Kate Furnivall - Lydia titka

November végén ismerkedtem meg a szerzőnő első könyvével, Az orosz szeretővel. Elég felemás érzésekkel tettem le, de végül a mérleg a jó könyv volt oldalra billent :) Ez a történet a folytatása.

"1929. Oroszország. A fehérorosz arisztokrata származású Lydia Ivanova élete veszélyben forog. Az emberek a besúgóktól és munkatáboroktól való félelem állandó árnyékában élnek. Senkiben sem lehet megbízni. A zabolátlan, „rókalelkű” Lydia, édesapja Jens Friis keresésére indul. Sokáig úgy hitte, hogy az apját megölték a bolsevikok, amikor még öt éves kislány volt. Nemrég azonban megtudta, hogy egy szibériai munkatáborban mégis életben van. Vele tart féltestvére Alekszej és a család barátja Liev Popkov, a hatalmas kozák is.Jelenlegi lakhelyükről, a Kínában lévő orosz negyedből indulnak el a veszedelmekkel teli több ezer kilométeres utazásra, hogy átszeljék a hatalmas, hófödte Oroszországot. Az utazás során azonban Lydia lelke képzeletben folyamatosan szerelméhez, Csang An Lohoz tér vissza, aki Kínában maradt. Lydia, Oroszországban összebarátkozik Antoniával, a munkatábor vezetőjének bánatos, vonzó feleségével és az ő segítségével próbál kapcsolatba lépni az édesapjával. A rengeteg viszontagság közben azonban Lydia olyan megdöbbentő titkot őrizget, amely a történet végén egészen más megvilágításba helyezi az eseményeket…"

A könyv kiadót és fordítót is váltott, aminek örültem (mmint a fordítóváltásnak), mert az előző részben tapasztalt hülyeségek itt nem tűntek fel újra - vagy most nem vettem észre. Szóval nyelvileg rendben volt :)

A történet lassan indul be, Lydia és hűséges Lievje, Alekszejjel megérkezik Oroszországba és várják a következő vonatot, amiről senki se tudja, hogy melyik nap jön. Lydia élete a várakozással, félelemmel, tervekkel és Csang utáni vágyakozással telik.
Lydia történetével párhuzamosan Csang is bekapcsolódik, Kínában van, kommunista csapatokat vezet, és Jens Friis szemszögéből is megismerjük a történet egyes részeit. Végül a történet Moszkvában folytatódik, ahol több szereplő élete összekapcsolódik és egyre többet tudnak meg Jensről, Lydia apjáról.
Ami tetszett, hogy ez a történet is elég fordulatos volt - egy idő után. Érdekes mellékszereplők tűntek fel, akik mind segítették Lydiát a céljai elérésében és persze nem maradtunk Rókalány és Csang nélkül sem :)
Ami miatt nehéz volt olvasni: az a szürkeség, a félelem, a kilátástalanság, ami jellemezte a helyszín, Lydia helyzetét és nem csodálkozom rajta, hogy nem 'tündökölt' úgy, mint az első részben. Én ezt nem hibaként rovom fel, szerintem ez reális viselkedés - egy lehetetlen célt tűzött maga elé, több szerette veszélyben forgott és a saját életét is kockára tette minden döntésével, nem csoda, ha elhagyta a tűz.
Érdekes volt megismerni ezt a világot, bár az első könyv Kínájában jobban éreztem magam (meg a szereplők is) :)
Lydia titka - a cím alapján valami nagy dologra számítottam, de a könyv utolsó lapjaiig semmi nem utalt erre a nagy titokra és amikor kiderült az se okozott nagy katarzist. 'Csak ennyi' lenne a nagy titok?
Egy epilógust is vártam volna a végére, azt szeretem ha tudom hogy mi lesz a kedvenc szereplőim jövője :)
Pozitívum a szómagyarázat a könyv végén.

Az első részhez képest, ez:
4/5
Jó folytatás, csak a történet búskomorsága és a 'titok' miatti csalódásom miatt; de akik olvasta Az orosz szeretőt és tetszett neki, vágjon bele ebbe is ;)

Kiadó: I.P.C. Könyvek Kft
Kiadás éve: 2010
Sorozat: Az orosz szerető trilógia 2.
Eredeti cím: The concubine's secret
Oldalszám: 468
Ár: 2990 Ft
Borító: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.