a cselekményt. Ennek hiányában csak sejtettem, hogy a 20. század második felében játszódik.
"Mindegyikünknek lehet több élete is, de vannak határok. Sose tudjuk, mik azok."
Összességében tetszett ez a regény - teljesen kikapcsolt, elgondolkodtatott, megmutatott egy számomra új közeget (földrajzi és történelmi értelemben is). Nem történt benne semmi egetrengető dolog - szépen csordogált a cselekmény. Ahogy Nora rájön, hogy egy film újranézése több tartalmat fed fel, így leszek majd ezzel a regénnyel én is - egy újraolvasásnál biztos valamilyen más rétegére fogok figyelni.
Tetszett ahogy Nora lassan magára talált, és rádöbbent hogy az évek alatt megszokott dolgain változtathat: kipróbálhat egy új frizurát, tanulhat valami újat, lehetnek hobbijai, eljárhat társaságokba.

A kiadást is meg kell említenem: a Park Kiadó ismét egy igényes, szép könyvet hozott nekünk: öröm volt kézbe venni, elnézegetni a borítót. Remélem folytatják az író műveinek kiadását, mert van néhány könyve, ami pl. 1001 könyv listán is szerepel és a fülszöveg alapján hasonlóan ígéretesnek tűnik!

5/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Nora Webster
Oldalszám: 396
Ár: 3950 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nora Webster a közelmúltban özvegyült meg. A hirtelen veszteségtől és attól, hogy a gyerekeit egyedül kell fölnevelnie, kicsúszik a lába alól a talaj. Olyan jövővel kell szembenéznie, amelyre egyáltalán nem készült fel. De Norában nagy erő lakozik, csöndes eltökéltség, hogy nem enged mások elvárásainak. A zene, valamint a barátság adománya révén megtanulja, hogyan élhet tovább. Rátalál saját világára, saját akaratára, és sikerül úrrá lennie a gyászán.Az 1955-ben Írországban született Colm Tóibín kilenc regény, köztük a rangos Man Booker-díjra felterjesztett Mária testamentuma, a Blackwater világítótorony, valamint a Costa-díjas Brooklyn szerzője. Két novelláskötete és számos ismeretterjesztő műve is megjelent. Jelenleg Dublinban él.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.